De Tibetaan en zij oude dag....
(deel1) Lichamelijke verzorging
van uw leven is geworden. Dat hij bij het gezin hoort. Maar net als bij mensen word uw Tibetaantje ook ouder en net als bij mensen kan dit gepaard gaan met wat ongemakken.

Het ouder worden van uw hond is geen plotselinge gebeurtenis, maar het is juist een langzame verandering. Doordat het een langzame verandering is zien we vaak dingen over het hoofd. Bij het ouder worden gaat het lichaam wat trager reageren en oudere honden hebben wat meer moeite met het accepteren van een verandering. Oudere honden slapen wat meer, zijn eerder moe en hebben behoefte aan regelmaat in hun leven.
Maar op welke leeftijd een hond oud is is moeilijk te zeggen. Grote honden worden vaak minder oud dan kleine honden.
Vaak wordt gedacht dat de oudere hond zich rustiger gaat gedragen doordat hij nou eenmaal ouder wordt. Maar een oudere hond kan ook rustiger worden doordat hij pijn heeft.
Ook geestelijk gaat de hond bij het ouder worden veranderen. Vaak wordt er gedacht dat je met een oudere hond maar weinig meer kunt doen maar met wat extra aandacht en verzorging kan een oudere hond nog een actieve dag hebben. Als we ons bewust zijn van de veranderingen van hem op de oude dag dan kan uw hond, maar ook zeker uzelf nog heelveel plezier van hem beleven.

Lichamelijke verzorging

Het ouder worden gaat vaak onopgemerkt maar er komt een dag dat u duidelijk ziet dat uw maatje wat strammer loopt,
Polly 12 jaar
niet zo makkelijk op de bank springt, langzamer eet of moeilijker door de verharing heen komt in het voorjaar. Al deze dingen hebben te maken met het ouder worden.
Door de loop der jaren heeft u een dagelijkse routine ontwikkeld in de verzorging van uw maatje. Maar als uw maatje ouder wordt zult u wat meer aandacht moeten besteden aan de lichamelijke verzorging van uw maatje.

De vacht

Als uw hond ouder wordt, wordt de vacht over het algemeen wat droger en vervilt de onderwol sneller. Het verharen gaat minder makkelijk dan toen uw maatje nog een paar jaar jonger was. Door voorzichtig te kammen of te borstelen kunnen we helpen de onderwol te verwijderen. Laat de hond hierbij zitten of liggen doordat lang stilstaan voor een oudere hond moeilijk is. Kam de vacht door van achter naar voren. Maak een opening net boven de staart en kam de vacht door van de huid naar beneden. Zo maakt u voorzichtig de onderwol los. Maak daarna een centimeter verder op richting de kop de opening en kam de onderwol los. Herhaal deze handeling totdat u bij de kop bent gekomen. U zult er versteld van staan hoeveel onderwol er los is gekomen. Op deze manier voorkomt u vervilting en heeft de vacht en huid te allen tijde lucht. Doordat de huid lucht krijgt voorkomt u dat uw hond last krijgt van huidproblemen en nare luchtjes.
Als uw hond veel zwemt is het verstandig om na het zwemmen goed droog te wrijven. Een hond die nat zijn mand in gaat droogt zeer langzaam op en dat kan huidproblemen veroorzaken. Ook het ontstaan van hondengeurtjes is dan zeker.
Door een handdoek of deken over het kussen in de mand van uwviervoeter te leggen kunt u dagelijks de haren verwijderen door deze even uit te kloppen. Door wekelijks het hondendeken en handdoek uit te wassen helpt u om de vacht fris te houden en het voorkomt nare geurtjes.

De Broek

Doordat uw hond ouder wordt zult u zien dat uw maatje wat strammer wordt in de achterhand. Dit heeft te maken met verstijving van de rug en eventuele pijnlijke gewrichten. Hierdoor heeft hij meer moeite met het gehurkt zitten als ze hun ontlasting doen. Vaak worden hierdoor de broekharen, de haren van de heupen tot de hak, en de staartharen vies.
Door deze haren wat korter te knippen heeft u minder kans dat de ontlasting blijft hangen. Mocht het toch een keer gebeuren dat de ontlasting blijft hangen dan zijn kortere haren makkelijker schoon te maken dan langere haren.
Hilary 12 jaar

