De Tibetaan en zij oude dag....
(deel2) Voeding & gezondheid
De voeding

De voeding voor uw oudere Tibetaan is erg belangrijk. Het is voor uw hond niet goed om overgewicht te hebben maar het is wel belangrijk om  een compleet voer te geven zodat hij alle voedingsstoffen binnen krijgt die belangrijk voor hem zijn. Daarom heeft men voor de oudere hond een seniorenvoer ontwikkeld waarin alle belangrijke voedingstoffen zitten verwerkt voor oudere honden. Dit voer kunt u geven vanaf het zevende levensjaar van uw hond.
Oudere honden worden vaak te dik. Doordat u zielsveel van hem/haar houdt en alleen het beste goed genoeg voor hem is en een tussendoortje geven een groot feest is kan gaan leiden aan overgewicht. Echter doet u daar uw tibetaantje geen plezier mee. Hij heeft er dagelijks last van. Zo kan er pijn ontstaan door overbelasting aan de gewrichten en ook kan er kortademigheid optreden. Een oudere hond krijgt vaak minder beweging. Door deze bewegingsvermindering zal sneller de voeding omgezet worden naar vet. Het voedsel wordt niet verbrand wat als gevolg heeft dat uw maatje gaat groeien. Maar ook voor een hond telt dat elke kilo meegesjouwd moet worden en doordat de gewrichten en spieren al strammer worden telt elke kilo extra dubbel. Houd daarom het gewicht voor uw oudere maatje goed op peil. In overleg met uw dierenarts kunt u bepalen welk gewicht het beste is  en hoe u dat het beste op peil kunt houden. Ook het soort voer wat u geeft is belangrijk. Er zitten namelijk grote verschillen aan energie waarde in hondenvoeding. Uit een kilo brokken van goede kwaliteit is meer energie te halen dan uit een kilo blikvoer. Blikvoer bestaat namelijk voor 80 procent uit water en uw hond zal hier veel meer van nodig hebben om voldoende binnen te krijgen.
Er is een grote verscheidenheid aan voersoorten en hun samenstelling. Zo heb je voer voor puppen, actieve honden, grote honden, kleine honden en senioren. Ook is er een groot verschil in prijs. Het belangrijkste is dat uw Tibetaantje zijn voer smakelijk vind en er een gezonde indruk van maakt. Let in ieder geval goed op de samenstelling van het voer zodat u weet wat hij binnen krijgt. Vooral bij de oudere hond is het van belang dat ze voedsel krijgen waar minder energie in zit doordat ze minder gaan bewegen. Zou u dan voer geven waarin veel energie zit dan zal deze extra energie, doordat het niet verbrand wordt het omgezet in vet.
Het is ook mogelijk dat uw oudere hond te mager is. Zou u hem dan op senioren voer zetten dan krijgt hij nog minder energie binnen en zal alleen maar meer vermageren. Voor deze honden zul je een voedsel moeten gebruiken waar meer energie in zit zodat uw hond wat aan kan komen.
Wees bij het uitzoeken van een seniorenvoer kritisch en bekijk uw hond goed. Zijn de ribben goed voelbaar onder de huid en hoe staat het met de lichamelijke conditie. Aan de hand van die informatie kunt u het juiste voer bij hem zoeken. De medewerker van de dierenwinkel of dierenarts kunnen u helpen en advies geven over de verschillende soorten voer. Tenminste 80 procent van de voeding per dag moet bestaan uit compleet hondenvoer. Compleet honden voer is een voeding die alle voedingsstoffen bevat die uw Tibetaan nodig heeft om gezond te blijven. Ook zijn er verpakkingen waarop staat volledig hondenvoer. Echter volledig hondenvoer is niet hetzelfde als compleet hondenvoer. Bij een volledig hondenvoer ontbreken er voedingstoffen die belangrijk zijn om hem/haar gezond te houden, alleen kunt u niet zien welke voedingstoffen ontbreken. Het geven van grote brokken waarop hij goed moet kauwen houden de tanden en de kiezen goed schoon en hiermee voorkomt u tandplaque en tandsteen. Het is wel van belang om dit te geven vanaf jonge leeftijd. Geeft u blikvoer of diner eten dan blijven er vaak etensresten achter op de tanden die tandplaque en tandsteen kunnen veroorzaken met alle gevolgen van dien. Ook zijn er fabrikanten die aan het senioren voer een middel hebben toegevoegd waarvan ze denken dat het pijnlijke gevolgen van slijtage aan de gewrichten ( ook wel Arthrose genoemd) helpt te verminderen. Dit middel heet glucosamine. Mocht u voer geven met glucosamine en uw hond krijgt toch last van de gewrichten dan is het zeker van belang om bij uw dierenarts te vermelden dat u dit voert.
Lijdt uw hond aan obesitas, oftewel overgewicht en wilt u dat hij een paar kilo's verliest dan kunt u het volgende proberen. In ieder geval moet u stoppen met het geven van tussendoortjes. Dit kunt u oplossen door als tussendoortje een gewoon brokje van de dagelijkse voeding te geven.  U pakt s'morgens de gehele hoeveelheid voeding voor de hele dag. Normaal verdeelt u dat over twee tot drie keer per dag als maaltijd. Nu haalt u een aantal brokjes bij de voeding vandaan en die bewaard u voor een tussendoortje en als beloning. De rest verdeelt u over de maaltijd. Na een week vermindert u de dagelijkse hoeveelheid met een tiende. U zult zien dat na een maand uw viervoeter al is afgevallen.

