De vachtverzorging van de Tibetaanse Terrier                                Deel 1     (borstelen & kammen)
De Tibetaanse Terriėr behoort een dubbele vacht te hebben. De ondervacht is wollig en de bovenvacht is fijn, maar niet zacht of wollig, eerder iets hard. Een pup heeft nog niet zoveel ondervacht en een iets zachtere bovenvacht. Een periodieke verharing kent de Tibetaanse Terriėr niet. Ook verharen zij praktisch niet, u zult hier en daar eens een dotje vinden. Wel schuilt het gevaar als u de hond niet regelmatig en consequent borstelt en kamt dat de ondervacht  dicht tegen de huid aan gaat vervilten. Daarom is het van groot belang dat u ook kamt. We zullen dan ook trachten u zo duidelijk   
mogelijke uitleg te geven over de vachtverzorging van de Tibetaanse Terriėr.

De Tibetaanse Terriėr komt in meerdere kleurslagen voor van wit tot zwart, met alle kleuren daartussen, zowel een-kleurig, twee-kleurig als drie-kleurig. Platen en aftekeningen mogen overal zitten. De kleur chocolade komt wel voor, maar wordt gezien als een niet erkende kleur.
Naast de verschillende kleuren zien we ook verschil in de vachtstructuur, de ene vacht is iets wolliger, zachter dan de andere, de een heeft meer onder-
vacht dan de ander. De Tibetaanse Terriėr mag een steile tot een licht golvende vacht hebben, maar niet sterk gekruld. Als zij in de regen hebben gelopen kan de vacht iets meer gaan golven, maar als zij eenmaal droog is en u hem doorborstelt valt de vacht weer een stuk steiler.

 
De Tibetaanse Terriėr krijgt tussen de leeftijd van 12 maanden tot soms 3 jaar haar volwassen vacht, in deze periode kan de vacht van structuur veranderen, zo kan zij wat meer golven soms wat droger aanvoelen. Dit is alleen periodiek en komt door het wisselen naar haar volwassen vacht. Je ziet ook de nieuwe volwassen vacht doorkomen ten hoogte van de schouderbladen, deze bovenvacht is harder van structuur en doet denken aan de structuur van mensenhaar.

In sommige kleurslagen zien we ook de kleur tijdens de wissel wat vervagen en in de volwassen vacht weer donkerder worden. Zoals sommige zwarte hebben tijdelijk
een wat meer rode gloed. De Sable, brindle vachten (blond met donkere strengetjes) vervalen in kleur, maar kleuren later weer met meer warme tinten op.  

Nu als u uw pupje uitkiest heeft hij soms kleine platen van kleuren op zijn lijfje, deze worden meestal groter naar gelang hij ouder word, hij pigmenteert dan ook lang door.

Als uw pupje eenmaal met u mee naar huis mag is het natuurlijk reuze spannend. Doch echter als hij enkele dagen bij u in huis woont is het verstandig om met zijn eerste borstel beurt aan te vangen. Niet dat hij al zal gaan klitten, maar wel voor de gewenning van het geborsteld worden. Jong geleerd is nou eenmaal oud gedaan. In aanvang is een zachte haarborstel afdoende. Borstel uw pupje niet als hij net aan het spelen is, maar geef hem zijn borstelbeurt
vacht tibetaanse terrier
als hij rustig lig. Zet uw pupje op een tafel, waarop een antislipmatje legt (b.v. een douchmatje). Dit om het wegglijden te voorkomen, waardoor uw pupje angstig wordt voor op de tafel. Praat met hem/haar zodat hij/zij zich op gemak voelt. Borstel het haar lekker krachtig door, ook de poten, het hoofd, achter de oren, de voorborst en buik. De buik kunt u het beste borstel door de voorpootjes voorzichtig op te pakken, zodat hij op zijn achterpootjes staat, ook bij de voorpoten moet u  de oksels borstelen, hier zit waarschijnlijk nog niet veel haar, maar uw pupje went er alvast aan, u tilt dan ook een voorpootje iets op en neem het iets zijwaarts, zodat u bij de oksel kan. Ook kunt u de pup op haar zij leggen zodat u rustig overal bij kunt, dit is een keuze die u zelf maakt. Borstel uw pupje zo’n kleine 10 minuten, wordt niet boos als hij iets niet direct wil, maar geef ook niet op, dan heeft hij gewonnen en zal hij later ook protesteren, omdat hij dan weet dat u opgeeft. Geef hem na zijn borstelbeurt een beloning, zodat hij weet na de behandeling krijgt hij wat lekkers en hij zal het als plezierig gaan ervaren.                   
Naarmate uw pupje ouder wordt zal alleen de haarborstel niet meer afdoende zijn. Nu zult u ook gebruik moeten gaan maken van de pennenborstel, de zachte slickerbrush en een kam.

Nu borstel u het haar los met de haarborstel, met de pennenborstel kunt u de klitjes die in de vacht hangen
goed mee uit kammen. Mocht er al klitjes in de ondervacht gaan ontstaan, dit zie je vaak rond de 6/7 levensmaand, deze kunt u goed van de huid afborstelen met de zachte slickerbrush.
Hierna kamt u de gehele vacht na met de kam, zodat u er zeker van bent dat u geen klitjes heeft laten zitten. Zo controleert u ook achter de oren de oksels en de liezen, daar ontstaan gemakkelijk klitjes en deze worden gauw over het hoofd gezien.

Nu hoe lang duurt een borstelbeurt, dit
vacht tibetaanse terrier
is geheel afhankelijk van hoe vaak u borstelt, als u elke dag, uw Tibetaantjes even doorborstelt is de kans zeer klein dat hij zal gaan klitten en is vaak 10 minuten afdoende. Doet u dit 3 keer per week, kunt u volstaan met een half uurtje. Een maal per week neemt al gauw een uurtje in beslag, en eens in de maand zal het u veel meer tijd vergen, en de hond zal het als minder prettig ervaren daar u meer klitten zal moeten verwijderen.
Natuurlijk geldt voor dit alles dat u uw Tibetaantje vanaf begin goed met het borstelen heeft opgevoed. Een hond die rustig op tafel is, werkt voor beiden partijen veel ontspannender.

Natuurlijk is hierbij ook van groot belang hoe u borstelt. Begin altijd onderaan in de vacht, en leg de bovenlaag naar boven. Eventueel kunt u deze vastzetten met een kappershaarklem, borstel de onderste laag goed door en pak elke keer een laag van de bovenlaag erbij. Als uw hond klitvrij is kunt u overal de huid goed zien. Bij de poten begin aan de voeten en de hakken en pak er elke keer een laagje bij. Probeer de staart zoveel mogelijk alleen met de borstel te doen, dit omdat de staart niet veel ondervacht heeft en u met de kam al gauw er teveel uittrekt, waardoor de staart dun behaart wordt.    

              
Mochten de oren gaan klitten, borstel dan ook vanaf de binnenkant, dit gaat
vacht tibetaanse terrier
heel goed met de zachte slicker brush. Pas op dat u niet de oorrandjes kapot borstelt.

De slickerbrush is in verschillende maten verkrijgbaar, zo is de kleinste zeer praktisch voor de snorharen, binnenkant oren, voeten en oksels. Na veel gebruik wordt de slickerbrush wat stugger van tandjes, vervang hem dan ook op tijd. Ook de pennenborstel is in verschillende hardheden verkrijgbaar, neem een pennenborstel waarvan de pennen goed meeveren, een te stugge borstel zal het haar sneller doen afbreken. Bij de haarborstel kunt u ook de haarborstel pakken met plastic pennetjes ertussen. Een kam moet altijd een ijzeren zijn, een plastic kam zou het haar statisch maken. Bij de kam is de afstand tussen de tanden van groot belang, deze moeten niet te dicht op elkaar staan, daar u dan teveel ondervacht meetrekt.
Naast de  de borstels en kammen zijn er ook goede sprays in de handel om de klitten gemakkelijker uit te borstelen, laat u hiervoor adviseren bij een goede dierenspeciaalzaak of vraagt het bij een goede trimsalon bij u in de buurt, vaak verkopen zij ook goede borstels, kammen en ontklitsprays.
vacht tibetaanse terrier
Borstels & Kammen
DSCF1444.gif
DSCF1442.gif
DSCF1441.gif
DSCF1443.gif
DSCF1445.jpg
Haarborstel & Pennenborstel
Zachte Slicker brush
Metalen kam
Metalen kam met houten handvat
Efileerschaar (uitdunschaar)
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
vacht tibetaanse terrier