De vachtverzorging van de Tibetaanse TerriŽr
Deel 3    (Extra verzorging)
Naast de vachtverzorging van het borstelen en kammen en in bad gaan zijn er nog andere verzorgings-aspecten, die u in de gaten moet houden.  We zullen dan ook trachten een zo duidelijk mogelijke uitleg te geven over de rest van de verzorging die u zelf gemakkelijk kunt uitvoeren.

Verzorging van de oren:

In de gehoorgang groeien haren. Deze haren dienen verwijderd te worden. Haren in het oor kunnen op den duur de gehoorgang afsluiten. Dit komt omdat het oorsmeer door de haren
niet weg kan, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. De haren kunt u tussen duim en wijsvinger nemen en eruit trekken. Lukt dit niet, dan kunt u de haren ook verwijderen met een epileertangetje of arterieklem.

vacht tibetaanse terrier

Oorsmeer kunt u het best verwijderen met een wattenschijfje met wat babyolie erop, of met een speciaal hiervoor bestemde oorreiniger. Kijk altijd uit met wattenstaafjes, u kunt hiermee het oorsmeer ook dieper in het oor drukken.

Mocht er in de oren zwart korrelige sterk reukende viezigheid zitten, dan kan dit erop duiden dat uw tibetaantje oormijt heeft. Oormijt is besmettelijk!!! Ga hiervoor altijd naar uw dierenarts, hij zal u de juiste oorzalf meegeven wat de mijt doodt en de eventuele ontsteking die hiermee gepaard gaat bestrijden. Deze zalf moet u goed diep in de gehoorgang spuiten, en daarna goed inmasseren.

Mocht een van de oren of beide oren aan de binnenkant rood zien of branderig aanvoelen. Soms kan dit gepaard gaan met een nattige uitslag (exceem), dit alles duidt erop dat uw hond een oor-ontsteking heeft, ga hiervoor altijd naar uw dierenarts. Een verwaarloosde oor-onsteking kan leiden tot doofheid.       

Ga niet aan de oren zitten rommelen als deze er schoon en goed uitzien.

Verzorging van de ogen:

Ogen behoren schoon en helder te zijn. Het kan wel eens gebeuren dat er een klontje in de ooghoek van uw hond zit. Dit is opgedroogd traanvocht. Dit klontje kunt u het best verwijderen met een wattenschijfje met afgekoeld gekookt water. Wrijf altijd van de ooghoek naar de neuspunt toe. Eventueel kunt u dit klontje ook verwijderen met een klein vlooienkammetje, kijk wel uit dat u niet met de
vacht tibetaanse terrier
punt van uw kam in de ogen prikt.

Als uw Tibetaan geel-groenachtig uitvloeing uit de ogen heeft, dan duidt dit op een ontsteking, bezoek dan uw dierenarts voor een goede oogzalf om zo de ontsteking de kop in te drukken.  

Mocht u de haren voor de ogen kort knippen, knip nooit de wimpers af, deze hebben als funktie om vuil, stof en haren uit de ogen te houden.   

Gebitsverzorging:

De tanden en kiezen van uw hond moeten regelmatig gecontroleerd worden. Dit kunt u zelf doen. Het is van groot belang dat u erop na ziet dat uw puppy bij het wisselen alle melktanden verliest. Mocht dit niet het geval zijn en ze er met 9 maanden nog staan, dit meestal dubbel met het nieuwe gebit, waarschuw dan uw dierenarts, deze 
De geslachtsdelen:

 
Aan de penis van de reu kunt u de lange haren er gerust afknippen voor de hygiŽne. Doe dit niet te kort, daarmee voorkomt u irritatie. Sommige reuen willen nog wel eens een voorhuidontsteking hebben. Dit herkent u aan een gelige afscheiding aan de penis. Hiervoor kunt u een cleaner bij de dierenarts halen.  

De lange haren aan de vulva van de teef kunt u gerust afknippen. Als een teef een vieze afscheiding heeft is het ook altijd raadzaam om uw dierenarts te waarschuwen dit kan duiden om een baarmoederontsteking.