Met een hond die aan overgewicht lijdt mag u best een straatje verder om lopen. Begin met elke wandeling vijf minuten verder te lopen. Naarmate het gewicht afneemt en de conditie toe neemt dan kunt u het tempo verhogen en een langere afstand gaan lopen. U zult merken dat nadat uw senior een aantal kilo's is kwijtgeraakt en de conditie is opgebouwd dat hij veel vrolijker is want lijnen is niet zielig, echter dik zijn wel.

De etensbak

Oudere honden zijn vaak wat stram in de spieren en gewrichten. U kunt uw senior helpen door een voerbak te nemen die niet verschuift. Een stenen voerbak blijft in de meeste gevallen goed staan door zijn eigen gewicht, maar u kunt ook kiezen voor een kunstof of metalen voerbak met antislip. Bij het eten ziet u vaak dat uw hond door de schouders zakt om bij de bak te kunnen. Om uw hond het eten te vergemakkelijken kunt u de etensbak op hoogte zetten. Hiervoor zijn standaards te koop maar ook kunt u zelf een tafeltje maken. Neem hiervoor de helft van de lengte van de voorpoten. Ook de ondergrond waarop de hond moet staan om te eten is belangrijk. Bij een gladde ondervloer zal hij telkens de poten moeten verzetten om niet weg te glijden. Dit geeft een extra grote belasting op de gewrichten en het kan zelfs pijnlijk zijn, waardoor hij steeds minder zin heeft om te gaan eten. Om dit te voorkomen kunt u een deurmat of antislipmat op de vloer leggen zodat hij rustig kan gaan eten.
Choi-Lha 10,5 jaar

Drinken

Zorg ervoor dat er altijd voldoende vers drinkwater klaar staat. Bij honden die slecht kunnen lopen is het een goed idee om in ieder vertrek waar hij veel komt een drinkbak neer te zetten.
Het kan zijn dat  bij het ouder worden dat de oudere heer, dame wat vaker moet plassen dan vroeger en dat hij u zelfs s'nachts wekt doordat hij eruit moet. Zet in deze gevallen zeker niet minder drinkwater neer. Het lichaam heeft juist het water nodig om goed te kunnen functioneren. Gaat hij opeens veel meer drinken maak dan een afspraak bij uw dierenarts want dan is het noodzakelijk om verder onderzoek te doen.


