De Tibetaan en zij oude dag....
(deel 3) Vitaliteit en mentaliteit van de senioren
                                                                           
De Tibetaanse Terrier kan in een goede gezondheid een relatief hoge leeftijd
behalen. Een gemiddelde leeftijd voor de Tibetaan van 14 jaar is heel gewoon.
Daarnaast mogen we toch ook wel heel trots vermelden dat een uitzondering van 17 & 18 jaar niet geheel onopgemerkt blijft in ons ras. Natuurlijk kunnen we dat niet zeggen voor elke Tibetaanse Terrier, maar het grotendeel wil toch wel de grens van 13-14 jaar gemakkelijk overschrijden. 
De Tibetaanse Terrier is van aard geen luie hond en blijft lang speels. Een Tibetaan van 11-12 jaar houdt best nog van een lekkere wandeling, lekker even uitdollen op het strand of gewoon even gek doen met de baas of als hij andere speelkameraadjes heeft in het huisgezin.

Toch zal de dag gaan naderen dat hij ouder wordt en meer van zijn oude dag gaat genieten en dit doet hij door meer te slapen. Het zijn tenslotte al heerschappen en dametjes op een behoorlijke leeftijd. U zult ook bemerken dat hij of zij overdag veel dieper slaapt dan voorheen.
Gun hem wel deze verdiende rust, maar vergeet niet dat hij toch naast zijn benodigde rust ook voldoende beweging krijgt. Het is namelijk voor de oudere Tibetaan erg belangrijk dat hij mentaal en lichamelijk fit blijft. Dit geldt natuurlijk ook voor het baasje! Samen s middag een middagtukje op de bank  en wie het hardst snurkt is een heerlijke bezigheid:-)) Maar ook de oudere Tibetaan zal gesteld zijn op zijn wandeling. Alleen zal hij niet meer zolang willen wandelen, daarom is een keer vaker zeker aan te bevelen. Als u het  aan u Tibetaantje overlaat, dan blijft hij lekker in zijn mandje liggen knorren en denkt.......!! Mocht hij denken .......! Laat maar, dan kun je proberen om hem aan te leren dat na een  wandeling er een beloning volgt. Voor een oudere Tibetaan is een beloning in de vorm van een lekkere snack (zoals een stukje kaas, worst of zijn speciale hondekoekje) het middel om ervoor te gaan en dat moet u benutten.  
HIJ ZAL DAN GRAAG ALS HIJ HET GERINKEL VAN DE RIEM HOORT MEEWANDELEN OMDAT HIJ WEET DAT ER IETS LEKKERS OP VOLGT.
Sang-Mo 13 jaar

Er is in de handel ook speciaal speelgoed, waarin brokjes gestopt kunnen worden, die als de hond deze beweegt wat brokjes verliest en hij deze dan heerlijk op kan peuzelen. Dit is natuurlijk een prima mentale bezigheid voor uw veteraan.
  
Om uw Tibetaan ook geestelijk gezond te houden kunt u als u wandelt ook eens een andere route nemen, daar blijft hij wat meer alert van. Elke dag 4 tot 6 keer dezelfde ronde is erg slaapverwekkend en helemaal niet spannend.

Ook ontmoetingen met andere honden houdt de geest wat jonger en maakt de dag wat spannender en uw Tibetaan blijft mentaal fitter.

Neem hem ook eens vaker mee als u op bezoek gaat of boodschappen gaat doen.

Mocht uw Tibetaantje de enige hond in uw huishouden zijn en u wilt er best graag een speelkameraadje voor hem of haar bij. Dit kan heel
Flash 12,5 jaar
positief werken op de vitaliteit van uw oudere hond, maar wacht dan niet te lang. We zouden graag willen adviseren om dit te doen als de oudste nog in goede conditie is, denkend aan de leeftijd tussen 8 en 10 jaar. Als de oude al een echte bejaarde is kan de jonge pup hem ook behoorlijk gaan irriteren en hij komt niet aan zijn wel verdiende rust. Het voordeel is als u een pup aanschaft op het moment dat de oudste een seniore begint te worden, deze nog wel interesse heeft in een spelletje, de pup nog voor u opvoedt en wanneer deze een echte veteraan begint te worden, de pup uit zijn puberteit is en hem ook zijn verdiende rust kan geven.

Als uw hond altijd gek is geweest op zijn bal, dan zal dat op zijn oude dag niet meer meevallen, omdat het voor zijn oudere botten niet meer zo goed is en zijn bespiering zal ook minder zijn geworden. Te zware inspanning zou u hem niet meer aan moeten doen.
Helaas kan er ook een moment optreden dat uw hond de symptomen krijgt die dimensie. Maakt u zich hierover niet al te druk, hij geeft geen pijn. De typische voorbeelden hiervan ziijn
- hij gaat voor de verkeerde deur staan om uit gelaten te worden
- sommige honden beginnen wat afwezig te blaffen
- soms zijn ze even kwijt dat ze niet meer weten waar en wie ze zijn
Blijf gewoon rustig en laat hem, dit is een heel gewoon beeld wat kan plaatsvinden bij de oudere hond, hij zal ook zeker weer heldere momenten hebben.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heerlijk dat u kunt genieten van het moment dat hij heerlijk ligt te snurken en helemaal niet alert te krijgen is en uzelf ook even onderuit kunt zakken op de bank en ook even niet zo fit hoeft te zijn. Samen genieten van de rust en even niets hoeft, dat moet ook zeker kunnen. We spreken hier wel over de echte oude van dagen, want sommige Tibetaanen zijn tot op zeer hoge leeftijd nog behoorlijk vitaal.

Helaas zal er toch een moment komen dat u afscheid moet gaan nemen van uw geliefde kameraad. Voor de een zal dat zwaarder vallen dan voor de ander. Een ieder wilt en moet dat op zijn eigen manier kunnen verwerken, daar is helaas geen standaard recept voor. Wel zal uw dierenarts u vragen wat u graag wilt doen met uw geliefde viervoeter na zijn overlijden. Er zijn momenteel vele mogelijkheden waarvoor u kunt kiezen, denk hier rustig overna en zonodig laat u goed informeren door het uitvaartcentrum voor huisdieren.
Copyright Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie