reinigassist.bmp
 
Gebitsverzorging van uw
Tibetaanse Terrier.....
Om goed te kunnen eten is het van belang dat uw Tibetaantje een goed en schoon gebit heeft. Naarmate onze honden ouder worden kunnen zij nogal eens last krijgen van hun tanden en kiezen. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door tandplaque, tandsteen of ontstoken tandvlees. Maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe kan het voorkomen of behandeld worden.

Tandplaque

Dieren die in de vrije natuur leven hebben eigenlijk nooit last van hun gebit. Dit heeft te maken met dat het voedsel wat zij eten, dat er voor zorgt dat hun gebit dagelijks wordt gereinigd. Onze huisdieren krijgen over het algemeen geen gebitsvriendelijke voeding, doordat de samenstelling van het voedsel bij huisdieren aan vele eisen moet voldoen. Doordat de samenstelling anders is, kan het voorkomen dat er op de tanden en kiezen van onze hondjes een gelige aanslag komt. Dit wordt ook wel Tandplaque genoemd. Tandplaque is een lichtgekleurde, zachte laag aan de oppervlakte van de tanden. Deze zachte laag bestaat uit bacterien, oftewel stofwisselingsproducten van bacterien, bestanddelen uit het speeksel, voedselresten en water. Tandplaque ontwikkeld zich met name langs de randen van het tandvlees en op plekken waar het zelfreinigende mechanisme in de mondholte minder goed functioneren. Het zelfreinigingmechanisme wordt beÔnvloed door het speeksel, het bewegen van de lippen, wangen en tong en het gedrag na de maaltijd. Vele Tibetaantjes zie je na het eten met hun poten langs de snuit wrijven of met de snuit over de grond wrijven. Dit is in feite een soort tandenpoetsen.

Plekken waar u vaak nog meer tandplaque ziet is op ruwe oppervlakken, ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies, plaatsen waar tanden of kiezen dicht op elkaar staan of waar ze niet mooi met elkaar scharen.
plak.bmp
Gebit%2005[1].JPG
reinigen.bmp
schoon.bmp
Eerste aanwijzingen zijn daar, de tandplak
Door de tandplak ontstaan er ontstekingen aan het tandvlees
Gebit wordt onder narcose professioneel
gereinigd
Het gebit is weer geheel schoon, wel moet het nu bijgehouden worden.
Als tandplaque niet voldoende verwijderd wordt dan zal het aantal bacteriŽn toenemen en zullen er steeds meer kwaadaardige bacteriŽn zich gaan vormen. Deze bacteriŽn produceren stoffen die een ontstekingsreactie in het tandvlees in gang zetten.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplaque en als het niet behandeld wordt zal het een voortschrijden proces zijn, dat eruit eindelijk naar toe kan leiden dat tanden en kiezen los gaan zitten. Het tandvlees zal eerst op gaan zwellen en rood worden en als u het aanraakt zal het gemakkelijk gaan bloeden. Vervolgens kan de ontsteking zich gaan uitbreiden naar dieper gelegen weefsel waardoor er ruimte komt tussen de tanden en kiezen of het tandvlees. Deze ruimtes worden ook wel pockets genoemd. In deze pockets blijven voedselresten en bacteriŽn zitten die de ontsteking veroorzaken. De vezels die de tand en/of kies op zijn plaatst houden raken bij dit ontstekingsproces betrokken en gaan kapot. Als aan deze ontsteking niet gauw iets gedaan wordt, dan zal dit leiden tot een abces in de pocket. Uiteindelijk wordt er steeds meer weefsel om de tand en/of kies aangetast. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd oftewel ontsteking van het steunweefsel rond de gebitselementen.

Doordat er steeds meer weefsel aangetast wordt rond de tanden en kiezen trekt het tandvlees omhoog. Hierdoor komt de tandhals bloot te liggen. Als een tandvleesontsteking niet behandeld wordt kan er in het ergste geval een botoplossing in de tandkas optreden. Dit houdt in dat het kaakbot oplost waardoor de tand geen houvast meer heeft en uit zal vallen.

