Gedrag & socialisatie
(deel 3, van 8 maanden tot volwassen)
 
 
De puberteit:

De puberteitsfase uit zich rond de leeftijd van 6 tot 12 maanden. Dit kan een beetje verschillen qua grootte en ras van de hond. De pup ondergaat lichamelijke veranderingen waardoor hij volwassen wordt.

Wat een grote rol speelt is hoe u met de hond omgaat gedurende deze periode. De puberteit gaat het snelst voorbij als u consequent en heel geduldig bent en blijft.Uw hond gaat nu uitproberen hoever hij kan gaan. Moet ik vandaag nog steeds wat ik gisteren ook moest of mag ik een beetje meer? Nee dus. Hij mag niet meer want dan heeft hij succes en gaat hij u steeds verder uitproberen. Proberen of hij een plaatsje hoger in de rangorde kan komen of misschien wel twee. Of is er soms een kans om helemaal bovenaan het roedel te komen? De hond gaat net zolang door totdat u hem duidelijk maakt dat het tot hier is en niet verder!!!En dat hier is nog steeds op dezelfde plaats als het altijd was, en dat is in rangorde onderaan het roedel op de laagste trede.

Sommige honden worden opeens "Oost-Indisch doof". Kwam hij normaal gesproken direct terug als u hem riep, doet hij nu alsof u niet bestaat. Hij gaat weer trekken aan
de riem, en valt eigenlijk weer terug in zijn oude puppygedrag. Misschien sloopte hij allerlei dingen toen hij nog een kleine pup was. Dit kan weer de kop opsteken in de puberteit. Of hapte hij eerst steeds in uw broekspijpen tijdens en wandeling of gewoon thuis, en gaat hij het nu ineens weer doen.
Door al die hormoonveranderingen kunnen ze ook ineens erg onzeker worden. Door geen directe aandacht aan de onzekerheid van de hond te besteden maar het te negeren gaat het meestal het snelste over. Heel belangrijk is het om door te gaan met socialiseren. Dat moet zeker tot een jaar gebeuren. Het helpt om een evenwichtige, volwassen hond te krijgen. Blijf te allen tijde zeer consequent tijdens deze periode.

Teefjes worden in deze periode meestal voor het eerst loops. De loopsheid duurt ongeveer drie weken en is de periode waarin een teefje gedekt kan worden. Voordat een teefje loops wordt is vaak iets ander gedrag te zien. Ze snuffelen meer, plassen wat vaker en ze gaan ook beetje anders ruiken vooral voor de reuen. Dit kunt U vaak merken aan het gedrag van de reuen in de buurt. De vulva gaat opzetten en dan begint de loopsheid met wat bloedverlies. De eerste dag waarop er een druppeltje bloed gevonden wordt, word geteld als de eerste dag van de loopsheid. Het bloedverlies duurt meestal een dag of tien.
PICT1302.jpg
Daarna wordt het donkerder van kleur en vervolgens wordt de uitvloeiing heel licht. Veel mensen denken dan dat de loopsheid over is maar vaak is dat juist het moment van dekrijp zijn. Gemiddeld is dat rond de twaalfde dag van de loopsheid. Sommigen zijn dekrijp op de 5e dag, en anderen weer op de 21e dag van de loopsheid.
Als u niet wil dat uw teefje gedekt wordt, is het verstandig haar aan de lijn te houden totdat de uitvloeiing na een week of drie verdwenen is. Zo verkleint u de kans op "ongelukjes". Vindt er per ongeluk toch een dekking plaats, probeer reu en teef dan niet uit elkaar te trekken. Dat heeft geen zin, en uloopt kans op beschadigingen die heel pijnlijk zijn voor beide honden. Ga met haar naar een dierenarts. Uw teefje krijgt dan enkele prikken zodat zij niet zwanger
zal worden.

In de puberteit beginnen de meeste reuen met hun poot op te tillen. Het liefst zo hoog mogelijk tegen elke boom die ze tegenkomen. Het gaat hier duidelijk om markeergedrag. De reu gaat "geurvlaggen" uitzetten zodat de andere reuen weten dat het "zijn" territorium is. Dit gedrag moet u niet toestaan zolang de reu aan de lijn loopt. Hij mag n of twee keer plassen. Dat is voldoende om de druk van zijn blaas te halen. En voor de rest verbiedt u het gewoon. Niet plassen, maar doorlopen. De enige die het territorium op een dergelijke manier mag bepalen is de hoogste in rang en dat bent U. U bepaalt waar hij zich leeg mag plassen!!

De hond wordt in de puberteit meer onafhankelijk van de baas. Sommige bazen vinden dit moeilijk. Maar als men begrijpt dat het een ontwikkelingsfase is die er bij hoort, en begrijpt hoe het een en ander verloopt, kan men hier beter mee omgaan. Veel mensen willen in deze periode vaak stoppen met de cursus omdat het allemaal zo moeizaam gaat. Maar dit is juist de belangrijkste periode om door te gaan met de opvoeding en de training. De regelmaat van de cursus is voor de baas een hele steun en hij kan bij de trainer terecht met alle vragen en problemen. Bovendien ziet hij dat hij niet de enige is want er zijn nog veel meer mensen die met zo'n eigenwijsje aan de andere kant van de lijn staan. Zorg ervoor dat het geen periode wordt waarin u zich alleen nog maar ergert aan uw hond. Natuurlijk zijn ze wel eens heel vervelend, maar kijk vooral ook naar de momenten waarop de hond zich netjes gedraagt en besteedt juist dr de meeste aandacht aan.
Rond de leeftijd van twee jaar, ook hier natuurlijk weer uitzonderingen, wordt uw hond als volwassen of uitgegroeid beschouwd. Wij noemen dit ook wel de sociale volwassenheid. Hebt u samen met uw hond de puberteitsfase goed doorstaan en uw hond consequent opgevoed en begeleid, zult u nu gaan merken dat u nu de vruchten gaat plukken van dit consequente gedrag. Uw hond heeft geaccepteerd dat u de leider in het "roedel"bent, en op de onderste trede van de rangorde trap staat.
tessa.jpg
actuele editie
Copyright Tibetaanse Terrier Nieuws Site