Spelen met je pup....
spelen.gif
* wanneer u vaak spelletjes speelt met uw
  hond tijdens het wandelen dan helpt dit
  om de aandacht van uw hond op u
  gericht te houden
* altijd op tijd stoppen voordat de pup te
  moe wordt
* Laat de pup niet te veel springen, dit is
  niet goed voor zijn jonge gewrichten

Als U begint met spelen is het natuurlijk van groot belang dat u zijn volledige aandacht krijgt. Begin daarom als eerste met zijn naam te leren.

Als u iets met hem wilt gaan doen of iets van hem gedaan wilt krijgen roep dan altijd eerst zijn naam en daarna hetgeen wat u van hem verlangt.

Begin dan ook met een kleine aandachtsoefening.

   
Aandacht aanleren
Er is waarschijnlijk geen enkele oefening waar zo weinig aanleer problemen zijn als bij een aandachtsoefening. Doe deze oefening op een moment dat er geen   afleiding kan optreden. Wacht geduldig af tot de hond naar uw gezicht kijkt. Op het moment dat hij kijkt  spreek u zijn naam uit met daarop gevolgd ‘braaf’ en gooit u een piepklein hondenbrokje op de grond achter de hond. Let er op dat u eerst braaf zegt en dan pas het brokje gooit. De hond zal zich van u af draaien om het te kunnen pakken. Weer wacht u tot de hond u aankijkt en herhaalt u de manier van belonen; naam, braaf brokje op de grond. Hierdoor wordt bereikt dat de hond een herhalend gedrag gaat vertonen. Hij neemt een brokje en wendt zich weer naar de baas. Gebruik maken van herhaling is een van de snelste manieren om een hond wat te leren. Vanaf het moment dat de hond steeds naar u kijkt om de beloning die eraan vastzit, gaan we hem het aandachtsbevel aanleren.  Honden leren namelijk bevelen kennen door die bevelen uit te spreken samen met het uitvoeren van een gedragshandeling. Na een tijdje merkt u dat uw pup zeer vlot reageert als u zijn naam uitspreekt. Na het horen van zijn naam kijkt hij u onmiddellijk aan. De echte aandacht is nu een feit.
Let er bij deze oefening goed op dat u de hond alleen beloont om u aan te kijken en niet voor zijn aandacht voor het brokje. Anders wordt hij alleen maar voedsel gevoelig en heeft hij helemaal geen aandacht voor u. Een dergelijke oefening
spelen3.jpg
heeft het meeste effect als u er al op jonge leeftijd mee begint. Pups zijn namelijk allemaal uitermate leergierig.

Als u zijn aandacht heeft is het natuurlijk ontzettend leuk om met het echte spelen te beginnen.

Hieronder volgen wat voorbeelden van spelletjes die prima te doen zijn met de kleine dreumes, natuurlijk kunt u deze  deze spelletjes ook doen  met een wat oudere hond.

Apporteerspelletjes
Heel veel honden vinden het prachtig om achter een balletje aan te rennen. Hier kunnen we prima gebruik van maken. De baas gooit het balletje weg en de hond komt het terugbrengen in de hoop dat de baas het balletje nogmaals weggooit.
spelen2.jpg
Als een pupje nog maar amper drie weken oud is en nog net de eerste dronkemans stapjes kan zetten begint het spelen al met zijn nestgenootjes. Ze slaan met hun voorpootjes zittend op hun kont naar de andere pup. En ze happen elkaar in staart, pootjes en oren. Ook in moeders behaarde staart happen is een geweldig spelletje.

Naarmate ze ouder worden en steviger op de beentjes komen wordt het spelen uitgebreider, ze hobbelen achter elkaar aan, rennen als kuikentjes achter mams aan aan, ze gaan op ontdekkingsreis. Dit is een prachtige tijd voor uw als toekomstige eigenaar van een van de puppen om het kroost zo gaande te slaan bij de fokker.
Een goede fokker zal ze dan ook in deze tijd meer vrijheid geven want spelen hoort bij de ontwikkeling van een pup zowel mentaal als fysiek.

Nu als de pup de leeftijd heeft bereikt dat hij naar zijn nieuwe thuis mag is het dan ook van groot belang dat u het spelen met hem/haar voortzet, want hij mist natuurlijk zijn speelkameraadjes en tevens is dit een onderdeel van uw opvoeding. Op deze manier kan de pup zich mentaal verder ontwikkelen.

Natuurlijk is het slim om tijdens het spelen gelijk wat opvoeding bij te brengen, want onze Tibetaantjes zijn er slim genoeg voor.
Spelen kweekt sowieso een goed contact tussen de baas en zijn kleine haarbal.
Spelen met de baas is voor de hond het leukste wat er is.

Toch moet u al beginnen met enkele kleine stelregels want de kleine kan ook over enthousiast raken en te wild worden. Tevens is dit natuurlijk de gelegenheid hem gelijk wat basisregels bij te brengen, waarvan u maar ook uw hond later alleen maar gemak van ondervindt.   


* speel op een rustige manier met uw pup
* uw bepaal wanneer er gespeeld wordt en
  niet de kleine rakker
* beloon de kleine met wat lekkers als hij
  de juiste opdracht van het spelletje goed
  uitvoert
 * als uw hond eenmaal enthousiast is voor
   bepaalde spelletjes dan kunt u dit spel
   gebruiken om de hond te stimuleren tot
   en te belonen voor gehoorzaamheid
* wanneer uw Tibetaantje onzeker of
  angstig is in bepaalde situaties, dan kunt
  u hem deze onzekerheid laten overwinnen
  door in deze situaties gebruik te maken
  van spel (de hond moet dan wel echt gek
  zijn op het spelletje en de onzekerheid
  kan alleen stapje voor stapje overwonnen
  worden)
Copyright © Tibetaanse Terriër Ras en Pupinformatie
spelen.jpg
Hier kunt u al heel vroeg mee beginnen. Veel pups zijn erg geďnteresseerd in bewegende voorwerpjes en als u nu in huis een balletje wegrolt zullen ze daar ongetwijfeld achteraan gaan. Lok ze vervolgens, desnoods met iets lekkers, en rol het balletje opnieuw weg.Ze zullen nu vrij snel doorhebben dat ze de baas nodig hebben om het balletje weg te rollen. Ga niet de bal gooien, daar het niet goed is voor een te jonge pup om te
springen of slijdingen te maken over de vloer.
Verstoppertje spelen
Honden hebben een veel beter reukvermogen dan wij mensen, en hier is natuurlijk makkelijk gebruik van te maken in het spel. Begin met het trainen van de neus van uw pup, door bijvoorbeeld hem aan een brokje te laten ruiken, daarna stopt u het brokje onder een van de 3 plastic bakjes achter u, die u van te voren heeft klaar gezet, nu zegt u zijn naam en ZOEK, u zult verstelt staan hoe snel hij het juiste bakje uitkiest en niet te vergeten hoe handig hij is bij het brokje er onder vandaan te halen.
Naar mate de pup slimmer wordt kunt u de oefening opvoeren, door bijvoorbeeld
een  eens al uw oude sokken te verzamelen. Rol ze in elkaar. Stop in 1 sok een lekkertje,  hussel alle sokken door elkaar. Gooi ze door de kamer en laat uw hond maar zoeken. Uw hond vindt het gegarandeerd een fantastische spelletje. Ook kunt u nu beginnen met een lekkers of zijn bot te verstoppen in de kamer en daarna uw hond de commando te geven zoek. U zult verstelt staan hoe slim ze zijn en hoe snel hij het verstopte waar te voorschijn haalt. 
animatie2.gif