Tandsteen

Tandsteen is een veelgenoemd aspect bij zowel dieren als mensen. Maar wat houdt tandsteen nou eigenlijk in en hoe ontstaat het.

Tandsteen ontstaat als tandplaque onder invloed van stoffen uit het speeksel mineraliseert. Tandsteen is te herkennen aan een harde substantie die dikke lagen vormt op de oppervlakte van kiezen en tanden. Tandsteen komt het meeste voor op de kiezen die zich achter in de wang bevinden en op de hoektanden. Omdat tandsteen een harde substantie is en zich vast hecht aan het glazuur van de tanden en kiezen is het alleen te verwijderen met behulp van speciale tangetjes of krabbertjes.

Het tandsteen zorgt ervoor dat het tandvlees zich nog verder optrekt en verergert daardoor het ontstekingsproces van het tandvlees en het steunweefsel. Doordat tandsteen een ruw oppervlak heeft zal tandplaque zich er makkelijker aan vast hechten waardoor het proces alleen maar sneller verergerd word.

Als er eenmaal tandsteen is gevormd op de tanden en kiezen dan is een zinvolle gebitsverzorging niet meer mogelijk, tenzij eerst het tandsteen wordt verwijderd door uw dierenarts.

Het risico

Een ontsteking aan het tandvlees en steunweefsel leidt niet alleen tot stank uit de bek van uw maatje, maar het leidt ook tot verlies van tanden en kiezen en pijn bij het kauwen van het voedsel. Daarnaast zijn er bij het hele ontstekingsproces bacteriŽn aanwezig die via de bloedbaan bij andere organen aankomen en deze aan kunnen tasten. Vooral de nieren en de hartkleppen lopen een groot risico om een ontsteking te krijgen
tandarts.bmp
van deze bacteriŽn. Al lijkt tandsteen, tandplaque en tandvleesontstekingen onschuldig het draagt toch een groter risico voor de gezondheid dan vaak wordt gedacht.

 

Preventieve gebitsverzorging

Gelukkig zijn tandplaque, tandsteen en tandvleesontstekingen te voorkomen door preventief het gebit van uw maatje te verzorgen. Een zeer eenvoudige oplossing is door het gebit van uw Tibetaantje te poetsen. Het vergt enig geduld, tijd en discipline maar uw maatje zal er echt baat bij hebben. Het is het beste om er op zoín jong mogelijke leeftijd mee te beginnen. Dus als uw tibetaantje nog pup is. Het is niet verstandig om met tandenpoetsen te beginnen als het kwaad al geschied is. Dit betekend wanneer het tandvlees al ontstoken is. Dit zal pijnlijk zijn voor uw maatje en daarnaast zal het tandvlees snel gaan bloeden. Uw maatje zal in deze situatie dan ook erg tegen gaan sputteren.

Enkele tips om uw maatje het tandenpoetsen aan te leren:

Laat uw Tibetaantje wennen aan de aanraking van de buiten- en binnenkant van de bek en snuit. Oefen dit een paar minuten per dag eventueel kan dit al uw maatje bij u op schoot zit. Dit kunt u doen door met uw vinger langs de tanden en snuit te gaan en later met de tandenborstel. Voor honden zijn er speciale tandenborstels verkrijgbaar. Beloon uw hond wanneer hij het goed toelaat. U moet stoppen wanneer uw Tibetaanse TerriŽr veel weerstand geeft want de gebitsverzorging moet geen straf worden voor uw huisdier.
Wanneer uw tibetaantje de aanraking langs tanden en snuit goed toelaat kunt u beginnen met de tandpasta. Gebruik voor uw maatje geen tandpasta voor humangebruik, want die bevatten schuimmiddelen en fluoride die bij het doorslikken ernstige maagproblemen kunnen veroorzaken. Er is speciale hondentandpasta waaraan een lekker smaakje zit en zo gelijk fungeert als beloning voor het tandenpoetsen. Breng de tandpasta aan met uw vingers en wrijf langzaam over de tanden en kiezen. Bouw de duur van deze behandeling langzaam op en sluit af met een extra beloning.

