De vachtverzorging van de Tibetaanse Terriër
Deel 2    (Wassen & Föhnen)
 
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
 
conditioner in de handel. Laat u bij de
dierenspeciaalzaak of een trimsalon goed adviseren. Denk ook eens aan de kleurshampoos. Zo zijn er speciale shampoos voor witte vachten, maar ook voor zwarte vachten. Die wel degelijk de kleur ophalen van de vacht. Laat deze shampoos altijd wel even goed in trekken, voor een beter resultaat.

Controleer u na het bad met borstelen en kammen dat uw Tibetaan geen klitten meer heeft. Zeker de bekende plekken zoals, de oksels, de liezen, achter de oren en de aanzet van de staart. Eventueel kunt u tijdens het borstelen nog een anti-klitspray gebruiken, wat het kammen vergemakkelijkt.  Nu kunt u uw viervoeter in model en droog föhnen.
Borstel tijdens het föhnen de haren stijl naar beneden en richt de föhn van boven op de vacht, niet vanaf de onderkant, dan gaat de vacht heel wijd staan.         
uitborstelen met de zachte haarborstel. Aan de andere kant een keer in bad is ook een heel goede ervaring voor het puppenkind.

Als het moment is aangebroken dat de kleine de eerste keer in bad mag, zorg dan dat u alles van te voren klaar leg.
Dit houdt in een anti-slipmatje in uw bad of douche, zodat de kleine niet wegglijdt.
Een handdoek om hem/haar na het bad te drogen. Zet de tafel klaar waarop u haar/hem gaat droog föhnen en natuurlijk leg daar de borstel en de föhn bij. Nu zet de pup voorzichtig in het bad of de douchkabine en laat hem nu even rustig wennen aan deze ruimte voordat     
pup.jpg
flssta.jpg
DeTibetaanse Terriër mag gerust regelmatig gewassen worden. Wel zouden we hier wat voorschriften aan mee willen geven. Als we beginnen met de jongste spruit (het pupje). Als uw pupje zich heeft vermaakt in uw tuin of de kans heeft gekregen om zichzelf van een ander kleurtje te voorzien. Is het toch verstandig om niet te vroeg te beginnen met shampoo. Liever eerst gewoon met water uitspoelen, daar de shampoo de beschermlaag uit de puppy-vacht haalt, waardoor deze meer toegankelijk wordt voor nieuw vuil om te nemen. Vaak valt het vuil er vanzelf weer uit, of u kunt het
Nu kunt u de vacht doorborstelen, kammen en controleren op klitjes. Als u alles goed kunt doorkammen, mag de hond gefohnt worden. Ook hier de eerste keer, zet de föhn op een lage stand en begin voorzichtig, zodat de kleine niet schrikt. Zo kunt u na gewenning de föhn wat opvoeren op normale snelheid. Blijf de föhn altijd goed bewegen zodat u de kleine niet verbrandt. Gebruik bij het föhnen een borstel, als u de haren borstelt tijdens het föhnen droogt het veel sneller en tevens went de kleine eraan voor als hij later groot is, om de haren mooi in model te
föhnen.

Als u de pup niet droog föhnt, houdt er dan rekening mee dat hij/zij zichzelf gaat droog rennen met alle gevaren vandien (wegslibben, over de banken rauzen of hij gaat zichzelf langs u vloerbedekking droogschuren. Dit is een heel natuurlijke handeling, hij heeft het immers koud en rent zichzelf weer warm.

Naar mate uw pup ouder wordt groeit ook zijn haar langer en is een bad van tijd tot tijd een vereiste. Een schone vacht glimt meer, is makkelijker om door te borstelen en gaat dus minder snel vervilten.

Hoe vaak, dit is heel verschillend, de ene hond is meer een Pietje Bell dan de andere. Daarnaast heeft ook onze
weersomstandigheden hier invloed op, bij droog weer blijft de hond schoner, dan bij regenachtig weer.
Normaliter eens per 2 a 3 maanden kan voldoende zijn. Tevens scheelt het hoe vaak u de haren borstel en het grootste deel van vuil en stof al verwijderd.

Bij volwassen honden is het soms erg praktisch om de hond voor het bad zijn haar los te borstelen. Dan eerst goed nat maken, shampoo goed over de vacht verdelen en goed uitspoelen.
Hierna kunt u desgewenst een crem-spoeling gebruiken. Laat deze altijd even inwerken, zodat het zijn werk kan doen. Ook deze grondig uitspoelen.
De vacht is shampoo/cremespoeling vrij als uw water geheel helder is bij het spoelen.

Voor de volwassenhonden zijn er zeer veel verschillende shampoos en             
vacht tibetaanse terrier
vacht tibetaanse terrier
droog
droog!!
nat
nat!!!!!!
gekamd
gekamd!!!
choila1.gif
choila2.gif
choila3.gif
O jee!!! Wat heeft mijn vrouwtje nu voor me in petto!!!!
Ik ga er van tussen, WEGWEZEN!!!
OKAY, ik gooi me charmes maar in de strijd!!!!! Volgende keer, ben ik .....
Deze heeft een andere PH waarde dan de shampoo voor uw eigen haar, waardoor de vacht in conditie blijft.

Nu eenmaal schoon en goed uitgespoeld, knijpt u het overtollig water uit de vacht en wikkel de pup in een handdoek.

Eenmaal op tafel kunt u de hond verder met de handdoek drogen. Ook hier geldt niet wrijven maar deppen, naarmate de pup ouder wordt zou u zo onnodig de ondervacht in de klit wrijven. Gebruik ook op uw tafel een anti-slip matje, zodat de pup niet wegglijdt.
vacht tibetaanse terrier
 
 
u de douche sproeier aanzet. Doe de kleine een riempje om, zodat wanneer hij probeert weg te komen, u grip heeft om hem tegen te houden. Draai de kraan open, voel of de temperatuur goed is, niet te heet en niet te koud. Houdt de sproeier zo dicht mogelijk tegen de vacht van uw pupje, zodat hij op zijn gemak kan wennen, begin altijd op de rug, niet
bij het hoofd en zo langzamerhand houdt u de sproeier wat verder van hem af. Als hij probeert weg te komen, stel hem op zijn gemak, maar geef hem niet zijn zin. U zult merken dat hij na een paar minuten opgeeft. Nu spoel hem grondig uit en als u al een shampoo wilt gebruiken, verdeel deze dan in de vacht, niet masseren, dat geeft op oudere leeftijd klitten, met de haren mee strijken. Pas op voor de
lekker-schoon
ogen, strijk de shampoo van voor naar achter, richting de hals/rug. Ook hier met uitspoelen houdt u het hoofd iets naar achteren en sproei naar de hals toe. Mocht er onverhoopt toch shampoo in de ogen komen, deze goed uitspoelen met veel water. Pas ook op dat er geen water in de oren lopen, dit kan een oorontsteking veroorzaken, eventueel kunt u vette watten in de gehoorgang doen voor het bad. Spoel de shampoo altijd geheel grondig uit. Gebruik altijd een goede hondenshampoo.