De maat van de Tibetaanse Terrier
De maat van ons ras is vastgelegd in de rasstandaard. De huidige standaard dateert van 1998.
Deze zegt over de maat;

SCHOFTHOOGTE REUEN - 35,6 - 40,6 CM. / 14-16 INCHES, TEVEN IETS KLEINER
  
In 934  is de eerste rasstandaard van de Tibetaanse Terrier opgenomen in het patronaatsland Engeland.
Toen werd er vastgesteld;

SCHOFTHOOGTE REUEN - 35,6 - 43,1 CM. /14-17 INCHES, TEVEN IETS KLEINER
                                                                                 
Deze rasstandaard is niet gewijzigd voor wat betreft de maat tot 1970-’77
Daarna is het wederom weer terug gezet naar:

SCHOFTHOOGTE REUEN  - 35,6 - 40,6 CM. / 14 - 16 INCHES, TEVEN IETS KLEINER

De  beschrijving van de Tibetaanse Terrier gepubliceerd in 1934 door de Tibetan Breeds Association gaf 43,1 cm. / 17 inch als de maximale hoogte voor een reu, en in zijn boek TOMU FROM TIBET, gepubliceerd in 1950 is dit ook bevestigd door Colonel Duncan, toen vice-voorzitter van de Tibetan Breeds Association.

Te laat heeft de ontdekkerster van de Tibetaanse Terrier Dr. Greig  de uitgevers van Hutchinson Dog Encyclopedia geschreven om hun op de foutieve misprint te wijzen. Zij was furieus toen ze ontdekte dat in de Hutchinson Dog Encyclopedia de maximale maat werd gegeven als 16 Inch - 40,6 cm. Zij eiste een correctie maar dit is helaas nooit gebeurd.
Deze maat is later ook overgenomen in de rasstandaard.

Een andere fout in de tekst van de “Tibetan Breeds Association” in de uitleg over de Tibetaanse Terrier in de “Dog Press”  en herhaald in “TOMU FROM TIBET”, zal een van de redenen zijn van het misverstand over de standaard maat van de Tibetaanse Terrier, was de instructie hoe de lichaamslengte te meten.
Het woord hoogte was geschreven voor lengte, waardoor er gelezen werd;
Hoogte van de punt van de schouder naar de aanzet van staart  is gelijk aan de hoogte van de schoft, gelezen zou moeten worden…….. Lengte van de punt van de schouder naar de aanzet van de staart is gelijk aan de hoogte van de schoft.
Andere woorden werden weer geschreven in de Crufts catalogus van 1938. Men kan begrijpen waarom er verwarring was ontstaan onder de fokkers en eigenaren.
 40,6 cm
 16 inch
 
  35,6 cm
 14 inch
grote verschil tibetaanse terrier
De maat :
14 - 16 Inch
35,6 -40,6 cm
Dit houdt in 5 cm verschil in de standaard  
maat tibetaanse terrier
Amerika en Canada hebben hun eigen standaard die als volgt is beschreven;
Schofthoogte 35,6 cm. - 40,6 cm./14-16 inches met daarbij nog vermeld dat het gewicht in evenwicht   moet zijn met de maat.
DeTibetaanse Terrier is een sterke hond, compact van bouw mag tussen de 8-14 kg. wegen.

 
In 2001 is tijdens het Tibetaanse Terrier Wereldcongres in Zweden, die elke 2 jaar in een ander land gehouden wordt over de maat gesproken.  De volgende dag is de maat gemeten van alle aanwezige Tibetanen die na het Congres waren ingeschreven op de show aldaar, door de heer M. Tempest, een fokker en keurmeester uit Engeland.

33 reuen werden gemeten en 32 teven.
Bij de reuen waren 70 % over de top van de standaard gemiddeld 42,5 cm.
Bij de teven was 12,5 % over de top van de standaard, 87,5 % viel binnen de standaard en het gemiddelde kwam uit op 38,5 cm bij te teven.

De conclusie mag dan ook zijn dat als de Tibetaanse Terrier er niet overdreven uit ziet in zijn maat. Niet te grof etc.,  een reu van 43.1 cm./17 inch met alle vereiste kwaliteiten volledig geaccepteerd mag worden. Daarnaast mag ook gezegd worden dat er tussen de reuen en teven een duidelijk verschil zichtbaar is in het uiterlijk, de meeste teven tonen daadwerkelijk tevig en reuen zijn over het algemeen forser in bouw ongeacht de maat.  
    
De mogelijkheid van 7 cm verschil in maat geeft tussen reuen en teven een groot verschil onderling. Voegen we daar ook nog de variateit in kleuren bij dan lijken veel tibetanen erg verschillend in vele opzichten.
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & pupinformatie
maat van tibetaanse terrier