tibetschrift.jpg
    Het kleurenpalet van de
    Tibetaanse Terrier uit de praktijk

De Tibetaan is wel een van kleurrijkste rassen, en daardoor ook heel verschillend. Het zijn niet alleen de kleuren maar ook alle tekeningen in kleur die kunnen verschillen.

De kleuren die binnen ons ras voorkomen zijn; Wit, Zwart, Zandkleur (Sable), Black & Tan, Creme, Blond, Chocolade en combinaties van deze kleuren ook wel Parti-Colors genoemd.
kleuren tibetaanse terrier

Er is een kleur die waarvan de standaard zegt dat hij verboden is en dat is de Chocolade kleur. Nu zullen veel mensen denken waarom geen chocolade kleur? Ook omdat dit een kleur is die niemand lelijk vindt, integendeel ze zien er vaak prachtig uit.
Qua gezondheid is er helemaal niks mis met een Chocolade Tibetaan ten opzichte van een andere kleur.
Als een fokker een Chocolade kleur in zijn nest heeft kunt u gerust die kleur kiezen, als u de mogelijkheid heeft om een keus te maken.Een goede fokker zal alleen nooit een chocolade kleur gebruiken in zijn fokprogramma omdat het gebruik van deze kleur uiteindelijk pigment verlies zal opleveren. De lippen, de neus en oogranden zijn bruin en de ogen zijn ook heel licht van kleur. Daar het pigment van de ogen en neus en mond zwart dient te zijn is het niet aan te bevelen om met de Chocolade kleur te fokken.  

Een van de favoriete kleuren voor de pupkopers is de Zandkleur ook wel Sable genoemd.
Vaak krijgen fokkers de vraag naar deze kleur, die ook prachtig is, maar ook een moeilijke kleur, omdat deze kleur echt een toverballenkleur wordt genoemd. Als pup zijn ze vaak prachtig goud-blond met hele donkere punten. Geboren als bijna zwart groeit het donkere eruit, net als geverfd haar zie je het zwart uitgroeien wat eigenlijk iedereen zo wil houden. Maar helaas als de Tibetaan naar zijn volwassen vacht groeid zijn de zwarte tippen in het blond weg en zie je vaak dat de rug grijs wordt en de poten heel licht opkleuren. Een enkele houdt de mooie blonde kleur zonder de zwarte tippen.
Garantie op deze kleur geven fokkers niet, wel geven ze u een hond die in zijn jonge jaren steeds een ander verrassend uiterlijk heeft.

Zwart  is een kleur die veel te bieden heeft, doch niet iedere pupkoper aanspreekt. Veel fokkers daarentegen gaan vaak voor een mooie zwarte Tibetaan, vaak schitterende vachten die ook qua onderhoud meestal iets eenvoudiger is. De zandkleuren hebben wat meer wol en zien er daardoor wat wolliger uit. Zwarte Tibetanen zijn optisch niet snel vuil ten opzichte van een lichte kleur. De lichte kleuren hebben na een boswandeling in ons vochtige landje ineens zwarte laarzen aan en de zwarte kijken je glimlachend aan van ik was netjes en heb me zelf niet vies gemaakt.

Wit  is een kleur waarvan men moet houden, men zegt wel mooi wit is niet lelijk en dat is ook zo. Een goed onderhouden witte Tibetaan is schitterend. Na een natte boswandeling zegt men Ooh!!  wat ben  jij vies ! Maar nadat de vacht opgedroogd is, is de witte vacht weer wit en ziet het er weer prachtig uit.

Parti-Colors zijn combinaties van kleuren Wit/Zwart, Zwart/Wit, Zand/Wit, Wit/Zand etc.
Deze combinaties van kleuren zijn erg mooi, en door de vele verschillende aftekeningen is er ook een hoop variatie in hoe ze er uit zien. Er zijn er ook die als basiskleur wit hebben en dan na enige weken oud allemaal Spots krijgen dit kan zandkleur, creme, blond en ook zwart zijn.
Elke week zie je wel een nieuw vlekje verschijnen tot op enkele maanden oud toe.

Voor de vererving van al deze kleuren verwijzen wij u graag naar het artikel kleurvererving  in ons Archief waar wij dit onderwerp wat meer technisch besproken hebben.


 

Regelmatig worden wij als fokker gevraagd als er een combinatie van een nest gepland staat welke kleur pups er geboren gaan worden.  Dit is niet te voorspellen, enigszins kan een fokker een verwachting hebben van welke kleuren, maar zelfs fokkers die al jaren het ras fokken worden verrast met welke kleuren er soms geboren worden. En dit hoort ook zo. Een goede fokker fokt niet op kleur omdat die zo goed verkoopt. Alle kleuren komen voor, en zo hoort het ook te blijven. Als men op kleur gaat fokken zoals enige fokkers wel proberen zijn ze genetisch hun basis aan het verkleinen wat het ras niet ten goede komt.

Uit 2 Zwarte ouders kan een heel bont gezelschap geboren worden, terwijl uit 2 Zandkleur ouders ook Zwarte pups komen. Dit alles komt omdat de opa’s en oma’s  ( voorouders) vaak andere kleuren hebben die generaties later weer tevoorschijn komen.  

Natuurlijk is het heel begrijpelijk dat persoonlijke voorkeuren voor kleuren bestaan maar uiteindelijk is het innerlijke van een Tibetaan het belangrijkste, want wat heb je aan een kleur als geest en lichaam niet in orde zijn. 

Als fokker zijn we blij als er mensen voor een pup komen kijken en dat hondje kunnen uitkiezen die hun het meeste aanspreekt, als pupkoper is het raadzaam om niet alleen naar de kleur maar ook naar het karakter van de pup te kijken. De fokker kan u hierover veel meer vertellen daar zij de pups de hele dag meemaakt.
kleurenpalet tibetaanse terrier
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
kleur van de tibetaanse terrier