De meest gestelde vragen over haar & huid
bij de Tibetaanse Terriėr (deel 2)....
Kan een huidaandoening veroorzaakt worden door wormen?

Door een wormenbesmetting onstaat niet direct een huidaandoening, doch heeft een wormbesmetting in het darm en maagstelsel wel zeker invloed op de kwaliteit van de huid en de haren. Doordat de wormen het voedsel wat de honden binnen krijgen deels eten en het slijmvlies van de darmen kapot maken, onstaat er bij de hond een slechte stofwisseling die resulteert in een doffe en futloze vacht en een schilferige huid. Hierbij kan ook haaruitval gepaard gaan, daar de      
er een grote kans, dat er onder de
verstikte vacht smetplekken ontstaan, die broeien tot behoorlijke huidonstekingen met alle gevolgen van dien. Ten alle tijden moeten de vervilte stukken bij uw hond verwijderd worden. Vaak in de ergste gevallen moet dit kan gedaan worden met een tondeuse of een schaar. Laat het liever door een ervaren trimster doen, want als u in de huid knipt of scheert bent u en uw hond nog verder van huis. En een grote stelregel, zorg er dan in de toekomst voor dat u voorkomt dat het weer gebeurt, ga liever wat vaker naar de trimster of hou het gewoon goed bij.
deze honden door de wormbesmetting een tekortkoming hebben aan belangrijke voedingsupplementen die door de wormen genuttigd worden. Ontworm daarom altijd regelmatig en op tijd, een leven lang.

 
Kunnen diergeneesmiddelen huidallergieen veroorzaken?

Over diergeneesmiddelen die een eventuele huidallergie kunnen opwekken is op het moment veel over bekend. Mocht u, na gebruik van medicijnen uw hond verdenken op een allergische reactie hiervan, raadpleeg dan altijd uw dierenarts en leg hem voor welke medicamenten u uw hond heeft toegediend. Dit om zo snel mogelijk een goede en juiste behandeling te kunnen geven tegen zijn allergische reactie.  
Er zijn vele symptomen mogelijk variėrend van jeuk op een bepaalde plek op het lichaam, tot ernstige ontstekingen en zweren op het gehele lichaam. Deze symptomen kunnen ontstaan na enkele dagen innemen van bepaalde medicamenten, maar soms kan dit ook gebeuren na maanden gebruik van dezelfde medicijnen. Denk er ook aan dat er tegenwoordig steeds meer middelen (b.v. vlooien en wormenbestijdingsmiddelen) verkrijgbaar zijn zonder tussenkomst van de dierenarts. Mocht u hond een allergische reactie vertonen, leg de dierenarts dan ook deze medicamenten voor.    

girlintunnel30days.jpg


Is het een normaal proces dat teven enkele weken na de loopsheid een minder volle vacht hebben?

De ene teef kan na de loopsheid volkomen anders reageren dan de andere teef. Er zijn teven waarbij er nauwelijks iets opvalt, maar er zijn ook teven die zowel innerlijk als uiterlijk veranderen. Sommige teefjes worden behoorlijk chagarijnig, hangerig, slecht eten, andere eten meer, worden wat dikker, zo ook de vacht speelt hierbij een rol. Dit alles doordat praktisch elk teefje door de hormonen schijndrachtige symptonen heeft. Deze kunnen net zo lang duren als bij een normale dracht. In deze periode treden heftige hormonale veranderingen op, in dit geval wordt de huid vaak vettig en vallen de haren spontaan uit.   Dit komt ook weer omdat deze hormonen invloed hebben op de stofwisseling. Ook hier willen wij nog meegeven naast de vachtconditie dat ook altijd in deze periode  een baarmoeder ontsteking op de loer kan liggen. Wees hier altijd alert op. Tijdens de periode na de loopsheid kunt u altijd besluiten om een extra voedingssupplementen aan uw viervoeter toe te dienen in de vorm van     
!cid_018501c52ae8$c2860730$ba41ee3e@md94c4bc8ee484.jpg
 Hoe kunnen traanstrepen ontstaan in de vacht onder de ogen?
                                           
christmas2005-01.jpg
Traanstrepen kunnen ontstaan, doordat de hond eigenlijk zelf een mechanisme heeft om de oogbol vrij te houden van stof en vuil, dit doet hij door met zijn ledenmaten te knipperen, hij gebruikt ze eigenlijk als een soort van ruitenwissers, daarnaast uit het traanbuisje wordt daarbij vocht geproduceerd, anders zou het veel te schraal zijn.  Nu kan het voorkomen dat de hond bijvoorbeeld te veel traanvocht aanmaakt. Ook zie je wel eens dat er meer traanvocht onstaat doordat de hond op de tocht heeft gelegen, of in de auto met het raam open in de wind. Nu het vocht uit de ogen kan met name bij de lichtgekleurde honden bruin/rode strepen achterlaten. Dit is niet altijd te voorkomen, maar wel een eind tegen tegaan door bijvoorbeeld een speciale oogcleaner frequent te gebruiken.
En natuurlijk sowieso tegen te gaan dat de hond met het hoofd in de tocht ligt, want naast de verkleurde strepen in de vacht, kan hij op deze manier ook verveelde oogonstekeningten oplopen, waarbij u een dierenarts zal moeten inschakelen.


cartoon_voor_karola.jpg
flssta.jpg
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
kruiden die invloed hebben op een goede vachtconditie.

Komen er in ons land meer dan een soort hondeteek voor?

Bij onze honden komen eigenlijk maar twee soorten teken voor. Bij zijn harde teken, d.w.z. teken met een hard schild en vier poten. De ene soort, die op de heide en het struikgewas leeft, deze komt ook bij mensen voor is de meest bekende en komt ook al voor jarenlang voor in Nederland. Deze teek kan bij mensen de bekende ziekte van Lyme veroorzaken. De teek laat zich vanuit de
DSC01060.jpg
struiken op de mens of hond vallen.

De andere soort is de zogehete hondeteek, deze komt van oorsprong uit Afrika en is de laatste jaren door de hond wereldwijd verspreid. Met name op plekken waar het niet te koud, te warm of te droog is. Deze teek kan zich ook prima in huiskamers, hondenmanden en woongedeelte met centrale verwarming prima huisvesten.
Deze teek gaat niet over op mensen.
Naar alle waarschijnlijkheid herkend hij zijn gastheer de hond aan zijn huidgeur.    

Wat gebeurt er wanneer onze Tibetaanse Terrier zou gaan vervilten en deze klitten niet verwijderd worden?

Wanneer uw langharige viervoeter niet op tijd geborsteld en gekamd wordt, ontstaat er een grote kans dat de vacht gaat vervlitten. De vervilte vachjt brengt meer problemen met zich mee, dan er alleen onverzorgd uitzien. De vacht gaat verstikken, kan op deze manier niet meer als luchtlaag functioneren tegen de kou en de warmte. Wanneer de vervilting zo erg wordt, kan het zijn dat d ledematen aan het lijf door middel van haren aan elkaar groeien, wat hem benadeeld in zijn bewegingsvrijheid. Daarnaast      
zambu.jpg
446.gif