Als uw hond hieraan gewend is kunt u beginnen met de tandenborstel. Er zijn speciaal gevormde tandenborstels voor honden waaraan een lange steel zit. Ook zijn er vingertandenborstels die u om uw vinger kunt plaatsen.
Maak voor het gebruik de tandenborstel goed nat en druk de tandpasta goed tussen de haren van de tandenborstel. U moet de tandenborstel vasthouden alsof u een pen vasthoudt. Hierdoor heeft u meer gevoel. Maak met de tandenborstel een draaiende beweging en van achter naar voor en van boven naar beneden. De binnenkant van de tanden en kiezen hoeft u niet te poetsen. Dit geeft vaak veel stress en daarbij vormt zich aan de binnenkant zelden tandplaque of tandsteen.

Als het u lukt, dan kunt u dagelijks de tanden van uw tibetaantje poetsen. Echter moet dit niet te veel stress voor uw hond met zich meebrengen. Lukt dit niet dan kunt u volstaan met 2 tot 3 keer per week de tanden van uw tibetaantje te poetsen. Dit werkt ook voldoende preventief om het gebit schoon te houden.
Is het tandenpoetsen echt onmogelijk, dan kunt u als alternatief hem/haar kauwstrips geven. Dit zijn speciaal ontwikkelde kauwstrips die speciale stoffen bevatten om bacteriegroei in de bek te voorkomen. Bovendien reinigen deze kauwstrips het gebit op natuurlijke wijze door het kauwen.  De kauwstrip is een goed alternatief om toch de gebitverzorging voort te zetten.

 

Professionele gebitsverzorging

Mocht uw tibetaantje al last hebben van tandvleesontsteking of is er al tandsteen gevormd dan heeft het weinig zin om nog preventief te tandenpoetsen. Deze gebitten vragen vaak om een drastischer aanpak en moeten behandeld worden bij de dierenarts. Maar wat doet de dierenarts om het gebit weer schoon te krijgen?

Vaak komt uw hond bij de dierenarts binnen met een klacht. Dit kan zijn dat hij/zij slecht eet, last heeft bij het kauwen van het voedsel of dat uw maatje erg uit zijn bek ruikt.

Ook kan het voorkomen dat u voor de jaarlijkse enting bij de dierenarts komt en dat de dierenarts dan ontdekt dat er gebitsproblemen zijn.

De dierenarts zal in alle gevallen eerst het gebit goed bekijken en beoordelen of de tandplaque of tandsteen zo verwijderd kan worden. Dit kan de dierenarts doen door met een krabbetje langs de tanden te gaan en zo de plaque of tandsteen te verwijderen. Dit kan alleen als het in een niet vergevorderd stadium is en wanneer uw tibetaantje het in alle rust toelaat. Echter gebeurt het vaak dat dit niet mogelijk is en de dierenarts ervoor kiest om het onder narcose te verwijderen. U zult voor uw maatje een afspraak moeten maken op een dag dat het u en de dierenarts goed schikt. U moet er rekening mee houden dat uw maatje onder narcose gaat en dat het na de behandeling nog wel enige nazorg nodig heeft.

Op de dag dat u uw hond bij de dierenarts gaat brengen moet u ervoor zorgen dat uw tibetaantje goed uitgelaten is zodat het als zijn behoeftes
hoofd.jpg
heeft gedaan. Ook doordat uw Ttibetaanse TerriŽr onder narcose gaat mag het  Ďs ochtends niet eten en drinken.

