Welke kammen en borstels zijn wel en welke zijn niet
geschikt voor uw Tibetaanse Terrier........
 
Om uw Tibetaanse Terrier goed te kunnen onderhouden, is het zeer belangrijk dat u met het juiste materiaal werkt!! De juiste kammen en borstels vergemakkelijken de dagelijkse vachtverzorging zowel voor U als Uw Tibetaan. In de betere dierenspeciaalzaak en ook op het internet is een heel assortiment verkrijgbaar als het om vachtverzorging gaat, voordat u zich van alles aanschaft is het natuurlijk zowel voor uw portemaine als de ergenis goed te weten, welke borstels en kammen nu dat werkelijk geschikt zijn voor uw Tibetaanse Terrier.
Daarom hebben we ze eens voor u alle op een rijtje gezet.

kam1.jpg
Grof getand, metaal

Een prima kam, met de juiste afstand tussen de tanden, zodat u goed door de onderlaag kunt kammen, zonder teveel haar eruit te trekken. De kam is uit een stuk gemaakt,  uit goed hard metaal. De levensduuris gegarandeerd oneindig. Een kwaliteitsvolle kam met een handgreep, die lekker in de hand ligt. Deze kammen zijn in zwart gecoat en in chroom verkrijgbaar. 
kam2.jpg
Fijn getand, metaal

Deze kam is van dezelfde kwaliteit als de kam hierboven beschreven, doch zijn de tanden te dicht naast elkaar geplaatst waardoor hij niet geschikt is voor de Tibetanen vacht, U kunt met deze kam niet goed door de haren kammen, zonder er onnodig teveel uit te trekken en daardoor gevoeliger voor de hond. Het enigste waarvoor deze kwaliteitsvolle kam geschikt is, is om de klontjes uit de ooghoekjes te kammen.
kam3.jpg
Dubbele getand, metaal met kunstof handgreep

Dit type kam is niet zo geschikt voor onze Tibetanen, de dubbele tanden trekken onnodig teveel haren uit de vacht van uw Tibetaan, daarnaast is de kam vervaardigd met een kunststof handgreep, die zorgt voor een kortere levensduur, vaak als er wat kracht wordt gezet, zal op den duur het handvat los komen van de het metalen gedeelte.  
kam6.jpg
Middel grof getand, metaal met kunstof handgreep

Deze kam is geschikt voor Tibetanen die een overvloedige ondervacht bezitten.
De kam zal wat ondervacht eruit halen, ontwollen, waardoor de verzorging wat eenvoudiger zal worden voor de baas. De kam is ook verkrijgbaar uit een stuk metaal zoals de grof, getand metaal aan een stuk(zie bovenaan) wat natuurlijk de levensduur van de kam aanzienlijk verlengd.    
kam5.jpg
 Grof getand, metaal met houten handgreep

Een prima afstand tussen de tanden, dus geschikt voor onze Tibetanen. Het nadeel van deze kam is de vervaardiging, met het houten handvat, veelal blijkt uit de praktijk, dat het metalen gedeelte na verloop van tijd los komt van het handvat. Daarnaast als de hond de kam te pakken krijgt, is het handvat een best kluifplezier: -))
kam4.jpg
Zeer grof getand, metaal met houten handgreep

De afstand tussen de tanden is vrij groot, het is een beste kam om het haar lekker uit te kammen, maar om er zeker van te zijn, dat er geen klitten of vilt meer in de vacht zit, moet u ten alle tijden nog na kammen met de grof getand, metaal kam. Daarnaast gebeurd het vrij regelmatig dat de tanden uit het houten gedeelte loskomen, dus de kam is kwalitatief niet zo hoog, wat betreft de levensduur.
Detanger met roterende pennen,   metaal met kunstof handgreep

Detanger betekend ontklit, de roterende tanden zouden de haren ontwarren, dit kan best voor de lange boven haren, maar als er in de ondervacht meer klitten (vilt) zitten wordt het toch lastiger, u kunt niet echt lekker kracht zetten, en ook de kwaliteit van het materiaal is niet zo hoog. De kam is dus geschikt voor een hond door te kammen die wat losse klitjes bezit.
detangler.jpe
Grof en middel grof getand, metaal

Een uitermate geschikte kam die een levenslang meegaat, onverwoestbaar. Zowel de grof als middel grove kant is goed te gebruiken op de vacht van de Tibetaan. Daarnaast kunt u met de punt van de kam een mooie scheiding in het haar over de rug trekken. Nadeel niet iedereen vindt de kam lekker in de hand liggen.
De kam is in verschillende lengtes verkrijgbaar.
furmenator.jpg
Furminator

