Gedrag & socialisatie
(deel 1, domesticatie & eerste levensweken.....)
 
 
waarschijnlijk weinig van de woeste wolf herkennen.
Men zal zich afvragen hoe al die rassen zijn ontstaan uit een en dezelfde voorvader?

Waarschijnlijk leefden mens en wolf in de oertijd al naast elkaar, de mens was voor zijn voedeselvoorziening afhankelijk van de jacht en er zal wel eens een restantje over zijn gebleven die dan werd opgegeten door de wolf (aas-opruimer). Misschien werd er wel eens een nest jonge wolfjes gevonden, die ook weer als voedsel konden dienen! En misschien bleef er wel eens een welp in leven die min of meer tam werd. Later bleek dan dat die welp zo makkelijk aangaf of er ergens wild zat: de jachthond.
En misschien sloeg die welp
wolf.gif
wel aan bij naderend onraad: de waakhond. En als dank kreeg die welp een overgebleven prakkie, waardoor het voor hem aantrekkelijker was om bij de mens in de buurt te blijven.

Zo ontstond er samenwerking tussen wolf en mens en uit die wolf is onze hedendaagse huishond gegroeid. Die welp kreeg misschien eens een nestje jongen toen zij volwassen werd en werden die jongen dan weer geruild voor voedsel o.i.d.

Men kan zich voorstellen dat uit de wolven,  die goed waren in het bij-eendrijven van wild en het waken bij alarm, onze FCI-groep 1 is ontstaan: De Herders en Veedrijvers.
De herdershonden, als voorbeeld de overbekende Duitse Herdershond, als schaapshond, politiehond e.d.
En de veedrijver, zelfstandig het vee bij elkaar drijven, over het algemeen wat afstandelijker en zelfstandiger van karakter, b.v. de Border Collie.

hond39.gif
In FCI-groep 2 vinden we dan de Molossers (Mastino Napolitano, Bull Mastif) en de Pinschers en Schnauzers (Dwergschnauzer, Dobermann). Zij worden gebruit als waakhond, zowel op het erf als bij de kuddes, en en het verdelgen van ongedierte.

FCI-groep 3 bestaat uit de Terriers, zowel hoogbenige (Airedale Terrier) als laagbenige (West Highland White).
Gebruikt voor zowel de jacht op haas, konijn als waakhond.

FCI groep 4 is een relatief kleine groep, bestaand uit de overbekende Dashond, ofwel Teckel. Als men nu bedenkt dat een Teckel drie varieteiten heeft, Kaninchen, Dwerg en Standaard, en dan ook nog in drie vachtsoorten, lang-,kort-, en ruwhaar, en dan ook nog in diverse kleuren, is dit een bonte groep om te bekijken!

In FCI-groep 5 vinden we dan de Keeshonden en Oertypen,en in die laatste vinden we dan de Windhond achtige typen (Podenco Ibicenco) die we ook wel eens in de grottekeningen zien, gemaakt door onze voorvaderen. Ook de.ze werden reeds gebruikt voor de jacht
52.gif

FCI-groep 6 bestaat uit de Lopende en Zweethonden, de honden die gebruikt worden om een bloedspoor van aan verwond wild te volgen, met als voorbeeld van een Lopende hond voor de jacht op konijn de Beagle.

FCI-groep 7 is de groep van voorstaande honden, deze geven het wild aan door hun voorpoot op te tillen en roerloos staan te kijken, waarop de jager kan richten. Als voorbeeld de Drentsche Patrijshond en de Heidewachtel.

In FCI-groep 8 kan men dan  de engelse Cocker Spaniel aantreffen, of de welbekende Golden Retriever: de groep
Retrievers, Spaniels en waterhonden. Ook weer jachthonden, gebruikt na het schot om de prooi binnen te halen.

FCI-groep 9 is de groep waarin we ook ons eigen ras de Tibetaanse Terrier aantreffen op de shows: de Gezelschapshonden. De naam zegt het al: honden die puur gezelschap vormen voor hin gezin, vaak voorzien van een fraai uiterlijk met een welderige haardos.De Tibetaanse Terrier uiteraard, maar ook bijv. de Poedels, toch vroeger ook gebruikt als jachthond vind men in deze groep.

