Dit is wat de keurmeester het eerste in het oog valt.
Voor de show moet uw Tibetaantje schoon en klitvrij en natuurlijk vlooivrij zijn. De oren, tanden en ogen moeten ook schoon zijn. De nagels mogen niet te lang zijn.
show tibetaanse terrier


 
Nu als u voor een show heeft ingeschreven, vergeet niet dat u dat op tijd doet, daar de sluitingsdatum voor de meeste shows 4 weken van te voren is.

Was uw Tibetaantje maximaal 2 dagen van te voren. Gebruik een shampoo en cremespoeling waarvan u weet hoe het resultaat op de vacht van uw hond is. Probeer het produkt een week van te voren uit om te kijken hoe de vacht met dit produkt valt.

Was de hond grondig, zodat u er zeker van bent dat de vacht niet in elkaar draait van achter gebleven vuil. Zorg er ook voor dat er geen zeepresten achterblijven. Het water moet weer helder zijn na het uitspoelen. Gebruik een
show tibetaanse terrier
lichte conditioner, afhankelijk van het produkt en het type vacht moet u dit mengen met warm water. Bij sommige conditioners kunt u een licht gedeelte bij de laatste spoeling in de vacht achterlaten, dit om het haar te verzwaren, zodat deze mooier afhangt. Natuurlijk is dit afhankelijk van het produkt wat u gebruikt.
Eenmaal uit het bad moet de hond geheel droog maar vooral uitgeföhnd worden. Daar we willen dat de vacht op zijn mooist gepresenteerd wordt op de tentoonstelling.

 
- Föhn altijd met de haarrichting mee, dus niet
  onder de vacht doorblazen, het gaat daarvan
  heel wijd staan.
- Gebruik bij voorkeur een slickerbrush met
  deze borstel krijgt u het haar mooi glad.
- Zorg dat de föhn niet te heet staat, daar de
  vacht daar droog en dor van wordt.
- De vacht moet geheel drooggeföhnd worden,
  dus ook de ondervacht, anders bestaat de
  kans dat deze weer lichtelijk opkrult.
- Controleer tijdens het föhnen op klitten, met
  name de favoriete plaatsen, oksels, achter de
  oren en de staartaanzet.
- Nadat de hond compleet droog is kunt u hem
  nogmaals grondig doorkammen, zodat u er
  zeker van bent dat hij geheel klitvrij is.
- Controleer nu dat de oren en tanden schoon
  zijn.
- Knip eventueel de nagels als zij te lang zijn,
  pas op dat u niet in het leven knipt en
  daardoor uw hond de volgende dag mank
  loopt.

Mochten de haren rondom de voeten een rommelige indruk geven, dan kunt u desgewenst kleine puntjes eraf knippen om zo een mooie ronde platte voet te verkrijgen. Knip in geen geval te kort, daar de voeten groot moeten lijken.

Wilt u de haren aan de poten voller doen lijken dan kunt u dat gedeelte tegen de haarrichting
voorzichtigheid moet hier toch worden vermeld, daar het niet in elk land  op de show is toegestaan en er zijn ook keurmeesters die hier een antipathie tegen hebben. Gebruik vachtsprays op de show met mate!!!
Ons ras heeft een scheiding over de rug lopen, deze behoort er netjes uit te zien.
U moet dus zelf een mooie scheiding trekken. Dit kunt u doen door de ruggegraat met uw vingers op te zoeken en dan vanaf de nek naar de staartaanzet met de punt van uw kam een lijn te trekken.   

Neem ook een fles water en waterbakje voor uw maatje mee en een stoel voor uzelf zodat u zelf ook af en toe een beetje kan uitrusten. De dagen op de show zijn lang en kan voor u beiden vermoeiend zijn.

Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om de soortgenootjes van uw hond te ontmoeten en hun eigenaars. Vaak staan er stands met allerlei hondenprodukten. En bent u op een grote show dan kunt u nog vele andere mooie rassen aanschouwen.

