Lange jas versus korte jas
Oftewel moet de Tibetaanse Terrier in de zomer
ontdaan worden van zijn lange haren.....
Waarom heeft de Tibetaan zijn vacht zoals hij is en wat is het nut ervan.

De dikke lange dubbele vachten van onze Tibetanen hebben natuurlijk de oorsprong gekregen in het land van herkomst Tibet. Veel zon, extreme hitte, strenge kou, wind en weinig bescherming in de vorm van bomen struiken etc. hebben er voor gezorgd dat onze Tibetanen de vacht hebben zoals hij er hedendaags uitziet.

In ons klimaat kan men zich afvragen heeft de Tibetaanse TerriŽr deze vacht nog nodig?

Onze Tibetanen leven niet buiten, maar in huis en liggen lekker warm in hun mandje, languit op de bank of lekker koel op de koude vloer. Nodig is het niet maar nut heeft het nog wel.
Als we kijken naar de bewoners van de woestijn, dan zien we dat ze meerdere lagen kleding wijd dragen; dit zorgt voor koelte in de hitte van de woestijn. En dat is nu ook wat de vacht van onze hedendaagse Tibetaan nog altijd doet; hij heeft een isolerende tussenlaag die zowel beschermt tegen de kou als de hitte.
natuurlijke orginele vacht
kort geschoren look
 
 
 
 
 
 
 
 
Tibetaanse TerriŽr in haar oorspronkelijke jas
Tibetaanse TerriŽr in een geknipte coupe

Onze Tibetanen hebben zich deels aangepast aan het klimaat waar ze in leven. Een rui-periode kennen onze Tibetanen niet, wat wel gebeurd is dat de groei van de onderwol veranderd naarmate de temperatuur en de luchtvochtigheid anders wordt. Als het veel regent en vochtig is dan maken ze meer wol aan en is het vrij warm dan wil de onderwol niet zo hard groeien.
Belangrijk is de controle over de wolgroei te hebben. Zorg er daarom ook altijd voor dat deze niet als een viltlaag tegen de huid aan gaat liggen, want op deze manier verhinderd u de natuurlijke funktie van de vacht, deze kan dan niet meer de kou en de warmte reguleren. In de zomer met onze onverwachte hete dagen kan dit wel degelijk een kwelling zijn voor uw Tibetaan. Houdt u Tibetaan daarom ook vrij van klitten, merkt u dat hij een periode meer wol produceert, kam hem dan meer, zodat deze niet de kans krijgt om te gaan vervilten.
vacht tibetaanse terrier
Vaak hoor je zeggen, onze Tibetaan vond het heerlijk toen we hem kort geknipt of geschoren hebben, hij was zo uitgelaten, vrolijk,  rende en speelde, dus houden we hem kort want dat vindt hij veel prettiger. Vergeet niet dat een hond veel gaat bewegen om het warm te krijgen, want door veel beweging komt er warme energie vrij. Zijn temperatuurhuishouding is in de war. Vaak zie je dat ze het ook echt koud hebben en gaan rillen. Ook bestaat de kans als hij super kort is geschoren dat hij sneller verbrandt in de zon.

Als we een Tibetaan in volle vacht helemaal doorgeborsteld en eventueel gewassen hebben voelt hij/zij   zich ook helemaal uitgelaten en blij als hij/zij weer klaar is, dit is anders hij voelt zich weer lekker fris, stof en klitvrij. Sommige kunnen dan zich ook heel trots gedragen, want naast de wasbeurt heeft de vacht ook een imponeerde funktie. Door de vacht lijkt de Tibetaan optisch veel forser als dat hij natuurlijk werkelijk is.       

Een Tibetaan in een volle vacht vindt het ook heerlijk om te zonnebaden, vaak zie je als er een streep zon op de vloer schijnt dat ze juist daar gaan liggen om lekker warm te worden.
Natuurlijk als het 30 graden is zoeken ze een koel plekje uit en maken zich niet druk en dat doen wij mensen dan toch ook niet.
Een lekker koel badje voor ze maken in de tuin vinden ze vaak heerlijk en het is een genot om te zien hoe ze een duik nemen om even af te koelen.
Ga niet veel wandelen midden op de dag als het bloedheet is, wil je een heerlijke wandeling maken doe dat dan vroeg in de morgen of in later op de avond.

Verandering van vachtstructuur na scheren
vervroegd grijs door scheren

We hebben het al eens in het archief besproken dat de vacht behoorlijk nadelig van structuur kan veranderen als je knipt of scheert. Ook komen de klitten evengoed in een korte vacht en is het zelfs moeilijker om ze in een korte vacht te verwijderen dan in de natuurlijke lengte van onze Tibetanen. Daarnaast duurt het een hele tijd voordat de uiteindelijke lengte weer terug gegroeid is en of het dan nog zo mooi zal zijn als voor zijn knip/scheer beurt, dat is maar af te wachten! De meeste krijgen krullen, de kleuren verfalen (zwart wordt grijs, blond wordt een vale crŤme kleur enz), de ondervacht komt 2 x zo dik terug en vaak krijgt de baas het niet meer voor elkaar om de vacht optimaal te verzorgen als voorheen en wordt er al snel weer gekozen voor een nieuwe knip/scheer beurt.   

De meeste eigenaars zijn toch op een Tibetaan verliefd geworden omdat hij er zo uit ziet zoals hij is en behoort te zijn, met zijn natuurlijke funktie tegen zowel de warmte als de kou! Wilt u toch uw Tibetaan kort knippen/scheren kan dat natuurlijk wel, dit is uw eigen keuze, hierover willen wij niet oordelen, maar het is NIET noodzakelijk.


Kortom een prachtige, funktionele vacht om trots op te zijn.    
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie-
vacht tibetaanse terrier