De Furminator is een prima trimgereedschap voor honden die een korte bovenvacht bezitten met een wollige ondervacht (b.v. New Foundlander, Golden retriever), als deze honden in de rui gaan, is het zeer gemakkelijk om met de furminator de ondervacht eruit te halen.
hark2.jpg
Hark, dubbele getand, metaal met houten handvat

Deze kam is niet geschikt voor de Tibetaan. De naam zegt het al, dit is een kam voor herderachtige, zoals de schotse collie, groenedaeler etc. De dubbele tanden zorgen ervoor dat de ondervacht eruit komt en de lange tanden kammen de bovenvacht door.    
hark1.jpg
Herderhark, metaal 

Deze kam is niet geschikt voor de Tibetaan. De metalen herderhark haalt de ondervacht die in de rui is eruit bij herderachtige honden. De punten zijn zeer scherp en hij moet dan ook voorzichtig gebruikt worden.  
herdershark.jpe
Herderhark, metaal met kunstof handvat 

Deze kam is niet geschikt voor de Tibetaan. De tanden hebben kleine knopjes aan de aanzet die weer zorgen voor het verwijderen van de in de rui zijnde ondervacht bij herderachtige rassen.
klittensnijkam.jpg
Ontklit snijmessen, metaal met kunstof handvat

Dit gereedschap werd in de trimmerswereld nogal eens toegepast bij langharige honden met extreme klitten. De messen snijden de klitten in de lengte door, waardoor het uitkammen daarna wat minder pijnlijk was voor de hond en minder zwaar voor de trimmer. Deze snijkam moet wel met enige voorzichtigheid gehandteert worden, zodat niet in de huid van de hond gestoken wordt of dat de gehele vacht kapot gesneden wordt, waardoor de hond teveel wordt uitgedund. Een ander nadeel van dit aparaat is, dat de messen op den duur gaan verschuiven tijdens het gebruik en overdwars gaan staan, waardoor beschadiging van de hond al snel kan optreden.  
matbreaker.jpg
Matt breaker, metaal met houten handvat

De matt breaker oftewel de klit verwijderaar. Een vrij nieuw attribuut in de vachtverzorgingsprodukten. De kleine weerhaken snijden de viltklitten los van de huid. Het werkt wel, maar kent toch zijn nadeel, bij verkeerd gebruik worden de haren onnodig afgesneden, waardoor de vacht ingekort wordt en op den duur van structuur zal veranderen. Ons advies gebruik de matt breaker alleen in uiterste noodzaak en gebruik hem dan zo voorzichtig mogelijk om onnodige breuk van het haar tegen te gaan.  
plukmes.jpg
Plukmes, metaal met houten handvat

Deze is niet geschikt voor de Tibetaan. Het plukmes of trimmes wordt gebruikt bij ruwharige rassen (plukhonden, b.v. ruwharige teckels). De bovenvacht wordt verwijderd met duim en wijsvinger en de haren die nog te vast zitten worden dan eventueel uitgeplukt met dit plukmes.
shedder.jpe
Shedder, metaal met kunstleer handvat

Deze is niet geschikt voor de Tibetaan. De shedder is geschikt voor kortharige honden die in de rui zijn, achter de kleine scherpe haakjes blijven de korte loszittende haren hangen, waardoor het een prima hulpmiddel is om de hond door zijn rui heen te helpen. Daarnaast is de andere kant van dit mes, de gladde kant uitermate geschikt om vocht uit de vacht te trekken bij gladharige honden, na het zwemmen of als hij in bad is geweest.
Dubble zijdige vlooienkam, plastic

Deze kam is niet geschikt voor de Tibetaan. Sowieso kan een Tibetaan
NOOIT met een pastic kam gekamd worden en daarnaast zijn de tanden veel te dicht op elkaar geplaatst. Deze kam is geschikt voor kortharige katten, om ze zonodig van vlooien te ontdoen.
 
= Beste keus
= Redelijke keus
= Kan de vacht schaden
= niet geschikt
Copyright Tibetaanse Terrier Nieuws Site
vink1.jpg
vink.jpg
vink.jpg
vink.jpg
vink.jpg
vink1.jpg
 
 
Danger-general.jpg
Danger-general.jpg
Danger-general.jpg
vink.jpg
vink1.jpg
tibetan3.gif
tibetan3.gif