Zorg natuurlijk wel dat u in de buurt van uw ring blijft tegen de tijd dat uw eigen ras gekeurd wordt, daar de keurmeester niet op u wacht.

In de ring mag u best uw Tibetaantje at bij borstelen, maar doe dit met voorkeur als de keurmeester niet kijkt. Doe dit bijvoorbeeld als de keurmeester een andere hond in uw klas individueel aan het keuren is.
En blijf altijd sportief, ook als een keer een ander wint, waarvan u zelf niet gecharmeerd bent, daar de keus van de keurmeester nu eenmaal gerespecteerd dient te worden. Daarnaast doe nooit je afreageren op je hond, want hij moet het volgende keer weer als leuk en positief ervaren en dat wordt hem op deze manier niet gemakkelijk gemaakt.

Als allerlaatste tip wees zuinig op de vacht van uw Tibetaantje ook tussen de shows in, was en kam de vacht zeer regelmatig, dit is de enigste manier om de vacht in showconditie te houden.

Wij wensen u veel plezier en succes in de showring!!     
BESTVETERAN.jpg
flssta.jpg
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
op föhnen, zodat ze voller lijken.
dyunahfrance2.jpg
Dit geldt ook voor de wangen en de sik (baard).

Eventueel kunt u ook een kleur-shampoo gebruiken om de vacht een
intenser kleur accent te geven. Zo zijn er hondenshampoo’s voor witte, zwarte en blonde vachten verkrijgbaar. Laat de shampoo altijd wel even inwerken (5-10 minuten) om zo zijn werk te kunnen doen. Pas op met kleurshampoo’s als uw viervoeter tweekleurig is, zodat u niet verrast wordt dat de kleurshampoo op het andere gedeelte van uw vacht een vreemde kleur achterlaat.

Nu de dag van de show. Laat uw hondje ‘s ochtends goed uit, zodat hij al zijn behoeftes heeft kunnen doen en dat u niet
show tibetaanse terrier
als het regent op de show naar buiten moet en uw mooi gefohnde
Tibetaan weer kledder nat wordt.
Thuis kunt u na het uitlaten nog even gauw de pootjes wat opföhnen voor het vertrek. Neem in ieder geval altijd een handdoek (droogdoek) mee in het geval dat hij toch uit moet en u de kans heeft om hem weer wat droog te wrijven.

Vandaar we eigenlijk ook willen adviseren om voor uw hond een kenneltje mee te nemen, u kunt hem vanaf de auto droog overbrengen naar de hal. Daar er voor de kenneltjes speciale hoezen verkrijgbaar zijn om uw hond droog te houden. De hoes en de kennel hebben meer functies, uw hond kan tussendoor op de show wat rusten in zijn eigen hokje en u heeft de handen vrij om wat andere dingen te doen. Daarnaast kunt u op de kennel een opkamdeken of plaat leggen, zodat u uw harige viervoeter mooi kan opkammen voor in de ring.

Vergeet natuurlijk niet uw borstels en kammen, showlijntje en beloningskoekjes voor uw maatje mee te brengen. Ook kunt u een speciale spray gebruiken om de vacht mooier te doen glanzen, maar enige
show tibetaanse terrier
De vachtverzorging van de Tibetaanse Terriër
Deel 4    (Als U naar de show gaat....)
Mocht u besluiten dat u met uw Tibetaantje een kansje wil wagen op de hondententoonstelling, dan zijn er toch graag wat tips omtrent de vachtverzorging voor de tentoonstelling die wij u mee willen geven . De Tibetaanse Terriër is een langharig ras, die zowel een ondervacht als een bovenvacht bezit, dit is dan ook wat de keurmeester bij uw hondje wilt zien.
Op een hondententoonstelling worden de honden op hun best gepresenteerd, het is tenslotte een schoonheidswedstrijd. Naast de bouw, het gangwerk, karakter, speelt de vacht en zijn algehele verzorging  ook een grote rol.