Hoe maak ik mijn pupje zindelijk.....
                                                                           
Copyright Tibetaanse Terrier Nieuws
Maar de natuur doet zijn werk zo ook mams, ze likt de puppies onder het staartje om de ontlasting op te wekken en hetzelfde gebeurd bij het plassen.

Als de pupjes de leeftijd van 4 weken hebben bereikt, vangt de volgende periode aan en begint de fokker met de bijvoeding, want dan hebben ze aan de moedermelk niet meer genoeg en ook de moeder geeft haar kids minder vaak te drinken. Dan begint eigenlijk de zindelijkheidstraining van uw kleine pupje al.
Zodra ze op ander voedsel over gaan, dan ruimt de moeder het vaak ook niet meer op en hebben de kleintjes inmiddels zelf de kracht om hun plasje en poepje zelf te doen.

Bij goede fokkers gaan de kleintjes dan in een hele grote puppy ren (dit uiteraard voor hun eigen veiligheid) in huiselijke kring. In de puppy ren ligt een lekker bed en heel veel kranten,en om die kranten gaat het! Hoe klein de pupjes ook zijn, ze doen hun behoeftes niet in hun bedje maar gaan naar de kranten om daar hun behoeftes te doen en naarmate ze ouder worden, zoeken ze zelfs een bepaalde plek of hoek op, die ze intensief gebruiken, zodat ze in de rest van de ren ongestoord en schoon kunnen spelen.
Rond de 6 weken oud zal de fokker al geregeld de pupjes even buiten zetten na het eten en hun prijzen door heel uitbundig en blij te reageren als ze een behoefte buiten doen.

Zodra het pupje de leeftijd van 8 weken is gepasseerd, mag hij het ouderlijk nest verlaten.
Dit is ook de periode dat de zindelijkheidstraining begint in zijn nieuwe omgeving, dus bij u als kersverse nieuwe baasjes van een tibetanen pupje.
 Overdag
Om Uw pupje zo snel en verantwoord mogelijk  zindelijk te krijgen en dan met nadruk op verantwoordelijk is helemaal niet zo moeilijk, hij of zij is al op de leeftijd van 4 weken gestart met hun eigen slaap en speelplaats niet te bevuilen.

Om dit proces door te zetten in zijn nieuwe omgeving is heel eenvoudig, maar u moet wel hieraan mee werken.

Wanneer uw kleine heeft gedronken en als hij of zij gegeten heeft,  gelijk even met hem of haar naar buiten gaan om een behoefte te laten doen. Vaak na het spelen even buiten zetten. Ook een belangrijk moment is als uw kleintje net uit een slaapje ontwaakt, dit is vaak een moment dat ze zeer zeker een plas moet doen, dus gauw naar buiten en ik durf u te verzekeren dat het een plas of druk doet. En u moet hem of haar natuurlijk uitbundig laten weten hoe flink hij of zij is, vaak werkt als voorbeeld te zeggen GOEDZO!!!!! BRAAAFFFFF!!!!!!.Laat uw buren maar denken dat u een beetje gek bent geworden:-) Mochten zij ooit zelf een pupje krijgen vragen ze u dan vast om advies. Daarnaast willen wij u nog het advies geven om in begin uw kleintje elke keer op dezelfde plaats zijn job en plas te laten doen, hij voelt zich daar dan ook gauw vertrouwd en associeert deze plek als zijn eigen prive toilet.