De gezondheid

Bij veel oudere honden zijn er lichamelijke klachten het gevolg van slijtage aan een of meerdere organen of lichaamsdelen. Dit wordt veroorzaakt door de ouderdom net als bij mensen. Het ouder worden gaat nou eenmaal gepaard met gebreken echter is het erg moeilijk om te zien of uw hond ergens last van heeft. Daarom is het van belang dat u hem goed observeert en mocht u het vermoeden hebben dat hij pijn heeft dat u dan uw dierenarts raadpleegt.
Pijn is de beste aanwijzing dat er iets mis is. Honden die pijn hebben kunnen het aangeven door meer te gaan zuchten of door zachtjes te gaan brommen bij het zuchten. Ook kunnen ze hun tanden stijf op elkaar bijten zo erg zelfs dat er stukken tand afbreken.
Als u het vermoeden heeft dat uw hond het op deze manier aangeeft, dat hij pijn heeft kunt u dat controleren door uw hand zachtjes boven op het hoofd van uw hond te leggen. Als hij zijn tanden op elkaar bijt dan zult u dat voelen aan de spier boven op het hoofd die zich dan aan gaat spannen. Ook de oogopslag van hem kan een aanwijzing zijn dat hij pijn heeft. U kent uw hond al jaren en normaal zal hij u met glinsterende knikkers  aan kijken. Echter als hij pijn heeft dan zullen de ogen druilerig staan en half gesloten. Honden die erge pijn hebben kunnen ernstig gaan trillen.
Mocht u een van bovenstaande symptomen herkennen, dan is het van belang bij uw dierenarts langs te gaan want misschien kunt u doordat u er snel bij bent de aandoening nog genezen of is het te voorkomen dat de aandoening erger wordt.
Het is in ieder geval belangrijk uw hond jaarlijks te laten onderzoeken bij de dierenarts. Ook al maakt hij een gezonde indruk toch kunnen er dingen zijn die u van de buitenkant niet kunt zien. U kunt ervoor kiezen dit onderzoek te laten doen bij de jaarlijkse enting. De dierenarts kan dan gelijk het hart en de longen beluisteren. Ook worden de oren, ogen, gebit, huid en de vacht onderzocht. U dierenarts kan dan gelijk de algemene conditie beoordelen. Door jaarlijks dit onderzoek te laten doen bent u zelf op de hoogte van zijn gezondheid  en zullen gebreken sneller worden opgemerkt.
Er zij echter ook aandoeningen die u wel op kunnen vallen. Vaak zijn het langzaam verlopen gedragsveranderingen die er op kunnen wijzen dat er iets mis is met een of meerdere organen. Door uw hond  goed te observeren zult u sneller de gedragsveranderingen waarnemen waardoor u er sneller actie  kunt ondernemen.
Hieronder worden een aantal aandoeningen genoemd die vooral bij oudere dieren voorkomen en waardoor het gedrag kan veranderen.

Arthrose

Arthrose is een gewrichtsaandoening die sterk wordt beļnvloed door overgewicht en ouderdom. In eerste instantie wordt het kraakbeen in het gewricht aangetast. Daarna de bovenste botlaag en tot slot de weke delen in het gewricht. Deze langzame verandering in het gewricht leidt tot functievermindering en pijn. U kunt Arthrose herkennen doordat uw maatje strammer gaat lopen, heeft pijnlijke gewrichten vooral na een rustperiode, kan moeilijk stil blijven zitten bij het doen van de ontlasting en gaat steeds in een andere houding liggen tijdens het slapen. Bij een verder gevorderd stadium kan het zijn dat hij een erg slecht humeur heeft en schrikt bij plotselinge aanraking.

Heupdysplasie

Dit is een aandoening aan het heupgewricht waarbij de kop en de kom niet goed in elkaar passen. Hierbij kan botwoekering ontstaan.
Heupdysplasie valt op doordat hij kleinere passen maakt en vooral stijfheid optreedt na rust. Ook zal hij liever gaan zitten dan te blijven staan. Bij reuen valt het vaak op doordat ze weer als en pup gaan zitten plassen in plaatst van hun poot op te trekken. Ook zie je vaak een wiebelende achterhand.

Spondylose

Spondylose is een aandoening aan de wervelkolom waarbij de gewrichten en de tussenwervelschijven van vorm veranderen. Soms vormen er zich bruggen tussen de wervels waardoor het gewricht minder beweeglijk wordt en uiteindelijk vast komt te staan. De symptomen zijn stijfheid in de rug. Moeilijk achterom kijken. Niet meer in en uit de auto willen springen.

Baarmoederontsteking

Vooral bij oudere teefjes zie je vaker een baarmoederontsteking. Dit wordt ook wel een Pyometra genoemd. Een baarmoederontsteking ontstaat meestal na de loopsheid doordat er vuil in de baarmoeder is achtergebleven. Een baarmoeder ontsteking kent twee soorten, een gesloten baarmoederontsteking en een open baarmoederontsteking. Een gesloten baarmoederontsteking is het gevaarlijkst doordat de symptomen minder zichtbaar zijn. Bij een open baarmoederontsteking zult u etterige uitvloeiing uit de vulva zien komen. Bij een gesloten baarmoederontsteking treft u dit niet aan en zult u moeten letten op de andere symptomen. Deze zijn veel drinken, niet willen eten of wandelen, sloom en koorts.
Het is van belang dat u direct naar uw dierenarts gaat aangezien een baarmoederontsteking dodelijk kan zijn.

