vachtverzorging in beeld

Vachtverzorging in beeld....
Naast de grote kleurenschakeringen kent ons ras ook verschillende vachten en zo ook nog verschillen door bepaalde leeftijdcyclussen heen. Ook bij ons zelf als fokker en exposant, wil de vacht van de hond nog weleens ongemerkt in de wol schieten. En was dit daarom het juiste moment om het eens stap voor stap met de camera vast te leggen en u een beeld te geven van de verzorging. Hieronder ziet u een reu van 3 jaar oud, die een vrij zware dikke dubble vacht bezit.  
geborsteld
verklit
onderwol
uitkomende onderwol
klitvrij
doorgekamd
uitgekomen onderwol
voetzool met haar
voetzool haren geknipt
Nu doen we ook gelijk de haren tussen de voetzolen verwijderen met een klein schaartje, staat verzorgd en verkomt uitglijden op gladde ondergrond.
p2.gif
Deze partij wol is uit zijn jas gekomen, zonder veel bovenvacht te hebben beschadigd. De bovenvacht kunt u hierbij ook beschermen door een ontklit/ ontwar spray te gebruiken, zoals b.v. Ice on Ice (verkrijgbaar bij Easy Groom). De vacht dan alleen licht in sprayen, zodat het klam aanvoelt en daarna direkt kammen.
in de shampoo
baden
uit bad
droogfohnen
klaar
klitvrij, schoon & gefohnd
Voor een meer uitgebreide vachtverzorging, kijkt u eens op deze pagina’s
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- & Pupinformatie  
Hier ziet u deze jongeman heeft een fikse opknap beurt nodig, de vacht zit in elkaar gedraaid en heeft veel vilt op zijn huid zitten
Eerst hebben we het haar los geborsteld met een pinnenborstel en daarna met de Les Pooches, optisch ziet hij er zo beter uit, maar schijn bedriegt, de onderlaag bezit nog veel wol die vast zit tegen de huid!!
p2.gif
p2.gif
Elke willekeurige scheiding die u trekt in de vacht, moet u de huid kunnen zien!! Dan bent u er zeker van dat u goed gekamd heeft.
p2.gif
Direkt na dit alles is een wasbeurt zeker een kroon op je werk. Eerst sproeien we hem goed nat!!
VOOR
NA
Als wij na het borstelen met een ijzeren kam, met vrij lange pennen hem gaan kammen, ziet u op de
schouder dat de ondervacht nu los komt en in de
lange vacht hangt.  
Nu is de hond helemaal doorgekamd en de vastzittende wol eruit gekamd, u ziet vast het verschil als alleen met borstelen. Met alleen borstelen blijft deze wol erin en kan de vacht niet zijn warmte en kou reguleren!!
Zo ook hier op het dijbeen en in de lies, al deze vacht (wol) moet losgekamt worden van de huid en voorzichtig uit de bovenvacht gekamd worden.
We wassen hem met een goede hondenshampoo, die we eerst verdunnen, laten de shampoo 5 minuten intrekken om zijn werk te doen, en dan nog even een conditioner als lekker oppepper voor de vacht. Hierna alles grondig uitspoelen.
We fohnen hem geheel droog, eenmaal droog, ziet u hier het resultaat, een prima verzorgde klitvrije schone Tibetaan.
En dan is het tijd om even heerlijk buiten stoom af te blazen:-))  
Na het badderen nemen we hem terug op de trimtafel, we kunnen nu direct goed zien of er nog verborgen klitjes zijn achter gebleven!!
Dit doen we door de vacht met de fohn te drogen, gericht te blazen en met de borstel en kam in model te brengen (steil te fohnen). Door het fohnen en direkt borstelen sluit de schacht van de vacht goed en zal de hond langer klitvrij blijven.