De huidproblemen .......
Huidproblemen kunnen veroorzaakt worden door:
* vlooien, schimmels, bacterien, mijten of
   insecten
* allergieen
* afweerstoornissen of auto-immuunziekten
* huidtumoren
choi-lha 7 shatin.jpg

Samengevat:
* De huid is het grootste orgaan van het
  lichaam, zowel qua oppervlakte als qua
  gewicht.
* De huid beschermt tegen ziekten, tegen
  warmte, kou en uitdroging.
* De huid bevat tast- en warmte zintuigen
* De huid is een uitscheidingsorgaan van
  zweet en talg.
* De huid heeft een onderhuidse vetopslag.

De opbouw van de huid
De huid bestaat uit twee lagen te weten:

* de opperhuid
* de lederhuid
   onder de lederhuid zit de onderhuid voor de
   onderhuidse vetopslag
De opperhuid
De opperhuid heeft een aantal lagen dekweefselcellen of epitheelcellen. Deze cellen verschuiven van de oorsprong naar de oppervlakte. Hoe ouder, hoe platter de cellen worden en hoe meer hoorn ze bevatten. Uiteindelijk verhoornen ze en schilferen ze af. Bij de hond duurt dit proces 22 dagen.

De kleur van de huid
De kleur  wordt bepaald door de hoeveelheid pigment. Het pigment zit in aparte opperhuidcellen de melanocyten. Een hond heeft niet veel melanocyten.  Melanocyten worden aangezet tot het maken van pigment door zonlicht, door prikkels van bijtende stoffen of door een ontstekingsreactie.

De opperhuid heeft de volgende onderdelen:

* zweetklieren
* talgklieren
* haarfollikels
* nagels

Er zijn twee soorten zweetklieren. De ene soort komt over de hele huid voor, in samenhang met het haar. Ze vormen een eiwitachtige stof die continu wordt gevormd. Deze eiwitachtige stof wordt gemengd met talg en vormt zo een barriere op de huid. De andere soort zweetklier komt voor in groepen. Bij de mens zit zo'n groep in bijvoorbeeld de oksel. Bij de hond zitten deze groepen onder de voetzolen. Ze dienen hier niet voor warmteafgifte, maar voor voetzoolbevochtiging. Hond geeft zijn warmte af door te hijgen.

De talgklieren zijn verspreid over de huid. De productie en uitscheiding van talg staat onder invloed van de geslachthormonen en de geslachtscyclus. De huid van een dier kan veranderen na een sterilisatie of castratie. Het talg houdt de huid soepel en vochtig. Het geeft de vacht glans en het vormt een chemische barriere tegen ziekteverwekkers.

De opperhuid bevat haarfollikels waar het haar uit groeit. Van elke haar zit er een gedeelte in de huid, de haarwortel en steekst er een gedeelte uit de huid, de haarschacht.
Als de dierenarts de huid van een dier wil onderzoeken kan hij het volgende doen:
* het bekijken van de aangetaste plekken
  en de grootte ervan bepalen
* na het enige tijd de plekken opnieuw
   bekijken om verandering in de plek te
   bepalen
* de huid op minder behaarde plekken
   bekijken, zoals de liezen of oksels
* een stukje huid afkrabben en onder de
  microscoop onderzoeken op mijt.
* een stukje huid afkrabben en op kweek
  zetten om bacterien te ontdekken
* een allergietest, De hond krijgt een
  beetje van de stof ingespoten waarvan
  gedacht wordt dat deze de oorzaak van
  de allergie zou kunnen zijn. Na een half
  uur dient er een reactie op te treden
  waarbij de huid rood en dik wordt.
  Stoffen die een allergie veroorzaken
  noemt men allergenen
* een huidbiopt nemen, de arts neemt een
  stukje huid weg en laat dit onderzoeken
  door een patholoog
* een bloedtest