Tumoren

Tumoren zijn op te delen in goedaardige en kwaadaardige tumoren. Een goedaardige tumor groeit langzaam en zal niet doorgroeien naar andere weefsels. Een kwaadaardige tumor groeit snel en zal zich door het gehele lichaam verspreiden.
U kunt een tumor snel ontdekken door regelmatige de gehele huid van uw hand af te tasten.
Huidtumoren komen veel voor bij honden. Zo zien we bij oudere teven vaak mammatumoren. Dit zijn tumoren aan de melkklieren. Bij oudere reuen zien we vaak prostaat en teelbaltumoren. Mocht u een bultje voelen die er anders niet zat ga dan bij uw dierenarts langs om het te laten controleren.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen aan het hart of aan de bloedvaten waardoor de bloedsomloop verminderd wordt. Dit zien we vaak bij oudere honden die overgewicht hebben. Door een aanpassing in het dieet en lichaamsbeweging zie je dat meestal verbetering. De symptomen van hart- en vaatziekten zijn een algemeen verslechterde conditie, kortademig, hoesten en het vaak gaan zitten in de mand in plaatst van liggen doordat hij daar benauwd van wordt.

Prostaatproblemen

Bij oudere reuen kan op later leeftijd een prostaatvergroting of prostaatkanker ontstaan.
Dit valt op doordat er kleine bloeddruppeltjes op de vloer of mand liggen. Ook de ontlasting is plat van vorm. Bij het plassen geeft het een flauwe straat en vaak zijn het kleine beetjes. Bij deze symptomen is het van belang om bij u dierenarts langs te gaan.

Nierproblemen

De nieren hebben als taak om de afvalstoffen uit het bloed te filteren en via de urine uit te scheiden. Het is een erg belangrijk orgaan. Echter bij het ouder worden kan de functie van de nieren verminderen. Mocht uw maatje een verminderde functie van de nieren hebben dan kan de dierenarts uw maatje speciaal dieetvoer voorschrijven. U kunt nierproblemen herkennen aan een slechte adem, veel plassen en veel drinken, buikpijn en bloed bij de urine.

Ouderdomssuikerziekte

Ouderdomssuikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij er te weinig insuline ontstaat. Ouderdomssuikerziekte heeft niet altijd aanwijsbare klachten en kan ontdekt worden door een urine onderzoek. Vaak zie je het bij honden met overgewicht.
U kunt suikerziekte herkennen aan huidproblemen, haaruitval, lusteloosheid, veel drinken en onzindelijk worden.

Gebitsproblemen

Bij oudere honden zie je vaak een slijtage aan het gebit. Bij het ouder worden heeft u maatje vaak meer last van tandvleesontsteking waardoor een slechte adem ontstaat. U kunt dit herkennen doordat uw maatje meer moeite heeft met het kauwen van voedsel, en ook kunt u bloed aantreffen op het speelgoed waar uw hond mee speelt.

Ouderdomsdoofheid

Ouderdomsdoofheid bij oudere honden valt vaak in het eerste gezicht niet direct op. Dit komt doordat het een geleidelijk proces is waar soms een jaar overheen kan gaan. Vaak heeft de hond door de tijd geleerd steeds meer op visuele waarnemingen te vertrouwen.
Echter wordt de hond binnen twee weken nauwelijks aanroepbaar dan is het zaak om een afspraak te maken bij de dierenarts. Waarschijnlijk wordt de gehoorgang belemmerd door een propje oorsmeer.

Staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Het valt op doordat er een licht grijs, bijna wit vlekje op het oog ontstaat. Hierdoor vermindert het gezichtsvermogen. Staar kan in relatie staan met suikerziekte. Uw maatje kan soms wat verward reageren doordat hij minder ziet. Schrikachtigheid, angstigheid en onzeker overkomen kunnen het gevolg zijn van staar.

Al deze bovengenoemde aandoeningen zijn de meest voorkomende aandoeningen bij de ouder wordende hond. Natuurlijk zijn er nog veel meer aandoeningen die pas optreden of worden opgemerkt op latere leeftijd. Mocht u gedragsveranderingen waarnemen bij uw ouder wordende hond of heeft u twijfels over de gezondheid neem dan te allen tijde contact op met uw dierenarts, want als u er snel bij bent is de aandoening misschien nog te genezen of is erger worden te voorkomen.

Even voor de duidelijkheid alle hierboven beschreven gezondheidsaspecten zijn niet rasspecifiek gebonden maar kunnen bij de oudere hond in het algemeen voorkomen.
 
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
Sade 14,5 jaar