Spelen met je pup....
                                                 (deel 2)
spelen.gif
 
 Hier komen

U roept de pup meerdere malen, het lijkt als of hij u niet hoort. Maar hij hoort u wel.
Alleen is uw stem na het meerdere malen roepen onzeker en geïrriteerd geworden. U bent nu dus voor de hond niet leuk. Nu loopt u weg en hij kijkt op. Op dit moment roept u hem nogmaals. Op een vriendelijke en ontspannen toon, lach daarbij en daag hem uit tot een spelletje. Doe dit door de spelboog na te doen.Voor de hond bent u nu een veel leuker persoon. De kans is erg groot dat hij nu kwispelend naar u toekomt. Wanneer dit niet direct lukt, probeer dan zijn aandacht op een andere manier te trekken. U kunt dit doen door een geluid te maken bijvoorbeeld een rammelende sleutelbos of tegen iets aan kloppen. Het geluid is dus alleen bedoeld om zijn aandacht te trekken, niet om hem te corrigeren. Zodra hij dan opkijkt, daagt u hem weer uit. Blijf nooit eindeloos roepen. Hiermee leert hij alleen maar dat het woord ‘kom’, ‘blijf’ betekent. Hoe lang het ook duurt, voor hij naar u toekomt straf hem nooit. De volgende keer komt hij dan helemaal niet meer. Hij weet namelijk dat wanneer hij komt er iets onaangenaams volgt. Als hij komt, prijs hem/haar dan en speel het spel opnieuw, hierbij gebruikt u nu het commando “hier” zegt dit wel op een vrolijke en een ietewat hoge toon. .

Kunstjes

Kunstjes aanleren is natuurlijk geen must, maar kan toch zowel voor de baas als de hond een plezierige bezigheid zijn. Vindt één van beide het niet leuk dan moet u het vooral niet doen! Overigens: als u het goed doet dan zal het aan de hond niet liggen. Wanneer u gebruik maakt van bijvoorbeeld een clicker en een voor uw hond motiverende beloning, dan vindt iedere hond kunstjes leren leuk. Bent u niet zo gewend in het gebruik met een clicker, vergeet dan niet de hondensnoeppot te hanteren

Bij het aanleren van kunstjes moet u, het onderverdelen in kleine (haalbare) stapjes.
ariwasocker.jpg
Doodliggen

Laat uw hond liggen. Houd iets lekkers in uw (gesloten) hand en houd uw hand voor de neus van de hond zodat hij het lekkers ruikt. Beweeg nu heel langzaam uw hand richting de nek / de rug van de hond. Click en beloon zodra de hond een heel klein stukje "omrolt" in een poging om met zijn snuit uw hand te volgen. Gaat dit telkens goed laat hem dan steeds verder "omrollen" door zijn neus achter uw hand aan te laten volgen. Krijgt u de hond tenslotte op deze manier helemaal "plat" dan koppelt u een commando aan het gedrag en bouwt u langzaam de hulp met uw hand en het lekkers weer af.

Nu het vervolg van spelen met je pup. We gaan natuurlijk gelijk gebruik maken van kleine trainings- en/of opvoedingsmethode in het spel. Want spelende wijs leren ze nou eenmaal veel gemakkelijker en daarnaast blijft het leuk. Het contact met de baas versterkt daarbij aanzienlijker.

 Zit oefening

Ook het zitten kan op een leuke manier aangeleerd worden, zonder dat men zijn achterste naar beneden moet duwen. Wanneer de pup voor u staat, houdt u heel simpel een brokje voor hem/haar. Dit brokje brengt u langzaam voor u uit, voor de pup gaat dit brokje over zijn hoofd naar achteren toe, waardoor hij zijn hoofd omhoog doet en zijn achterste neerzet. U zegt nu gelijktijdig zit. Iedere keer wanneer u wilt dat de hond gaat zitten herhaalt u dit.
Na verloop van tijd is “zit” voldoende.
En vergeet hem/haar natuurlijk niet te belonen met het brokje/koekje, want dat houdt het natuurlijk wel leuk.

Liggen

Dit is eveneens iets wat men op een aangename manier de hond aan kan leren. U kunt hem simpelweg met een brokje ergens onderdoor lokken bijvoorbeeld een stoel. Wanneer de hond zijn lichaam op het laagste punt heeft, zegt u liggen en geeft hem zijn beloning. Na enkele malen stelt u de beloning uit tot hij ontspannend gaat liggen wachten op het lekkers. Dan herhaald u het zonder stoel. Lukt dit nog niet gebruik dan de stoel weer. Oefening baart zeker kunst.

Plaats

Zet zijn mand op een plaats waar de pup vaak gaat liggen. Wanneer u “plaats” zegt, kijkt en wijst u gelijktijdig in de juiste richting. Wanneer hij u niet begrijpt lok hem er dan naar toe met iets lekkers. Geef hem wanneer hij op zijn plaats staat, zit of ligt direct zijn beloning. U moet het leuk maken, zodat hij met plezier het gevraagde opvolgt. Oefen dit regelmatig. Na enkele malen is het wijzen voldoende om de hond naar zijn plaats te sturen. Oefen het ook op een deken of jas. Dit is handig wanneer u hem mee neemt op visite en naar restaurants. U kunt de hond zo overal op een door u uitgezocht plaatsje laten liggen.
Het is niet de bedoeling dat u hem naar zijn plaats toe stuurt om te straffen. Het is zijn eigen plekje waar hij zich terug kan trekken, wanneer hij daar behoefte aan heeft. Denk maar aan uzelf, ook u heeft af en toe de behoefte om u even terug te trekken.
Copyright © Tibetaanse Terriër Ras en Pupinformatie
present-ma2.jpg
Zwaaien

Laat de hond voor u zitten en laat duidelijk zien dat u de clicker en iets lekkers heeft. Wacht totdat de hond (toevallig, in zijn ongeduld) één voorpootje ietsje optilt. Precies op het moment van de beweging clickt en beloont u. Herhaal dit totdat de hond heeft begrepen dat het optillen van het pootje het gewenste gedrag is. Werk nu toe naar het steeds hoger optillen van het pootje (door niet meer te clicken voor een klein stukje optillen maar alleen voor iets hoger en daarna nóg hoger optillen van het pootje). Tenslotte clickt en beloont u voor het twee- of driemaal achterelkaar hoog optillen van één pootje. Nu koppelt u een commando aan het gedrag (bijv. zwaai).

Natuurlijk kunt u zelf zo eindeloos veel kunstjes leren, als geef een poot, haal de krant, er zijn er zelfs bij die commando kunnen lachen (de bovenlip optrekken en de tandjes laten zien) het hoofd schuin houden etc. Het belangrijkste is natuurlijk dat zowel de baas als de hond hier plezier in beleven.

En vergeet bovenal niet een Tibetaan blijft zijn levenlang speels, motiveer hem hierin en speel ook met hem als hij een dagje ouder wordt.... Het zal hem/haar zeker alert en fit houden......  

mouse.jpg
animatie2.gif
oeps.jpg