Ziekten van de huid
Schimmel
Een schimmel is een besmettelijk ziekte, ook voor de mens. Het geeft korsten en kale plekken op de huid omdat de haren afbreken. Een schimmel kan jeuk veroorzaken, maar dit hoeft niet. Een schimmel verspreidt zichzelf via sporen, de geslachtcellen van de schimmel. Deze verspreiding kan ook via dood materiaal. De sporen blijven jaren houdbaar. Een dier kan een drager zijn van een schimmel, zonder last te hebben van symptomen

Bacterien
Als de huidweerstand vermindert slaat de normale huidflora toe en treedt een bacterie de huid binnen. Dit gaat altijd gepaard met pus. Pus is een mengsel van leukocyten en dode bacterien. De huidweerstand vermindert bijvoorbeeld als de huidplooien nat worden en gaan smetten. Dit gebeurt bij dikke dieren en bij dieren met veel huidplooien zoals de sharpei of de engelse bulldog.

Mijten
Mijten graven spinachtige gaten in de huid. Het geeft erge jeuk. Het dier zal zich krabben, schuren en bijten. Een andere naam voor mijten is schurft. Schurft kan soms ook voor de mens besmettelijk zijn.

Insecten
Insecten die de huid kunnen beschadigen zijn bijvoorbeeld vlooien, luizen, vliegen, vliegenmaden, teken en vachtmijten. Over het algemeen geven deze insecten het dier jeuk.

Vlooienallergie
Een vlooienallergie is eigenlijk een allergie voor het speeksel van de vlo. Het geeft een specifiek ziektebeeld. Men noemt het miliaire dermatitis. Het ziektebeeld bij de hond is variabel.

Allergieen
Dieren kunnen allergisch zijn voor pollen en hooikoorts hebben. Bij dieren geeft het huidproblemen zoals jeuk aan de kop en de ondervoeten. .

Voedselallergie
Een dier kan ook allergisch zijn voor voedsel, meestal pas vanaf de 6e maand bij honden. Bij katten kan een allergie voor voedsel op elke leeftijd beginnen.

Contactallergie
Dieren kunnen ook een contactallergie krijgen. Deze vorm van allergie komt niet vaak voor. Het dier heeft een allergie voor bijvoorbeeld zijn mand of zijn voerbak.

Auto-immuunziekten
Bij een autoimmuunziekte maakt het lichaam antilichamen aan tegen een onderdeel van het eigen lichaam. Antilichamen kunnen de huid afbreken, wat huidbeschadiging tot gevolg heeft, zoals zweren, open plekken, jeuk en pijn. Vaak gaat het ook gepaard met koorts, bloedarmoede en diarree.

Huidtumoren
In de huid kan een tumor voorkomen in de klieren, de melanocyen en de hoornproducerende cellen. Een tumor kan goed- of kwaadaardig zijn. Een wrat is een goedaardig tumor.
 
 
 
 
flssta.jpg
Het voorkomen van jeuk bij uw Tibetaanse Terrier 

De hedendaagse Tibetaanse Terrier leeft in een omgeving die niet altijd geschikt is voor het ras. Vacht en huid staan dagelijks bloot aan verontreiniging in de vorm van stof, smog en zure regen.

Daarnaast kunnen onze trouwe viervoeters ook wel eens last hebben van verschillende ongedierte zoals vlooien, teken, wormen, en mijten.

Vachtwisselingen en hormoonverandering kunnen ook oorzaken van jeuk zijn.

Een goede vachtverzorging is noodzakelijk voor zowel de Tibetaan als de mens om hem heen.

Doeltreffende producten en deskundigheid brengen optimale vachtverzorging binnen handbereik.

Een schoon gewassen Tibetaan zonder ongedierte zal minder snel jeuk hebben dan een Tibetaan die vuil is, ongedierte heeft en klitten heeft.   

Wat kun je doen als je Tibetaan veel last van jeuk heeft.