Gebit

Zoals bij oudere mensen zal ook het gebit van de ouder wordende hond minder worden. Bij het bezoek aan de dierenarts voor de jaarlijkse enting zal de dierenarts het gebit controleren op tandsteen, loszittende elementen en tandvlees ontsteking. Mochten er tandsteen op het gebit  zitten dan zal de dierenarts met u een afspraak maken voor het verwijderen hiervan. Tandsteen kan tandvleesontsteking veroorzaken. En tandvleesontsteking kan loszittende elementen van het gebit veroorzaken. Een ontsteking van het gebit heeft een sterke geur. Moch thij een ontsteking aan het gebit hebben dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid moeite hebben met eten. Een gebitsreiniging gebeurt meestal onder narcose maar voor een oudere hond zijn de gevaren van een narcose erg verhoogd en is voorkomen beter dan genezen. U kunt zelf het gebit  bij houden door hem/haar harde brokken te geven, kauwstaafjes of de tanden te poetsen. Begin hier echter al mee als hij nog pup is want dan is de kans op gebitsproblemen het kleinst.

Snoet Poetsen

Van nature zal een hond na het eten zijn snoetpoetsen aan alles wat hem ter beschikking staat om de etensresten te verwijderen. Echter een oudere hond die moeite heeft met bewegen zal dit minder of niet meer gaan doen. Hierdoor blijven de voedselresten in de haren plakken. Als deze voedsel resten niet verwijderd worden dan zullen er nare geurtjes optreden en kunnen de voedselresten zelfs leiden tot een ontsteking van de huid. Om dit te voorkomen kunt u de snoet na het eten afnemen met een vochtige doek. Hiermee verwijdert u alle etensresten en de kans op nare geurtjes of huidontstekingen.

Ogen

Bij oudere honden zien we vaak wat viezige ogen, soms met een streep in de vacht van de binnenooghoek naar beneden. Deze vieze ogen worden veroorzaakt door vuil wat in het oog komt. Bij jongere honden is er voldoende traanvocht om deze vuiltjes af te voeren. Echter bij de oudere hond geeft dit nog weleens problemen. Doordat er niet voldoende traanvocht wordt geproduceerd wordt het moeilijk om de vuiltjes uit het oog te verwijderen. Deze vuiltjes verplaatsen zich nu achter het achterste ooglid van de hond. Irritatie en ontsteking aan de ogen is hierdoor vaak het geval. U kunt dagelijks met lauwwarm water en een doekje de ogen reinigen. Mocht het probleem hiermee niet opgelost zijn dan is het advies om even bij uw dierenarts langs te gaan. Uw dierenarts kan u helpen om de irritatie en ontsteking te verwijderen.

Oren

Het oor hoort fris te ruiken. Als het oor een sterke geur heeft dan is het heel goed mogelijk dat hij een oorontsteking heeft. Een oorontsteking is eerder te ruiken dan te zien, tenzij het in een vergevorderd stadium is. Een beginnende oorontsteking is te herkennen aan de sterke geur, maar ook kan hij extra aan het oor zitten te krabben of vaak met de kop schudden. Het gebeurt ook dat uw maatje zijn kop erg scheef houd. Mocht dit het geval zijn dan kan dit duiden op een beginnende oorontsteking. Het advies is dan om bij uw dierenarts langs te gaan.
Een gezond oor voelt vettig aan en hoeft u niet schoon te maken. Vaak veroorzaakt dit meer problemen dan dat het goed doet. U kan wel met een dun lapje om uw vinger de oorschelp schoonmaken vergeet daarbij niet dat oorsmeer van een hond zwart is.
Ook hebben oudere honden net als bij mensen last van ouderdomsdoofheid. Het gehoor van hem kan in een aantal maanden achteruit gaan. Mocht het zo zijn dat uw hond binnen twee dagen erg doof is dan moet u wel even langs uw dierenarts gaan want dit kan niks te maken hebben met ouderdomsdoofheid. Deze snelle doofheid kan te maken hebben met een propje oorsmeer, vreemde voorwerpen of een oorontsteking.

