51546409lg.jpe
Parasieten,
Wist U dat vlooien en wormen een bedreiging zijn voor uw viervoeter...
Een goede verzorging van uw Tibetaanse Terriër vraagt vaak meer dan alleen lekker borstelen, wandelen, gezellig spelen en aaien. Al lijkt uw viervoeter nog zo gezond, ook buiten uw blikveld kan zich van alles afspelen.
Naga161005.jpg

Velen hondenbezitters vragen zich dan ook af, hoe vaak en wanneer moet ik mijn hond ontwormen en hoe weet ik dat hij wormen heeft. Daarnaast moet het baasje ook altijd waakzaam zijn op ongewenste ongedierte op hun geliefde viervoeter en hun omgeving.
Wij hebben alles nogeens voor u en uw Tibetaantje op een rijtje gezet.

Het is belangrijk te weten welke zichtbare maar ook onzichtbare “beestjes” uw Tibetaantje kunnen plagen.

Ten eerste inwendige parasieten worden met een mooi worrd endo-sieten genoemd en uitwendige parasieten exdo-sieten.

Parasieten het woord zegt het al ze profiteren van hun gastheer, uw hondje dus.
lezen.gif

De Endo-sieten:
Wormen, beestjes in soorten en maten.

Er zijn verschillende soorten wormbesmettingen die uw Tibetaanse terriër kan oplopen.

De meest bekende wormen zijn:

Spoelworm
Rondworm
LintwormSpoelworm

Spoelworm komt bij honden vaak voor. In veel gevallen worden pasgeboren puppy’s al door hun moeder besmet. Deze wormen veroorzaken bij jonge honden problemen als diarree, vermagering en achterblijvende groei. Bij een ernstige worminfectie zie je vaak dat de pup eerst een opgezwollen buikje heeft en in een nog verder stadium wordt de pup erg mager. Soms vindt je de spoelworm in de ontlasting terug. De spoelworm is te herkennen aan een al dan niet bewegende sliert “spaghetti”. Als de worminfectie in een zeer ver gevorderd stadium is dan gebeurd het zelfs dat de pup de spoelworm opbraakt. Meestal komen ze dan in klonten samengevoegde wormen naar buiten. De spoelworm komt vaak voor bij pups van  moederhonden die niet of niet op tijd worden ontwormd. Echter is het wel bekend dat de moederhond bij de dekking wormeitjes bij zich draagt die tijdens de dracht tot ontplooiing komen. Ook al is de moederhond dan ook met regelmaat ontwormd dan nog kan het voorkomen dat de pup geboren worden met een worminfectie. Het is daarom van het grootste belang dat de pup de eerste maanden van het leven regelmatig een middel krijgt om deze worm te bestrijden.

Rondworm

De Rondworm heeft zijn naam uiteraard te danken aan zijn ronde vorm. Er bestaan zowel mannelijke als vrouwelijke rondwormen. De vrouwelijke rondworm kan zich voortplanten doormiddel van het leggen van eitjes die zich ontpoppen in een larve en deze groeien weer uit tot een rondworm.

Meestal merkt u niet dat uw viervoeter besmet is met rondworm, tenzij het in een ver gevorderd stadium is. Een ver gevorderde besmetting kunt u herkennen aan zichtbare rondworm in de ontlasting of braaksel. Net als bij de spoelworm komt een rondwormbesmetting vaak voor bij pups. Bij pups waarvan de moederhond niet, of niet op tijd is ontwormd kan het bij een ernstige vorm van besmetting voorkomen dat de pup na de bevalling overlijd. Echter net als bij de spoelworm draagt de moederhond wel de worminfectie bij zich tijdens de dracht. De symptomen bij de eerste levensweek zijn ernstige hoestbuien en bij de tweede en verdere levensweken wordt de rondworm zichtbaar doordat ze naar buiten komen via ontlasting of braaksel. Net als bij de spoelworm zijn de opgezette buikjes of ernstige vermagering ook een aanduiding op een wormbesmetting. Bij pups en jonge honden zie je vaak dat de weerstand van het dier verminderd is en bij een rondworminfectie is er dikwijls sprake van bloedarmoede.

Vaak krijgen de honden last van diarree klachten of kan het zelfs voorkomen dat ze verstopt raken doordat de wormen zich opgaan hopen. Ook bij een besmetting van rondworm is het van het grootste belang dat de jonge viervoeter de eerste maanden van het leven een middel krijgt wat tegen deze besmetting dient.