*  Regelmatig borstelen en kammen zodat er geen klitten zijn.
*  Regelmatig wassen ( om de 2-3 weken is wenselijk ) met een Ph neutrale Shampoo
   voor honden, daar onze Tibetanen lang haar hebben is een creme spoeling speciaal
   voor honden met een lange vacht wenselijk.
* Zorgen dat je Tibetaan geen ongedierte heeft of krijgt 

Om ongedierte te bestrijden zoals vlooien, teken, mijten, wormen zijn er meerdere bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar bij de dierenarts, toch zou men voorzichtig moeten omgaan met deze middelen daar zij ook een oorzaak kunnen zijn van de jeukproblemen.

Raadzaam is het om juist honden die gevoelig zijn voor jeuk juist wat regelmatiger te verzorgen en de vacht ook schoon te houden zodat stoffen, smog en ongedierte geen kans krijgen om bij uw Tibetaan jeuk te veroorzaken.

Tegenwoordig word er ook discussie gevoerd over het jaarlijks inenten van honden en katten.

Alle gifstoffen in bestrijdingsmiddelen  en vaccinaties zouden ook een probleem kunnen zijn bij de vele allergieproblemen die er zijn bij honden en katten.

Deze discussie zullen wij nog een keer uitgebreid behandelen.
* Note: kijkt u voor allergieen eens in ons archief, deze zijn in de vorige edities, uitvoerig behandeld
  * Atopie
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
De huid en vacht weerspiegelen de gezondheid van uw Tibetaan.
De vacht behoort een glans te hebben en daarvoor moet ook de huid  in prima conditie zijn.

De huid is het grootste orgaan van uw hond. De huid is in vele opzichten belangrijk en veel meer dan zomaar het omhulsel van het lichaam! De huid is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden uit de omgeving. De huid bezit tastzintuigen, zodat dingen gevoeld kunnen worden. Zonder huid zouden mens en dier niet kunnen bestaan…
De haarschacht bestaat uit keratine of hoornstof. Dit is dood materiaal. Het pigment in de huid bepaald de kleur van de haren. Pigmentkorrels komen alleen voor in de kleuren bruin en zwart. De vachtkleur wordt bepaald door de verhouding tussen de zwarte en de bruine korrels. Bij een gebrek aan pigment is de vacht wit.

Iedere haar heeft een spiertje die de
yake.jpg
haar rechtop kan trekken. Op deze manier vormt er een luchtlaag tussen de haren die dient ter isolatie van het lichaam.

De nagels bestaan ook uit keratine, maar dan een hele dikke laag.

De lederhuid
De lederhuid bestaat uit bindweefsel, het heeft een losse structuur die zorgt voor een bepaalde mate van rek. Wordt de huid teveel opgerekt dan ontstaat er een scheurtje (striae). De huid van dieren is over het algemeen elastischer dan die van de mens. De lederhuidvezels liggen in een bepaald patroon.

Dieren hebben in tegenstelling tot mensen spieren in de lederhuid. De huid kan zo heen en weer getrokken worden onder invloed van een huidreflex.

De lederhuid zorgt voor regulatie van de lichaamstemperatuur. Het bevat veel bloedvaten. Als de bloedvaten open staan neemt de temperatuur van de huid toe, waardoor het bloed kan afkoelen. Als de bloedvaten dicht zijn,neemt de temperatuur van de huid af en blijft het bloed warm.

Onderhuid
De grens tussen lederhuid en onderhuid is moeilijk te bepalen. Hoe dieper men kijkt in de onderhuid hoe losmaziger de vezels. De onderhuid bevat veel vetcellen. De voetzolen van dieren heben vetkussens die zorgen voor schokdemping. Het vet heeft verder een isolerende fuctie die warmte vasthoudt. Het vet bepaald ook de contour van het lichaam.

Huidproblemen bij het dier kunnen de volgende symptomen geven:
* krabben, bijten, schuren
* roodheid of erytheem
* jeuk of pruritis
* blaasjes met vocht of vesiculae
* blaasje met pus of pustulae
* verdikking, zwelling  
* kaalheid
* schilfers  
* korsten  
* zweren  
* huidverdikking
* huidverkleuring of hyperpigmentatie

 

 
 
 
 
Senghe 2.jpg