De vachtverandering van
de Tibetaan in zijn
puberteit....


De vacht van uw Tibetaan ondergaat veel veranderingen in de eerste 2-3 jaar. De belangrijkste verandering is tijdens de wisseling van zijn puppy-jeugd vacht naar volwassen vacht.Dit gebeurt niet van het ene op het andere moment maar geleidelijk aan merkt u dat uw kam niet meer zo licht door de vacht heen gaat en vaker blijft steken.
Ook zie je plots plukken in het haar hangen en de hond kan wat meer gaan krabben, want hij wil zijn oude jas ook kwijt.

Gemiddeld is de leeftijd dat deze fase begint zo rond de 7-8 maanden, bij sommige iets later. Iedere goede fokker zal u vertellen dat rond deze leeftijd u zeer regelmatig moet kammen en borstelen om te controleren of de vacht klitvrij is.
Uw Tibetaan begint in deze tijd meer onderwol te produceren.  Daarnaast zal hij langzaam van vachtstructuur gaan veranderen, de structuur wordt harder, vaak zie je dat het rond de schouders begint te veranderen, iets dikkere haren en wat stugger van structuur (de volwassen vacht). Uw Tibetaan heeft hier tijd voor nodig, de meeste Tibetanen zijn echt doorgewisseld rond het 3e/4e levensjaar, dit is geen stelregel,
het ligt hierbij ook vaak aan de bloedlijn, kleur en de structuur zelf.

Dit is heel begrijpelijk best een moeilijke fase die menig Tibetanen bezitter behoorlijk onaangenaam verrast.
Dacht je dat je alles gehad had qua opvoeding en het verzorgen van de vacht .."het ging best lekker.." en dan ineens weet je niet wat je overkomt.
Je borstelt  en kamt zoals je gewent bent en de volgende dag voel je weer verdikkingen en zie je wol uit de vacht steken. "
Je knippert met je ogen en de klit zit er weer " is vaak wat wij als fokkers horen.
Je Tibetaan vind het ook opeens niet meer zo leuk en heeft goed door dat hij alweer op de tafel moet om geborsteld te worden, het doet wat meer pijn en menig Tibetaan die de kans krijgt van zijn baasje kan er een hele theatervoorstelling van maken om er maar vanaf te komen.
Nu komt het er op aan om duidelijk te zijn voor uw Tibetaan dat dit toch echt ook er bij hoort bij het volwassen worden.
Het is zowel voor u als voor de hond een leerproces en als je allebei al regelmatig deze oefeningen gedaan hebt gaat het natuurlijk des te sneller.

Het juiste gereedschap is ook van belang. De kam of borstel waar u de pup mee deed voldoet waarschijnlijk niet meer op dit moment.
Een grovere kam en misschien een andere borstel en eventueel een ontklitspray maakt dat het veel eenvoudiger wordt.
(in onze volgende editie zullen we al het gereedschap nog eens voor u op een rijtje zetten!!)  

Misschien een wat regelmatiger wasbeurt maakt dat de vacht wat zachter wordt en handelbaarder.
Maak ook gebruik van een goede conditioner, wat het ontklitten zeker vergemakkelijkt voor zowel u als uw Tibetaan.

Ook heel belangrijk is op dit moment is een tafel om uw Tibetaan op te zetten als u hem/haar gaat verzorgen.

Voor uw rug is dit veel beter maar ook voor uw Tibetaan is het heel duidelijk dat er nu gewerkt wordt aan zijn vacht en dat het geen spelletje is.

Als u toch nog problemen hebt en het lukt u niet om de klitten de baas te worden wacht dan niet te lang om hulp te vragen. Bel uw fokker hij/zij kan u adviseren wat te doen.
Als u te lang wacht en uw Tibetaan is helemaal in de klit dan kunnende meeste trimsalons nog maar een model maken en dat is het model .."zeehond.." Oftewel geheel kaal geschoren. Want vele trimsalon voelen er niet veel voor om uw Tibetaan uren uit de klit te gaan zitten halen.
Dit wilt u echt niet , en het is echt te voorkomen.

 
Na deze eerste vaak wat moeilijke fase is het ergste geweest, U weet hoe u de strijd met de wolklitten aan moet gaan en uw Tibetaan weet dat het nu eenmaal erbij hoort.
Nu hoeft u alleen nog maar te zorgen dat hij klitvrij blijft en dan zal de vacht uitgroeien totdat hij uiteindelijk klaar is ( gemiddeld 3-4 jaar )
Hierna wordt de verzorging een stuk makkelijker, de vacht is harder van structuur en klit veel minder.
vacht puberteit
Copyright Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
vachtverandering tibetaanse terrier