Lintworm

Lintwormen leven in de darmen van uw viervoeter. Ze kunnen enkele centimeters tot meters lang worden. Een lintworm bestaat uit een kop, hals en een groot aantal schakels die ook wel proglottiden worden genoemd. De schakels van een lintworm zijn gevuld met tientallen lintwormeitjes. Die schakels van een lintworm breken af en die kun je terugvinden in de ontlasting van uw Tibetaantje of in de vacht. Ook kunt u een lintworminfectie herkennen aan kleine witte korreltjes ( te vergelijken met rijstekorrels) aan de achterkant van uw huisdier bij de anus of op de ligplaats. De overdracht van de lintworm op uw trouwe viervoeter komt vaak via een ander dier, ook wel een tussengastheer genoemd. Deze tussengastheer haalt de schakels, gevuld met eitjes van de lintworm, vaak uit de ontlasting van een andere hond. De meest voorkomende tussengastheer die de lintworm overbrengt op uw viervoeter is de vlo. Daarom is het ook van het grootste belang dat als uw viervoeter een lintwormbesmetting heeft dat u dan uw trouwe vriend ook ontvlooit. De symptomen waaraan u een lintwormbesmetting kunt herkennen zijn gewichtsverlies, diarree, doffe vacht, verminderde weerstand en lintwormschakels die u vind in de ontlasting, vacht of op de ligplaats.

Voor elke worminfectie geldt dat ze worden overgedragen hetzij al dan niet met een tussengastheer. Het is van het grootste belang dat u uw viervoeter dan ook hiertegen beschermd. Als u een Tibetaantje aankoopt bij een fokker heeft de pup in de meeste gevallen al een hele reeks ontwormingskuren gehad maar het is wel van belang dat, deze doorgezet wordt anders wordt de kans op een besmetting erg groot.

Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen verkrijgbaar bij de dierenarts zowel in tabletvorm als in vloeibare pasta. Deze middelen kunt u in de juiste hoeveelheid doseren en het is belangrijk dat u niet onderdoseert want dan zult u de wormbesmetting niet te boven komen. Ook geldt dat als u vermoedt dat uw huisdier een lintworminfectie heeft dat u dan u dier gelijktijdig ook ontvlooit. Hiervoor kunt u bij uw dierenarts verschillende soorten middelen halen.

Een regelmatige ontworming van uw viervoeter zorgt voor een kleinere besmettingskans.

Advies ontwormingsschema vanaf pup:

op leeftijd van 2 weken
op leeftijd van 4 weken
op leeftijd van 6 weken
op leeftijd van 2 maanden
op leeftijd van 4 maanden
op leeftijd van 6 maanden
Eerste keer ontwormen
Tweede keer ontwormen
Derde keer ontwormen
Vierde keer ontwormen
vijfde keer ontwormen
Zesde keer ontwormen
  

Voor Viervoeters ouder dan 6 maanden geldt dat ze om het half jaar worden ontwormd. Echter wordt vaak het advies gegeven om uw maatje 4 keer per jaar te ontwormen. Zeker als u uw maatje vaak mee op pad neemt en op plekken komt waar meerdere honden komen is dit zeker aan te raden. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.


Maar er zijn ook zichtbare beestjes die uw maatje erg kunnen pesten. De meest voorkomende zichtbare beestjes, Exto-Parasieten zijn:

Vlooien
Teken
MijtenVlooien

Al vanaf jonge leeftijd kan uw Tibetaanse terriër last hebben van vlooien. Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed. Het bloed halen ze uit de huid van uw Tibetaantje. Daardoor veroorzaken vlooien niet alleen erge jeuk maar ze kunnen ook andere ziektes overbrengen zoals lintworm. Als de vlo-infectie in een verder gevorderd stadium is dan kan het zelfs leiden tot bloedarmoede. Ook is het mogelijk dat uw Tibetaanse Terriër allergisch is voor het speeksel van de vlo waardoor ze een ernstige huidaandoening kunnen oplopen. Het is daarom van groot belang dat uw maatje hier goed tegen wordt beschermd.

Vlooien leven niet alleen op uw viervoeter maar, doordat ze hun eitjes leggen op de vacht van uw hond, komen ze ook in de leefomgeving terecht. Dit houdt in dat als uw huisdier besmet is ook de ligplaats, woning en, als uw diertje meegaat in de auto, ook de auto besmet zijn. De ideale leefomgeving van de vlo is een warme donkere plek zoals vloerbedekking, mand, onder of in de bank, onder de kast en ga zo maar door. Ze komen daar terecht als eitje en groeien in deze ideale leefomgeving snel uit tot een volwassen vlo.  Daarom is het belangrijk dat u niet alleen uw Tibetaanse Terriër maar ook de directe leefomgeving van uw maatje behandeld met een anti-vlooienspray.