Hoe consequenter u hierin bent, des te sneller is het kleine dreumes zindelijk. Ook wil het helpen om een krantje bij de buitendeur te leggen, hij/zij zal immers naar deze vertrouwde krant zoeken. Ziet u dat hij daar heen gaat, pak hem rustig op en zet hem even buiten. Het is heel verstandig om een bepaald ritme op te bouwen, nadat u pupje elke dagen bij u in huis is gewend. Dit door elke 2 uren even met de pup naar buiten te gaan.

s Nachts
Om u kleine pup s nacht zindelijk te krijgen zou ik zeker een bench  willen adviseren om aan te schaffen. Uiteraard niet alleen voor de zindelijkheid maar zeer zeker ook voor de veiligheid van uw pupje, een elektrisch snoertje is heerlijk speelgoed maar levens gevaarlijk. In de bench legt u aan de ene kant kranten (dit is hij immers gewend al op de leeftijd van 4 weken oud) en op de andere helft een heerlijk bedje. Zo heeft het kleintje de kans om toch de eventuele bij zeer hoge nood zijn plas of druk te doen zonder zijn bedje te hoeven vervuilen.
Het is daarom ook van belang dat u ook s nachts of vroeg in de ochtend het pupje even de kans te geeft om zijn of haar behoefte buiten te kunnen doen.Op een gegeven moment maakt u in de bench het stukje waar kranten liggen kleiner en het bedje (slaap gedeelte) groter en op een gegeven moment legt u helemaal geen kranten meer in de bench want hun bedje wat nu inmiddels alleen is overgebleven gaan ze zeker niet bevuilen.


Enkele belangrijke tips  
* Geef uw pupje nooit vlak voor de nacht eten, het beste is om tussen 18.00 uur en 19.00 uur hun laatste maaltijd te geven.
* Haal ongeveer 2 a 3 uren van te voren voordat uw pup naar bed gaat de waterbak weg, zo heeft de kleine guit nog tijd genoeg om zich helemaal te ledigen voordat hij of zij gaat slapen
* Bouw geleidelijk aan in de nachtelijke periode op, dat wil zeggen het is verstandig de eerste nachten uw pup niet langer dan 6 uren in de bench te laten zitten, zet eventueel de wekker en laat het even uit zodat het de kans krijgt om zijn behoeftes te doen (dit is vooral in de eerste week(en)  heel belangrijk. U kunt de uren langzaam opvoeren 7 uren 8 uren enz
*Nogmaals wil ik het belonen benadrukken, hoe meer u het kleintje laat horen en voelen hoe braaf en goed hij of zij is, des te sneller heeft hij of zij het door, maakt er een groot feest van.
donker.jpg

Wat u niet moet doen

Vroeger werd er vaak gezegd  "het heeft geplast of gepoept, wrijf er met zijn neus er doorheen, dan leert ie het wel af"
Doe dit nooit!!!! Het maakt u pupje heel erg bang en kan er heel onzeker van worden.  

Wat u wel mag doen

Als u uw pupje op heterdaad betrapt als hij of zij een plasje doet mag u het gerust laten weten dat u dat niet op prijs stel, en spreek het toe met FOEI en u stem mag best boos klinken. Het kleintje mag best voelen met woorden dat hij of zij fout is geweest. Zet hem alsnog wel een keertje buiten, zodat hij weet dat u liever heeft dat hij het daar doet, plus de kans is dan groot dat hij zichzelf dan de volgende keer zelf aanmeld bij de deur.  Dit natuurlijk niet toepassen als er ergens al een behoefte ligt en dat u niet gezien heeft wanneer het gebeurd is. Het pupje kan het verband niet leggen tussen iets wat al eerder is gebeurd. Dus alleen bestraffen als u het ziet gebeuren!!!!


Nu wel de regel hoe consequenter u bent, des te sneller zal uw kleine dreumes zindelijk zijn. Blijft u alstublieft geduldig. Niemand wordt zindelijk geboren, het moet worden aangeleerd.......Wat u al baasje zelf  in de hand heeft.
t4toyakl.jpg
Eigenlijk begint de zindelijkheid periode al in vroeg stadium bij de fokker.
Van de geboorte tot ongeveer vier weken oud heeft Mams een hele klus, ze geeft haar kroost niet alleen moedermelk maar zorgt er ook voor dat alle plasjes en poepjes worden opgeruimd.
Dit is heel natuurlijk want als  moeder er niks aan zou doen raken de puppies hun plasje en poepje niet kwijt en raken ze verstopt.
Kleuren016.gif