Tips voor de vachtverzorging tijdens de zomer...
                                                                           
In de zomermaanden heeft de vacht van uw Tibetaan meer te verduren...

Zeker voor Tibetaantjes die graag zwemmen of zich graag even in een waterplas zich van de nodige afkoeling te goed doen. Ook de zonnestralen op de vacht kan de kleur van het haar doen oplichten.
Ook als uw Tibetaan door en door nat is, kan zijn huid verbranden door de felle zonnestralen.
Met vochtig warm weer, willen zij nog weleens extra onderwol produceren, die al gauw voor vlit zorgen. U had hem net 2 dagen geleden gekamd en nu al weer klitten...

Natuurlijk bent u trots op uw hond en wilt u dat hij er mooi en verzorgd uit blijft zien, daarom volgen hieronder wat TIPS
  

ZWEMMEN....

-  Zwemmen in de zee. Een heerlijke afkoeling, lekker duiken in de golven, een dolle pret voor Tibetaantjes, die wel van een uitdaging houden.
Het zeewater bevat zout, wat opzich goed is voor de huid en de vacht ook zal doen oplichten. Het nadeel is hiervan dat de vacht erdoor stug wordt en uitdroogd. Daarom is het zeer raadzaam om uw zwemfanaat na het zwemmen en/of spartelen in de zee  af te spoelen met kraanwater.
- Zwemmen in een waterplas. Stilstaand water kan met hoge temperaturen al gauw een bron van bacterieen worden. Daarom ook altijd thuis uitspoelen met kraanwater. Mocht het bekend zijn dat er algen (blauwalg) zijn, houdt u hem dan uit dit water, hiervan kunnen ze ziek worden.
Ook kan er botulisme heersen, kijk dus eerst of het water betrouwbaar is voordat u uw viervoeter hierin laat dumpen.

* Zwemmen in het zwembad. Zwembad water bevat chlooride, wat de vacht kan doen oplichten. Vanwege de chlooride in het water wat de vacht weer stugger en  droog kan maken is het raadzaam om ook uw hond na het zwemmen uit te spoelen.

Verbranden door de zon .....    

 
- Als uw Tibetaan door en door nat is van het zwemmen, zeker in het zeewater wat zout is, laat hem dan in de shaduw opdrogen, want zijn huid kan verbranden door de felle zoonestralen en de wind. Mocht hij toch in de zon gaan liggen, sommige gaan op hun rug liggen, de buik is vrij dun behaard, smeer deze dan in met zonnebrand voor babies met een hoge beschermsfaktor.  Pas ook op voor uitslag van schurend zand op de natte huid, ze kunnen hierdoor uitslag krijgen (m.n. op de buik en in de liezen, bemerkt u dit doe dan thuis de huid behandelen met bijvoorbeeld calendula-zalf.
- Mensen hebben gauw de neiging om de hond extra kort te laten scheren in de zomer, dit is FOUT en gevaarlijk, de hond loopt een veel groter risico op te verbranden, daar de vacht hem niet meer kan beschermen tegen de directe zonnestralen, daarnaast kan hij sneller oververhit raken, doordat hij zijn jas niet meer kan gebruiken als isolatie-laag tegen de hitte.

Afdrogen van de hond na het zwembaden...

- Vele baasjes maken de fout door de hond lekker droog te wrijven met de handdoek, als ze gezwommen hebben. Dit moet u niet doen!
U wrijft de gehele ondervacht in de klit, waarna een borstel/kam beurt niet kan uitblijven. Gelieve de vacht droogdeppen met de handdoek.

Haarverkleuring van de zon...

- De kleur van de vacht kan oplichten door de UV stralen van de zon. Vaak zien we bij zwarte vachten dat ze in de zomer een roodbruine gloed krijgen. Na verloop van tijd lijkt het dat ze een uitgroei hebben en zie je lagen van verkleuring horizontaal in de vacht. Wilt u dat voorkomen, dan kunt u een spray voor de vacht gebruiken met een UV fliter erin. (bijv. Ice on Ice).

ONderwol produktie....

- Laat u niet verrassen, met warm weer, waarbij een hoge vochtigheidsgraad in de lucht hangt, kan het gebeuren dat uw Tibetaan als natuurlijk proces hierop overtollig wol (ondervacht) gaat produceren en gelijk weer wilt zien kwijt te raken. Deze wol zit vrij los, maar gaat toch al gauw vast tegen de huid zitten in plakkaten. Kam deze wol er daarom ook direkt uit en wees niet bang dat u hem kaal kamt. Laat u dit zitten dan blijft hij vlitten en op ten duur kan hij hierdoor zijn warmte niet meer afvoeren, het wordt een verstikkende laag.

 

 
Copyright Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
zomertips
zomertips