Een hotspot: wat is dat eigenlijk?
                                                                           
Het kan iedereen overkomen, ongeacht het ras, elke hond kan een hotspot krijgen.

Je aait je hond en ontdekt een plakkerige riekende pluk haar, waar de hond aan heeft zitten bijten en/of likken. Als je de haren open legt zie je dat de huid kaal, rood en vochtig van serum ( vocht uit bloed) is. Dit is een acute natte dermatitis  (ook wel hotspot genoemd).
Het varieert per hond of de plek pijn doet.  Zo’n plek kan hij/zij in een dag of nacht krijgen.

Waardoor krijgt je hond een “hot spot”?

Mogelijke oorzaken zoals vlooien moeten allereerst worden uitgesloten, vaak zie je dat het een algemene bacteriële huidinfectie kan zijn. Bacteriën zijn de voornaamste oorzaak van korstige huidaandoeningen.


 
hotspot.jpg

Het komt voor dus ook voor bij de Tibetaanse Terrier en dan zien we het vaak   bij de teven, dat ze een “hot spot” krijgen vlak voor of na een loopsheid. De hormonen spelen dan zeker een rol in het ontstaan van zo’n plek.

Op z’n hollands gezegd er zit iets in het lichaam en dat komt eruit d.m.v. een plek die jeukt.

Het is heel belangrijk als je Tibetaan zo’n “hot spot” heeft om deze plek heel goed schoon te houden met een goede ( medicinale) shampoo  (zoals b.v. Betadine, Hi-Bi scrub, Bio-tex oplossing)en de plek met een verzachtende zalf  (bijvoorbeeld Calendula) of een spray die de jeuk stilt te behandelen. Het wassen dient de eerst twee of drie dagen herhaald te worden. Het smeren dient gestopt te worden op het moment dat de wond totaal genezen is (de korst moet verdwenen zijn).

Mocht het reinigen met mediciale shampoo en na zalven niet afdoende blijken, kunt u in overleg met uw dierenarts een eventuele behandeling met antibiotica en corticosteroïden overwegen om deze “hot spots” weer rustig te krijgen. Middels injectie of tabletten wordt deze dan toegediend in de hoop dat het bijten of krabben daardoor snel vermindert. Als de bijtwond zo erg is dat dit nodig is, zal ook een antibioticum in tabletvorm worden voorgeschreven.
  
Meestal zijn deze hotspots een eenmalig probleem

 
 
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
Hotspot in de hals bij Tibetaanse Terrier
dariolig.jpg
jeuk.gif