karakter tibetaanse terrier
Het karakter van de Tibetaanse Terrier

De Tibetaanse Terriėr is een vrolijke, iets ondeugende, zou willen zeggen meer zelf denkende, levendige, speelse hond.  Hij is goed met kinderen en andere huisdieren. Kan soms iets terughoudend zijn tegen over vreemden, ondanks dat we dat steeds minder zien, daarnaast is hij niet agressief. Hij kan heel speels zijn, maar kent ook velen momenten dat hij heerlijk lang uit gevloerd ligt op de bank of in zijn mand. Hij houdt van gezelligheid, en is dan ook zeker een gezelschapshond. In de
hondenwereld (FCI, dit is de europese standaard) is hij dan ook ingedeeld in de rasgroep Gezelschapshonden. Hij is graag in aanwezigheid van zijn huisgenoten. Of dit nu is lekker op de bank luieren met een  
goed boek, of helpen in de huishouding, mee in de auto, de kinderen helpen met hun lego huis bouwen, hij vind het allemaal geweldig.
Hij gaat graag wandelen, of lekker los rennen op het strand of in het bos, maar met een dagje slecht weer, vindt hij het ook prima om zijn plas even snel te doen. Met mooi, droog weer is hij dan ook graag buiten en als we van de sneeuwpret mogen genieten is hij dan ook graag van de partij. Hij is niet kleinzerig van oorsprong, de meeste geven dan ook geen kik bij de dierenarts, als zij een prikje moeten krijgen. Hij is moedig en kan dan ook zijn mannetje staan tegenover andere honden wanneer dat nodig mocht zijn. Hij is vrij sociaal als hij met meerdere huisdieren tezamen woont. Hij kan best een paar uurtjes alleen blijven, maar dit moet zoals bij elke hond wel aangeleerd worden, als jonge pup.

Nu alles wat hier boven beschreven is een totaal beeld van onze langharige viervoeters. Wel is het natuurlijk belangrijk dat hij goed opgevoed wordt. Dit begint eigenlijk al bij de fokker. Pupjes moeten goed gesocialiseerd worden in hun nest. De fokker neemt inprincipe de jonge pups al veel door de handen, zo vanaf de eerste dag, ze worden regelmatig gewogen om hun gewicht nauwlettend in de gaten te houden. Ze wennen dan al gauw aan de geur van mensen. Naarmate ze ouder worden wordt de socialisatie steeds belangrijker. Puppen die in huiselijke kring opgevoed worden, zijn dan ook over het algemeen veel vrijer, dan puppen die grootgebracht worden in een achter kamertje of in een schuur. De pupjes leren al met elkaar te spelen, de volwassen honden, zodat de hondentaal al snel opgenomen wordt. De huiselijke kring wordt er met de paplepel in gebracht, de geluiden, de omgeving, de mensen. Met mooi weer lekker buiten spelen met mam. Een pup die op deze manier wordt grootgebracht, is bij zijn nieuwe baasje al heel snel thuis.

karakter tibetaanse terrier
Nu is het de taak aan de nieuwe baasjes, om hem/haar levenswijs te maken. Voed hem zo consequent mogelijk, maar met zachte hand op. Hij kan heel onzeker worden als u, uzelf te hard tegenover hem opstelt. Laat weten welke dingen u wel accepteert en welke niet.
Ga met een jonge pup veel vreemde confrontatie aan, zoals de bus, de tram, de trein, het verkeer op straat, spelen met andere
honden. Visite, als u geen kinderen heeft, laat hem kennis maken met kinderen. Beloon hem altijd voor goed gedrag. Mocht hij iets eng vinden, praat hem erdoorheen, en moedig hem aan, pak hem niet op, u bevestigt zijn angst voor het onbekende. Wat hij in zijn jonge leventje positief ervaart, zal hij voor zijn rest van  zijn leven als normaal ervaren.
Velen mensen overleggen zich ook of zij een teefje of reutje willen aanschaffen. Nu sommige mensen zijn nou eenmaal teven mensen en andere reuen. Wat betreft het karakter bij de Tibetaanse Terriėr tussen deze twee geslachten. Reutjes zijn meestal altijd hetzelfde van wezen, kennen weinig stemming omwentelen. Zij zijn per definitie niet dominant, want u kunt ook een dominantie teef hebben. Er zijn velen reuen die samen leven. Hij kan soms een echte charmeur zijn voor zijn huisgenoten.  Hij kan soms wat stoerder zijn in het spel. Hij kan ook heel zacht zijn van aard en rustiger dan een teefje.
               
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site Ras- & Pupinformatie
Een teef is soms wat tuttiger, kan soms wat meer stemming gevoeliger zijn. Zeker als zij niet gesteriliseerd is, door haar hormonen kan zij izich anders gedragen. Tijdens het begin van de loopsheid chagrijnig en na de loopsheid, wanneer zij wat schijndrachtig raakt, hangerig en lui. En voor beide geldt het is niet een regel, want elke hond heeft zijn eigen persoonlijkheid en veel hangt af van uw juiste socialisatie en opvoeding.