De meest gestelde vragen over haar & huid
bij de Tibetaanse Terriėr....
Wat is het verschil tussen de puppy-vacht en de volwassen vacht ?

Het haar rondom het lichaam van een puppy wordt al gevormd in de baarmoeder van de moeder. Dit haar wordt ook vaak het nesthaar genoemd.
Deze haren zijn voor de bescherming van de huid van het puppy tegen de   invloeden van buitenaf. Deze vacht is veel korter dan de uiteindelijke volwassen vacht. De hoeveelheid van de puppy vacht is ook veel minder dan de volwassen vacht. Na de weken verstrijken ontwikkeld zich meer haar per oppervlakte eenheid van de huid,
maken de kleurstof melanine   aan, die zij doorgeven aan de huidcellen zodat deze kleur krijgen. De mate waarin de kleurcellen vormen bepaalt of de huid een lichtere of donkere kleur krijgt. Dit proces wordt beļnvloed door erfelijke factoren en
Tig-Po 6 months old -01.jpg
hormonen, maar ook door zonlicht (UV-straling). De kleurcellen hebben namelijk kleine uitlopers die tot aan de bovenste laag van de opperhuid reiken, waarmee ze kunnen meten hoeveel zonlicht erop de huid valt. Hoe meer zonlicht,  
er ontstaan meer haarknoppen in de huid waarin zich haren ontwikkelen. De puppy vacht klit niet zo snel en is grotendeels zelf reinigend.
Naarmate de pup ouder wordt wisselt de puppy-vacht zich naar de volwassen vacht. Uzelf ervaart dat doordat de oude puppy-vacht droger wordt en sneller gaat vilten, dit doordat onderwol mee los komt en blijft hangen tussen de bovenvacht. Deze periode vangt per pup verschillend aan, meestal is dit tussen de 9e en 20e levensmaand. De nieuwe (volwassen) haren ontwikkelen zich langzaam en u ziet dat de haren rondom de schouders weer meer gaan glanzen en harder zijn van structuur. Dit is een heel normaal proces, waarbij in die periode de vachtverzorging meer tijd vergt, denk niet dit is voor eeuwig, u zult al gauw gaan bemerken dat er een prachtig nieuwe vacht in ontwikkeling is.

Heeft de hond een continuļteit van haargroei?

Elke individuele haar van de hond maakt een bepaalde groeicyclus door. Nadat een haarfollikel in de huid is gevormd, vindt er eerst een groeiperiode van de haar plaats.Daarna treedt een tussenfase op, waarbij het haar niet echt groeit maar uit de haarschacht gedrukt wordt. Daarna ontstaat de rustfase waarbij het haar niet verder groeit, de haarfollikel sterft langzaam af. In deze fase valt de haar na kortere of langere tijd uit. Hierna wordt er weer een haarknop gevormd en vangt het proces
daynyihz.jpg
weer opnieuw van voor af aan.
Tijdens de groeifase kan het haar 0,04 tot 0,018 mm per dag groeien. Op de hond zitten wel zo’n honderdduizend haren die in de groeifase verkeren. U begrijpt natuurlijk wel dat een gezond lichaam hiervoor nodig is om dit proces te kunnen verwerken. De verschillende haar groeistadia vinden over het gehele lichaam van uw hond plaats. Het haarverlies zal dan ook verspreid over het gehele lichaam plaatsvinden.

Kan een Tibetaan zoals ons ook zweten?

Zweetklieren zijn kleine holtes in de huid waarin een soort lichaamsvocht wordt opgeslagen. Dat lichaamsvocht kan verschillende functies vervullen, het bekendste voorbeeld is om de lichaamstemperatuur te verlagen door op de huid te verdampen. Er zijn 2 soorten zweetklieren bij de hond. De eerste zijn de zweetklieren te vergelijken zoals bij de mens, deze bevinden zich bij de hond alleen onder de voetzooltjes.  Zij hebben niet de functie zoals bij ons om de constante lichaamstemperatuur te handhaven.
In de diepere laag van de huid liggende de        
IhlanS161005b.jpg
 des te meer ze pigment vormen.

Mag een Tibetaanse Terriėr voor de warmte in de zomer kaal geschoren worden?

De  vacht van onze Tibetaantjes speelt niet alleen een rol tegen de kou, maar zeker ook tegen de zonnestralen (UV stralen) en de overmatige hitte. Bij kou worden de haren van het lichaam af bewogen door kleine spiertjes in de huid zodat de vacht dikker wordt en beter de warmte vasthoudt. Het onderhuids vetweefsel vormt daarbij een warmte-isolerende buffer. Bij hitte fungeert de lucht in de vacht als een buffer tegen de warmte. Bij extreme hitte speelt naast de vacht en huid ook het verdampen van vocht via het slijmvies van zijn keel en de neus een grote rol. Wanneer uw hond kaal geschoren is kan hij zijn huid verbranden door de UV stralen van de zon en dit is zeer pijnlijk voor hem. In ernstige gevallen kunnen er zelf huidonstekeningen ontstaan. Daarnaast is het voor uw hond haast niet meer mogelijk om zelf zijn lichaamstemperatuur te regelen wat veel stress te weeg brengt. Het gevolg daarvan is, dat uw hond meer vatbaar wordt voor binnendringende ziektekiemen. Hou hem liever op een te hete dag in de schaduw met altijd voldoende vers drinkwater in zijn bereik.

Heeft een hond ook iets als een eigen identiteit zoals een vinger-afdruk?

Een hond heeft niet een speciale vingerafdruk, maar wel heeft elke hond
een andere neusspiegel, geen ene hond is
portrait%205.jpg
identiek hierin. 


cartoon_voor_karola.jpg
flssta.jpg
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
de apocriene zweetklieren. Deze klieren liggen altijd dicht in de buurt van een haar en hun afvoergang komt uit in de schacht waarin de haar zit. Ze komen over het gehele lichaam van de hond voor, behalve op de neusspiegel. Het “zweet” wat zij produceren is een reukloze eiwitrijke, melkachtige vloeistof. Het wordt doorlopend gevormd en bindt zich op de huid met huidtalg. Op deze manier ontstaat over de hele huid een laag die vrij ondoordringbaar is en bescherming biedt tegen chemische stoffen.

Wat voor functie hebben die harde snorharen?  

0536henut10.png
De snorharen oftewel de tastharen bevinden zich rondom de voorsnuit van onze viervoeters. Ze zijn harder, dikker en langer dan de normale dekharen. Ze worden in speciale haarfollikels gevormd en bevatten ook uiteinden van tast zenuwen. Soms zijn deze haarfollikels zichtbaar als kleine bobbeltjes in de huid. Deze tastharen spelen een grote rol bij het verkennen van de omgeving bij slecht licht. Ze zorgen ervoor dat de hond nooit zomaar ergens tegenaan loopt. Knip ze daarom ook nooit zomaar af.

Waardoor ontstaat kleur van de huid?

De kleur van de huid kan nogal eens verschillende bij onze honden. Veelal is de huid onder het donker gekleurde gedeelte van de vacht donker gekleurd en onder het witte gedeelte van de vacht kleurloos. Bij de kleur van de huid speelt caroteen (komt in wortelen en maļs voor) een rol. De belangrijkste factor voor de huidskleur zijn de kleurcellen (melanocyten). Deze cellen liggen in de in het onderste gedeelte van de oppervlakkige bovenlaag van de huid, de basale laag van de opperhuid. Deze kleurcellen
assise%204.jpg
446.gif