Oudere mensen en de hond .....In het leven van oudere mensen zijn honden of katten vaak het enige, constante element uit hun jeugd. Zij geven mensen het gevoel nodig te zijn en voor honden of katten is het onbelangrijk hoe vitaal iemand is.

Bij dementie patiŽnten helpen honden of katten het geheugen te trainen. PatiŽnten, die problemen hebben met het zogenaamde korte geheugen, merken therapie begeleiders dat tegen de verwachting in, patiŽnten zich de naam van de hond of kat herinneren.

Het meeste spreken honden of katten ouderen aan die in hun jeugd positieve ervaringen met dieren meegemaakt hebben. Vooral oude mannen schijnen te geloven dat honden hun pijn ďinvoelenĒ en begrijpen wat zij vroeger gepresteerd hebben. Het is een bewezen feit dat honden thuis bij ouderen het contact met de buitenwereld eenvoudiger maken. Honden of katten kunnen vaak een overleden partner vervangen en dienen als aanspreekpartner.

Natuurlijk is het belangrijk als oudere mensen op leeftijd een hond (pup) willen aanschaffen, wat hun het leven zoveel vreugde en gezelschap kan geven, dat de familie hierachter staat en steunt. Als opa of oma ziekt wordt, wie vangt dan de hond op.

Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat de familie een oogje in het zijl houdt, dat de hond voldoende beweging krijgt en de nodige zorg die hij/zij nodig heeft.

Bespreek ook altijd goed van te voren als opa of oma naar een bejaarde tehuis of verzorgingshuis moet, dat niet altijd hun trouwe viervoeter   mee
mag en wie van de familie is er dan bereid om hun geliefde kameraad een nieuw thuis te bieden, zodat ze toch nog over de mogelijkheid beschikken om hun beste vriend te mogen zien.


opa.gif
 


Het is in het algemeen bewezen dat honden voor oudere mensen een positieve bijdrage geven in hun leven.

Dieren dragen bij aan de psychische en fysische gezondheid van de mens.
Zoals psychische, fysiologische en sociale factoren zijn met elkaar verbonden worden. Dieren vestigingen de aandacht op zich en daarmee zorgen ze voor afleiding. Hierdoor brengen zij mensen meteen in een toestand van ontspanning. Daar komt bij dat dierlijke metgezellen mensen een sociale ondersteuning bieden. Dit werkt stress verminderend, dus werken dieren als een zogenaamde buffer tegen stress!

De hond of kat is als ďtherapeutisch mediumĒ bijzonder geschikt, omdat hij meeleeft en dingen aanvoelt. De hond kan zich goed in elke situatie aanpassen, hij zoekt contact en hij kan door middel van zijn mimiek en lichaamstaal communiceren. Kortom de hond geniet van gemeenschappelijke activiteiten met mensen en hij nodigt mensen uit om iets met hem te doen!

Onderzoek laat zien dat oudere mensen die een hond bezitten  beter reageren op hun medicijnen, hun bloeddruk daalt, hun hartslag verbeterd. Tevens geeft het een verhoogde endorfine productie en aansporing tot verbetering van motorische- en geestelijke capaciteiten. Een van de allerbelangrijkste veranderingen is het opheffen van depressiviteit en daardoor wordt een algemene activering en verhoging van de motivatie van een patiŽnt om mee te werken met de therapie bereikt. Het geeft een impuls tot communiceren en hierdoor kan men nieuwe sociale contacten opdoen.

Gebleken is dat hondenbezitters minder slaap en beduidend minder rust gevende tabletten nodig hebben.

Het samenleven met honden en katten heeft een positief effect op de bloedsomloop. Zij brengen mensen aan het lachen wat op zich al een genezende werking heeft. Bij het uitlaten van de hond heeft men meteen een gespreksthema wanneer men anderen ontmoet. Dieren dwingen ons tot non verbale communicatie en geven toestemming tot regressie (teruggaan in een kinderlijk gedragspatroon). Daarom kunnen zij een beetje ďkinderlijk gelukĒ terugbrengen in iedere persoon.

Onderzoek heeft uitgewezen, dat hartinfarct patiŽnten die een hond bezitten, een statistisch bewezen hogere overlevingskans hebben dan een vergelijkbare groep patiŽnten zonder hond of kat. PatiŽnten met honden of katten beschikken over significante betere overlevingskansen. Aaien kalmeert niet alleen het dier ( de hartslag kan zich halveren), eenzelfde goede werking heeft het op de persoon die aait.

Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
opaenhond.jpg