Bij uw dierenarts kunt u verschillende middelen krijgen om uw viervoeter en de leefomgeving te behandelen tegen een vlooieninfectie. Voor bestrijding op uw Tibetaanse terriër zelf kunt u kiezen voor middelen als een vlooienband, druppels voor door het voer of in de nek of langwerkende sprays of poeders. Het is echter wel van belang dat u een middel kiest die zowel de volwassen vlo als de larve doodt.

Als u meerdere huisdieren heeft is het het beste om alle dieren in een keer te ontvlooien doordat vlooien makkelijk overgaan op andere huisdieren.

Vlooien kunnen ook mensen bijten. Er zijn mensen die toch behoorlijk sterk kunnen reageren op de beten. Vlooien kunnen de tussengastheer zijn voor lintwormen. Pas op met vlooien en kleine kinderen, zij kunnen hierdoor een lintworm oplopen.

De meeste vlooien komen voor in de zomermaanden, maar ook in de na-zomermaanden.  Advies gebruik vanaf de maand april tot en met einde september een goed vlooienbestrijdingsmiddel, daar voorkomen beter is dan genezen.    

Teken
100_0002.jpg

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten met acht poten. Een teek nestelt zich vast in de huid van uw Tibetaantje. Als ze zich genesteld hebben voeden ze zich met bloed en kunnen dan wel vijf tot tien keer zo groot worden. Een gewone teek is een klein grijskleurig leren zakje maar als de teek zich gevoed heeft met bloed is hij opgezet en donkerder van kleur. In de periode dat de teek zich genesteld heeft in de huid, meestal duurt die een week, zuigt hij zich helemaal vol en valt dan uit zichzelf van de huid.

Teken komen voor in struikgewassen, bossen en lang gras en worden daardoor meestal opgelopen tijdens een wandeling. Vooral in de zomer zult u meer last van teken hebben.  Maar ook in de lente en het najaar zijn deze parasieten al aktief, daar deze seizoenen vaak vochtig zijn en de teken zich hierin thuis voelen. Teken veroorzaken bij uw viervoeter een irritatie door het bloed zuigen maar kunnen ook vervelende ziektes overbrengen. De teken die hier in Nederland worden opgelopen brengen vaak geen ernstige ziektes met zich mee, maar als u er voor kiest om uw maatje mee te nemen naar het buitenland is het van belang het dier preventief te behandelen. De teken die in andere landen en vooral rond de Middellandse Zee kunnen gevaarlijke ziekten met zich mee dragen zoals de ziekte van Lijm en Babesiose.  Als u met u Tibetaantje lekker in de bossen heeft gewandeld is het aan te raden om hem even te controleren op teken, want al valt hij dan uit zichzelf van de huid het is wel zo hoe korter hij genesteld zit des te minder kans u heeft op ziekten.

Ook een preventieve behandeling tegen teken is aan te raden en in de meeste gevallen, als u uw Tibetaantje ontvlooit, zit er in deze behandeling een middel tegen teken. Vaak werkt het middel tegen teken minder lang dan tegen vlooien maar het kan geen kwaad om het middel, vooral in de zomermaanden, af te stemmen op de werkingsduur van teken. Deze middelen tegen teken zijn net als voor vlooien verkrijgbaar bij uw dierenarts en het is van groot belang dat goed is afgestemd op uw Tibetaantje.

DSCF1440.jpg
teek.jpg
Mocht u een hondje een teek hebben opgelopen en u wilt hem verwijderen, gebruik hiervoor een tekentangetje, deze is praktisch bij elke dierenspeciaalzaak en dierenarts verkrijgbaar. Klem tang voorzichtig om de teek en draai de tang tegen de klok in net zolang dat de teek los laat, niet trekken. Het is namelijk van groot belang dat u de teek in zijn geheel verwijderd, zou de kop blijven zitten dat kan dat een lelijke ontsteking worden.

Mijten

Mijten zijn kleine parasieten die met het blote oog niet te zien zijn. Zij kunnen leven in en op de huid van uw Tibetaantje. Echter verraden zij zichzelf doordat uw viervoeter erge jeuk krijgt en de hele dag loopt te krabben. Als u uw viervoeter al heeft gecontroleerd op vlooien en teken en eventueel al heeft behandeld tegen deze parasieten en hij blijft krabben dan is het van groot belang dat u uw dierenarts er na laat kijken. Op een eenvoudige manier aan de hand van een afkrabsel en een speciale lamp, ook wel Woodse Lamp genoemd kan de dierenarts zien welke behandeling het b©este werkt tegen de mijt die u Tibetaantje onder de leden heeft.

 
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site