Geschiedenis van de Tibetaanse Terriër
Deel 4
 Miss A. Greig en haar overzeese vriendschap met Miss. A. Murphy.....

Nu wel wat Miss A. Greig hoopte met de dekking van haar reu te geven aan de Downey’s bleef uit. De Downey’s deden meer en meer inteelt en wisten daarmee de showring te domineren. Miss. A. Greig werd zelf ook ouder, had het  financieel niet makkelijk, maar ook de ziekte van haar moeder en haar zus slokte haar aardig op. Nu 33 jaar na haar eerste import honden was er dus veel veranderd.

Toch kwam er een licht puntje in haar leven. De Familie Murphy uit Virginia, Amerika waren op zoek naar een Tibetaanse Terriër pupje als verjaardagskado voor hun 13 jarige dochter Patricia Susan Murphy.  Gremlin Cortina, een jong lamleh teefje werd de eerste Tibetaanse Terriër van de familie Murphy. Gremlin Cortina was een zwart met witte aftekeningen teefje en zij kwam in 1956 met het vliegtuig aan in Washington D.C., Great Falls, Virginia. Moeder Alice Murphy was zeer content met Gremlin Cortina en zo ontstond er een hechte vriendschap tussen Miss A. Greig en de Murphy’s.  
Alice en Henry Murphy waren niet geheel onbekend met de hondenwereld, beide kwamen zij uit Canada en de vader van Henry was een dierenarts in Canada en Alice haar ouders waren Bulldog fokkers. Zelf had Alice vanaf 1927 een kennel gehad met Fox Terriërs, dit alles voordat ze Henry leerde kennen.
In de eerste instantie had Patsy, hun dochter een geschilderde foto gezien van Jana Lamleh in een boek genaamd “Books of the Dog” en vandaar uit zijn zij op zoek gegaan naar dit onbekende ras de Tibetaanse Terriër. Zij hebben via een agentschap Gremlin Cortina besteld.
Zij kreeg de roepnaam Girlie. Maanden later is Alice Murphy uit enthousiasme over hun nieuwe aanwinst in de pen geklommen en heeft haar eerste brief aan Miss Agnes Greig geschreven.
De correspondentie ging over en weer over de grote Atlantische Oceaan. De twee raakten zeer close in hun vriendschap. De Murphy’s waren vast besloten dat zij graag een nestje met Girlie wilden fokken en zo werd een mooi reutje voor Girlie overgestuurd,  Kalai of Lamleh, een black & tan reutje. In Amerika kreeg hij de naam “Gregory”. Op 31 maart 1957 kreeg Girlie haar eerste nestje van Gregory, vijf pupjes. Het was een heel kleurrijk nestje van wit met zwart, goud, licht blond, brindle en zwart met wit. Het nestje stond op de naam van dochter Patsy, maar voor moeder Alice begon hier haar nieuwe levensstijl, in de voetsporen van Miss A. Greig.

Miss A. Greig heeft het zich overwogen om naar Amerika te emigreren om zo de Murphy’s te helpen met de kennel. Helaas is het er nooit van gekomen. Ze heeft 16 van haar beste Lamleh Tibetaanse Terriërs naar Alice en Henry Murphy gestuurd. Wat heel belangrijk was voor Miss A. Greig, dat haar fok werd voort gezet in zeer goede handen met veel ervaring in de fokkerij. Alice Murphy bouwde haar eigen lijn op onder de kennelnaam Lamleh of Kalai.
Een van de geďmporteerde teefje NinTy of Lamleh was zeer belangrijk in de kennel  Lamleh of Kailai. Zij heeft dan ook prachtige nakomelingen voortgebracht. De een werd meer ingezet dan de andere en dit alles onder de geselecteerde keuze van Alice Murphy.
Twee van de belangrijkste import reuen waren Shanak of Lamleh en Pai Cah of Lamleh, Zij werden ingezet op de beste teefjes van Miss Murphy en hebben zeer mooie exemplaren als nakomelingen voortgebracht.
Shanak of Lamleh was Alice Murphy haar lieveling. Hij is niet opgestuurd met het vliegtuig, maar tijdens haar bezoek aan Londen is hij als 3 maanden oude pup met haar mee terug gevlogen in de passagiers cabine. Shanak was rood/zwart met witte aftekeningen op zijn borst, kin en achtervoeten. Shanak is haast 18 jaar oud geworden en is vredig ingeslapen op 11 maart 1975, naast Alice Murphy in haar bed. Hij heeft 13 nestjes geproduceerd bestaande uit 69 pupjes. Zijn laatste niet geplande pupje heeft hij gekregen op 15 jarige leeftijd en een zoon  Sen-Ge Snyin Lamleh of Kalai  (Richard). Richard heeft een van de mooiste nestje voortgebracht in de Lamlah of Kalai kennels.

In 1972 stuurt Miss A. Greig haar laatste export naar Alice Murphy. Een goud met witte reu genaamd Rah Jah of Lamleh. Hij was Miss A. Greig haar lieveling en dus ook de enigste van haar honden, die toestemming had om op haar bed te mogen slapen. Zes en een half maand later is Miss A. Greig gestorven. Zij stierf op 14 december 1972.  

Vanaf dat de Tibetaanse Terriër werd geďntroduceerd in de Verenigde Staten door de Murphy’s zijn ook de Amerikanen geďnteresseerd geraakt in dit geweldige ras. In het begin was het een besloten club en veel later op het advies van de Amerikaanse Kennel Club is het lidmaatschap mogelijk gemaakt voor iedereen.
Zo komen er in de zestiger/ zeventiger jaren steeds meer fokkers in Amerika bij. Zo ook de Familie Mc Donalds, zij showde hun Tibetanen in het noordwesten in Canada, zij hadden goed contact met Miss A. Greig. En na hun showcarriere altijd nog even enthousiast gaan zij in 1967 op bezoek bij zijne hoogheid hemzelf The Dalai Lama of Tibet in Dharamsala, India en maken zo kennis met zijn Tibetaanse Terriër genaamd Senge.

Shirley en Tom Dickerson die onder de kennelnaam Kyirong werkten, hebben in 1964 hun eerste nestje Tibetaanse Terriërs gefokt uit Zim Zim Lamleh of Kalai, de vader van dit nestje was een van de eerste geďmporteerde Luneville honden, Luneville Prince Kana. Prince Kana’s vader was Kala Kah of Lamleh en zijn moeder Luneville Lady Pennelope. Hij was het nest broertje van de favoriete engelse kampioen Luniville Prince Khan. Zo kregen ook de Downey’s uit Engeland grond in de Verenigde Staten.  Gremlin Cortina  “Girlie”
Gremlin-1.jpg
Eerste Nestje van Girlie in de USA
Shanak of Lamleh
Dalai Lama met zijn Tibetaanse Terrier Senge
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras- en Pupinformatie