De anaalklieren:

 
De anaalklieren zijn zakjes, die zich naast de anus bevinden. Deze zakjes kunnen verstopt raken. U herkent dit door het zogenaamde sleetje rijden en/of bijten in de omgeving van de staart. Deze anaalzakjes moeten dan leeggedrukt worden om een ontsteking te voorkomen. Dit kunt u bij de dierenarts of bij uw trimmer u voor laten doen.

De parasieten:

 
De meest bekende parasieten zijn de vlooien. Controleer uw hond regelmatig op vlooien. Vaak ziet u zwarte kleine korreltjes in de vacht zitten, dit zijn vlooienpoepjes dat inhoudt dat u hond vlooien heeft. Om de vlooien te verwijderen en uw hond ertegen te beschermen zijn er goede producten verkrijgbaar bij de balie van uw dierenarts. Vergeet niet bij besmetting om ook uw huis, de mand en de auto te behandelen. Op deze plekken bevinden zich de eitjes. Met vlooien geldt beter voorkomen dan genezen, daar sommige honden last kunnen hebben van een vlooienallergie, waardoor ze zich door een vlooienbeet al aardig kunnen toetakelen.


Een andere vervelende parasiet is de teek. Deze parasiet krijgt de hond meestal door het lopen onder de struiken, de teek laat zich dan op de hond vallen en zuigt zich vast in de huid. De teek moet verwijderd worden. Hiervoor zijn bij de dierenspeciaalzaak er speciale tekentangetjes verkrijgbaar. U moet het tekentangetje voorzichtig om de teek klemmen en tegen de klok in eruit draaien. Niet trekken, want dan blijft de kop zitten en deze veroorzaakt een lelijke ontsteking!
flssta.jpg
DSCF1439.gif
DSCF1438.gif
DSCF1437.gif
DSCF1440.gif
Arterie-klem
Havikssnavel
nageltang
tekenpincet
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
melktanden niet het nieuwe gebit
vacht tibetaanse terrier
verdringen.

 
Op oudere leeftijd kan het wel gebeuren, dat er plak op de tanden en kiezen ontstaat. Dit moet u verwijderen. Hiervoor zijn haviksnavels in de handel. Bij het hanteren hiervan is voorzichtigheid geboden. U kunt de plak voorkomen om het gebit van uw hond regelmatig te poetsen. Ook kunt u speciale hondentand-
pasta gebruiken, deze is verkrijg-  baar bij uw
dierenarts of bij de betere dierenspeciaal-
zaak. Doet u niets aan de plak, dan kunnen er lelijke ontstekingen ontstaan, die zeer pijnlijk zijn voor de hond. Natuurlijk kunt u het gebit ook laten reinigen bij de dierenarts.


De voeten en nagels:
onderkant voet
 
Tibetanen bezitten grote, flink behaarde voeten. Tussen de voetzolen groeit veel haar. U dient dit haar regelmatig te verwijderen. Hierdoor voorkomt u klitvorming en zal de hond minder snel uitglijden op een gladde ondergrond. Tevens scheelt het in vuil wat uw hond van buiten meeneemt. Het haar tussen de voetzolen kunt u het beste met een nagelschaartje verwijderen.

 
De nagels kunnen wel eens te ver doorgroeien en dienen dan ook geknipt te worden. De nagels van uw hond zijn op een goede lengte, wanneer de hond staat en u tussen de grond en de voet een briefkaart onderdoor kan schuiven. Nagels aan de voorvoet zijn meestal langer dan aan de achtervoet, dit omdat ze met hun achterhand afzetten en stuwen. Vergeet vooral het vijfde teentje aan de voorvoet niet te controleren! Er zijn uitstekende tangetjes in de handel om de nagels te kunnen knippen. Bij witte nagels mag u nooit in het roze gedeelte knippen, in dit gedeelte loopt het leven. Bij zwarte nagels mag u alleen het schuine puntje eraf knippen.
vacht tibetaanse terrier