Poten

Doordat uw ouder wordende hond minder loopt hebben de poten wat
BiBi 14 jaar
extra aandacht nodig.
Normaal slijten de nagels automatisch af aan de grond maar doordat uw hond minder beweegt zullen ook de nagels minder gaan slijten. Te lange nagels zorgen voor een onnatuurlijke stand van de tenen wat erg pijnlijk is. U kunt aan uw dierenarts vragen om de nagels  te knippen. Nagels kunnen verschillen van kleur. Ze kunnen zwart en wit zijn. Bij witte nagels is het duidelijk te zien waar het leven begint maar bij zwarte nagels is dit moeilijk te zien. Het is belangrijk dat u weet hoe u de nagel moet knippen. De nagel mag bij het knippen niet scheuren doordat dit erg pijnlijk is. Ook moet u er goed omdenken dat u niet in het leven knipt want een nagel van een hond bloed heel erg en de bloeding is moeilijk te stoppen. Vraag daarom bij de eerste keer van het knippen van de nagels of uw dierenarts dit voor u wil doen. Kijkt u goed hoe de dierenarts dit doet als u het de volgende keer zelf wil doen.
Doordat uw tibetaantje minder beweegt zullen de haren aan de onderkant van de kussentjes minder afslijten. De lange haren gaan onder de kussentjes zitten en dat geeft dat het voor uw maatje aanvoelt alsof hij op sokken loopt. Bij u op de vloerbedekking en buiten zal dat geen problemen opleveren maar wanneer uw hond op een gladde ondergrond komt zal hij alle kanten op glijden. Dit is voor uw maatje erg vervelend maar het kan ook nog eens erg gevaarlijk zijn en botbreuken of spier en peesscheuringen tot het gevolg hebben.
Ook kan er in de lange haren erg veel vuil blijven hangen wat zeer ongemakkelijk loopt. Het vuil kan echter ook tussen het zooltje gaan zitten en als dat niet tijdig verwijderd wordt dan kan dat leiden tot ontstekingen tussen de voetzooltjes. Het is daarom zaak dat deze lange haren geknipt worden. U kunt dit laten doen door uw trimmer of dierenarts. Mocht u het zelf willen doen dan is het belangrijk dat u een schaartje gebruikt met een ronde punt. Mocht hij toch onverhoopt zijn pootje wegtrekken dan kan u hem niet bezeren. Neem het pootje goed in uw hand en knip voorzichtig de omhoogstekende haren weg. Knip ook rondom het pootje weg zodat hij ook daar niet over uit kan glijden.

Wormen en vlooien

Ook op de oude dag heeft uw hond een goede bestrijding nodig tegen wormen en vlooien.
Wacht zeker niet met het toedienen van een wormen of vlooienkuur tot uw hond al verschijnselen heeft van een besmetting. Een oudere hond is net als een mens sneller vatbaar voor ziekten doordat het immuunsysteem minder goed werkt.
Vaak wordt er gedacht dat oudere honden die hun hele leven al bestreden zijn tegen wormen en vlooien zich daar immuun tegen hebben gemaakt maar dat is zeker niet het geval. Vlooien en wormen worden zeer makkelijk overgedragen door andere huis- of buurdieren dat ook uw oudere hond er mee besmet kan worden. Zorg daarom voor goede bestrijdingsmiddelen tegen wormen en vlooien het zal zeker meewerken in de gezondheid van uw oudere hond.
Copyright Tibetaanse Terrier Ras- en pupinformatie
Nyi-ki 16 jaar
Uw Tibetaantje neemt waarschijnlijk al jaren deel uit van uw gezin. U kent
uw hondje onderhand al erg goed en bent op de hoogte van al de eigenaardigheden van hem/haar. U kent uw hond zo goed dat u in een oogopslag kunt zien hoe het met hem/haar is. Maar anders om geldt dit natuurlijk ook. Uw viervoeter  zal u naar alle waarschijnlijkheid feilloos aanvoelen.
In alle jaren dat u voor hem/haar heeft mogen zorgen weet u hij precies wanneer hij echt naar u moet luisteren of wanneer hij zijn zin kan krijgen doordat u wat toegeeflijker bent. Of wat de regels zijn in huis en hoe de dagindeling eruit ziet. Wanneer zijn etensbak klaar staat en waar zijn ligplaats is. Al deze dingen heeft hij door de jaren heen geleerd en het heeft ervoor gezorgd dat uw maatje een deel