De dierenarts zal eerst uw hondje nog algeheel onderzoeken en zal dan uw maatje onder narcose brengen. ( Zie als uw hond onder narcose moet, editie oktober).

Als uw tibetaantje onder narcose is zal de dierenarts eerst het gebit goed gaan bekijken om te zien in wat voor stadium het gebit verkeerd. De dierenarts controleert op de hoeveelheid tandsteen, loszittende elementen en de staat van het tandvlees.

Als de ontsteking in een vergevorderd stadium is en het bevat veel loszittende tanden en kiezen dan zal de dierenarts ervoor kiezen om deze elementen te verwijderen. Dit is noodzakelijk om zo de ontsteking de baas te worden. Verwijderd de dierenarts deze loszittende tanden en kiezen niet dan blijft het een bron van bacteriŽn en zullen de gebitsproblemen niet opgelost worden. De bacteriŽn zorgen ervoor dat de abcessen en ontstekingen blijven komen en kunnen zelfs in de bloedbaan komen waardoor er ernstiger gezondheidsproblemen kunnen optreden.

Als de dierenarts het gebit helemaal heeft gecontroleerd heeft en de eventueel loszittende elementen heeft verwijderd, dan gaat de dierenarts met een krabbertje langs de tanden om de meeste tandsteen te verwijderen. Vaak zit dit erg vast en gaat hier enige kracht en geduld mee gemoeid. Het tandsteen komt meestal in een geheel van de tand of kies en onder het tandsteen is de tand meestal licht bruin gekleurd. Dit is een laagje tandplaque wat nog op de tand of kies zit. Als alle grote delen tandsteen zijn verwijderd kan de dierenarts aan de slag met de tandsteenverwijderapparaat. Dit is een apparaat wat aangesloten zit aan de water kraan. Aan het apparaat zit slang met aan het uiteinde een steeltje. Dit steeltje trilt als je het apparaat aan zet en uit het steeltje komt een kleine maar harde straal water. Doordat het steeltje erg hard trilt, kun je de tandplaque en kleine restje tandsteen verwijderen van de tanden en kiezen. Het water helpt bij het reinigen van de tanden en kiezen maar tevens verkoelt het, want door de trilling op de tand zal er warmte ontstaan. Als de tanden en kiezen goed schoon zijn zal de dierenarts uw maatje bij laten komen uit de narcose.
DSCF2419.JPG

De eerste dagen zal het gebit van uw tibetaantje nog gevoelig zijn. Hierdoor zal het de eerste dagen moeilijker eten. Het advies is dan ook om de eerste dagen een zacht voer te geven of om de eigen brokken te laten weken. De dierenarts zal uw maatje voor de eerste dagen een pijnstilling meegeven en een antibioticakuur. Doordat de bek veel bacteriŽn bevat is de kans op een ontsteking des te groter vooral door dat het tandvlees iets open kan liggen. Maakt u deze antibioticakuur ten alle tijden af.

Na het reinigen bij de dierenarts wordt het tenzeerste aangeraden om aan preventieve gebitsverzorging te doen, hetzij door middel van tandenpoetsen of het dagelijkse gebruik van de speciaal ontwikkelde kauwstrips. Ook is er het advies om hem/haar harde brokken te gaan geven, want daar blijven minder voedselresten van aan de tanden plakken en het heeft een zelfreinigende functie door de kauwbeweging. Mocht het zo zijn dat uw hond bij de gebitsreiniging veel tanden en kiezen heeft verloren dan is het beter om uw tibetaantje op zacht voer of geweekte brokken te zetten doordat zij/hij maar slecht meer kan kauwen.

De speciaal ontworpen tandenborstel en de tandpasta zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts en bij de dierenwinkel. Ook de speciaal ontwikkelde kauwstrips zijn hier verkrijgbaar. Probeer te allen tijde preventief het gebit te verzorgen, want dat kan u en uw hondje een hoop narigheid besparen.

Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
88.gif
(624).gif