De puppy cursus met uw Tibetaantje
Als u uw pupje in huis krijgt en de behoefte bestaat om een goed op gevoede hond van hem/haar te maken, geldt de regel jong geleerd is oud gedaan. De puppy-cursus is immers niet alleen  voor de hond maar ook  zeker voor de baas een leerzame bezigheid.

 
Na een aantal gezellige dagen uw pup in huis te hebben is het toch verstandig om uw puppy het een en ander bij te brengen. Er zijn altijd wel dingetjes die u anders zou willen zien. Dat is voor u zelf makkelijker en het is leuk voor uw pup om iets te leren. De fokker waar u uw schattebout heeft gekocht heeft u waarschijnlijk ook aangeraden om op puppy cursus te gaan, vooral voor de socialisatie maar ook voor uzelf.
Als u dan besloten heeft om naar de cursus te gaan, begint het zoeken  naar een geschikte vereniging. Informeert u bij een vereniging (KC) die aangesloten is bij de Raad van Beheer op kynologisch Gebied in Nederland.  Bij deze verenigingen wordt uw Tibetaantje op een diervriendelijke en positieve manier getraint.
Daar ieder ras toch zo zijn specifieke karakter kenmerken kent. De meeste Tibetaantjes kun je op een speelse manier bijna alles leren, maar ze houden er niet van om gecommandeerd te worden. Ze zijn graag een team met een baasje. Samen gezellig bezig zijn en beiden leren ervan.

 
Bij de meeste KC's kan men beginnen als de pups 8 weken oud zijn. Dat is natuurlijk al vrij snel nadat u uw haarbolletje bij de fokker heeft opgehaald. En natuurlijk 9/10 weken is ook prima, daar de meeste fokkers het prefereren de pup niet voor de 8 weken af te geven en u eerst een paar dagen uw nieuwe huisgenoot wil verwennen en observeren.

Wat mag en wat kunt u verwachten tijdens deze  puppy-cursus?
Meestal zijn het 10 tot 12 lessen die gevolgd worden en afgesloten met een toetsje. Als beloning ontvangt  u een mooi certificaat voor in uw viervoeter zijn plakboek.
Hieronder de basis oefeningen op een rijtje gezet:

wandelen zonder aan de lijn te trekken.
Nu is uw pup nog klein, maar als ze straks groter is dan wilt u ook rustig kunnen wandelen zonder dat u van boom naar boom sleept wordt.
Het vervolg hierop wordt het volgen aan de lijn.

 
Zitten op commando zodat u rustig de straat kan oversteken zonder dat uw schat de straat overschiet  en al onder een auto terecht komt voordat u er erg in heeft. Of u komt u vriendin tegen en wil even een praatje maken, zodat niet uw pup al op zijn achterpootjes staat te springen tegen uw vriendin op.

apporteren, u gooit iets weg (balletje) en uw hondje haalt het weer voor u op. Niets is leuker voor u en de hond. Maar brengt hij het wel terug en wil hij het dan wel aan u geven of ontstaat er een trekspelletje en zo ja wie wint er dan?

Liggen op commando,  zodat u rustig diverse klusje in huis kan doen en dat uw pup u niet constant achter u aan blijft lopen. Of als u van de bank op staat om een kopje koffie te halen dat u struikelt over de hond.

 
Komen op bevel,  het leukste van een hondje hebben is toch wel het lekker samen wandelen in het bos, door het veld of op het strand. Maar niets is erger dan als je naar huis wilt/moet dat je hondje niet komt.  Dat je staat te stampvoeten om dat je op tijd bij............   moet zijn.  

 
Tandjes laten zien, stel dat uw pup iets gepikt heeft wat hij niet mag hebben dan is het belangrijk dat je het uit zijn bekje kan nemen zonder dat u een paar vingers mist.

Betasten door vreemden,  dit is zeer belangrijk want in zijn lange leven wordt hij vele malen geaaid en geknuffeld, maar ook bij de dierenarts is het belangrijk dat hij rustig blijft en onderzocht kan worden.
Vooruitsturen, het van je afsturen. Soms wil je je hond naar zijn plaats sturen, dan is het heel handig als hij/zij  gaat en niet dat u hem daar iedere keer naar toe moet brengen.

Spelen, het leren spelen met uw hond op de juiste manier. Maar ook spelen met andere pups, want er zijn hele grote maar nog kleinere als dat hij zelf is.
Leren hoe de honden regels in elkaar steken, zodat hij later ook weet zich te gedragen bij andere honden.

 
Er zijn nog Kynologische Verenigingen die nog meer testjes doen. Hieronder volgen enkele
voorbeelden:
spelen met ballons met water erin. 
Lopen over oude wasrekken.
lopen over een groot stuk plastic met leuke speeltjes erop.
puppy behendigheid met tunnels,  tussen alle doorlopen, net of je door een hekje gaat.  
Lopen met een kruiwagen of kinderwagen.
Paraplu open en dicht.
Rare geluiden.

Wees wel met deze testen voorzichtig, daar je ook angst voor deze dingen voor het leven kan kweken. Moedig hem aan, dat alles normaal is.

Dit wordt allemaal in basis aangeleerd. Bij volgende cursussen worden de touwtjes strakker aangetrokken en worden de oefeningen
moeilijker.


 
 
100_1248.jpg
51545119lg.jpe
51544563lg.jpe
51544706lg.jpe
Wat zullen we vandaag eens uit gaan halen, laat me eens effe denken (hmmmmmmm.......)
He joh, denk is even mee...... Met pitten kom je niet ver., sloomkop, wakker worden, he, he.....
Laat ook maar, kittens zijn nooit naar puppy-cursus geweest, wat kan je dan ook van zon domme kat  verwachten !!!!!
Copyright Tibetaanse Terrier Nieuws Site
DSCF1219.jpg
dm-02.gif
906.gif
dal.gif