Last but not least:FCI-groep 10, de Windhonden (Afghaanse
Kleuren212.gif
Windhond, Whippet). In de volksmond ook wel hazewinden genoemd. Slanke, razendsnelle honden,die vroeger gebruikt werden voor de jacht op het oog en zich tegen woordig kunnen uitleven op de renbaan of in zgn. courses.

En natuurlijk kennen we ook nog de rasloze honden, de bastaards, dit zijn de honden waarvan we niet weten wie de voorouders waren, en dus al generaties lang gekruisd zijn uit de meest uiteenlopende honden. We weten niets van hun achtergrond want ze kunnen genen bezitten van verschillende voorouders  die voor de meest verschillende taken werden gebruikt waarop zij gekweekt zijn.
Domesticatie van de hond,oftewel hoe werd de woeste wolf een
pekingees.

Wie op hondenshows om zich heen kijkt, zal in al die verschillende hondenrassen in de meest uiteenlopende vormen en maten,
Socialisatie van de Tibetanen pup.

Socialisatie, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het nu precies?

Eigenlijk wil het niets meer zeggen dan sociaal worden met de wereld om je heen, zodat een pup zich kan handhaven in onze maatschappij, met mensen in alle vormen en maten, andere dieren, verkeer, en noem maar op.
De socialisatie bestaat uit meerdere fasen en het begint al als het pupje nog maar net geboren is!
kalle190206b.jpg


De eerste twee dagen van een pup noemen we de geurinprenting, hij leert dan de geur van zijn moeder kennen en dat is goed zichtbaar als mams bij haar kindertjes komt, ze reageren dan direct door naar haar toe te kruipen en proberen de tepel met melk te vinden.
Ook moeten ze in deze twee dagen de geur van de mens leren kennen, dat zal dan vaak de geur van de fokker zijn, zo leren ze dat er andere dingen zijn dan alleen mams.

soos.jpg
Na deze twee eerste dagen komen ze inde zgn. vegetatieve periode, hun oortjes en oogjes zijn nog dicht, en hun leventje bestaat uit drinken en slapen, belangrijk natuurlijk voor een goede groei! De pupjes worden vaak gewogen in deze tijd, ze worden misschien al eens opgepakt en geknuffeld door een nieuwe eigenaar en zo raken ze dan gewend aan de geurtjes van de mens.

Rond de 10e tot 14e dag gaan de oogjes open en ook ziet men dat de oortjes voorovergaan kiepen, ze zien dan nog niet echt iets. Dit komt rond de derde week, men noemt dit ook wel de overgangsfase. Ze beginnen te lopen, leren andere luchtjes kennen, beginnen voorzichtig al wat met elkaar te spelen.

De overgang van de 4e naar de 5e week noemt men wel de inprentingsperiode. Een hele duidelijke leerperiode, waarin ze alle ervaringen opslaan in hun koppie en het is dan ook heel belangrijk dat ze in deze tijd veel mensen zien, eens opgepakt en geknuffeld worden, het geluid van een normaal huishouden leren kennen, misschien al eens naar buiten gaan.

In de zesde week begint dan de socialisatie periode. De pups
beginnen nu echt met elkaar te spelen om al doende de rangorde regeltjes te leren, dit leren zij ook van de evt. andere aanwezige honden. Ze worden enorm ondernemend in deze periode en het is dan ook heel belangrijk dat de fokker ze verschillende situaties aanbiedt om mee om te leren gaan. Een ritje in de auto, kindervisite, een bezoekje aan de dierenarts etc.

Rond de 8e week worden de pups behoorlijk zelfstandig, en dit is dan ook de tijd dat de meesten naar een nieuw baasje zullen vertrekken.

Wat dat baasje dan allemaal kan doen om zijn nieuwe maatje verder te socialiseren, vertellen we de volgende keer!
Home
Copyright Tibetaanse Terrier Nieuws
bal.jpg