Pret met de
          dogfrisbee.....             
Hiermee      Hoe te beginnen....

                 Begin met het gooien en uw
                 hond laten springen NOOIT op
                 eigen houtje. Ga liever naar een
                 hondenschool waar u en uw
                 hond  de juiste begeleiding
                 krijgen, dit om sportblessures
                 van uw geliefde maatje te voor-
                 komen. Natuurlijk moet uw Tibetaantje ook de juiste leeftijd hebben bereikt om aan deze sport deel te nemen.
Daar hij voldoende moet zijn ontwikkeld
in zijn skelet en spieren opbouw voordat hij aan zo’n intensieve sport kan beoefenen.

De Dogfrisbee....
Wel oppassen met de schijven. Je kan niet zomaar eender welke schijf gebruiken om te frisbeeen. Meeste schijven die verkocht worden in dierenspeciaalzaken zijn gevaarlijk voor je hond. Schijven van hard plastiek, met of zonder kegel om makkelijker te pakken zijn niet geschikt voor het beoefenen van dogfrisbee. Honden kunnen hun mond helemaal openscheuren of tanden verliezen met deze schijven.

Goede schijven zijn degene die gemaakt zijn van een speciale samenstelling kunststof, ze kunnen dubbelgevouwen worden en kleine gaatjes kunnen worden bijgeschuurd. ENKEL deze schijven zijn geschikt voor de sport.

Het werpen...

Niet enkel de schijven moeten van de juiste kwaliteit zijn om de sport veilig te beoefenen. Ook het werpen vergt de nodige aandacht. Het spreekt voor zich dat een schijf die niet correct gegooid is een gevaar kan opleveren voor de hond, hij wil enkel maar 1 ding en dat is de schijf vangen voor je. Het is dus heel belangrijk dat je als handler veilig leert werpen.
Slecht gegooide worpen kunnen resulteren in hoge, ongecontroleerde sprongen van uw hond waarbij deze zich kan blesseren.
Wilt u er zeker van zijn dat u op een veilige manier werpt, wendt u zich dan tot een van de Nederlandse clubs alwaar u ook alle werptechnieken aan kunt leren.
De werptechniek...

Het is niet zomaar een frisbee wegwerpen en de hond vangt hem wel.
Nee, er zijn verschillende werptechnieken waarbij het gaat om 90% de techniek en  maar 10% de kracht die u gebruikt.
Bij elke worp wordt gebruik gemaakt van “spinn” wat zoveel betekent als “draaiing”. De spinn zorgt ervoor dat de schijf in de lucht blijft, of zelfs door de verplaatsing van lucht, zichzelf recht trekt terwijl die door de lucht zweeft.

Er zijn zeer vele technieken waarbij ze allen een benaming hebben, de benamingen komen grotendeels uit het engels.
    
Alle worpen hebben weer varianten. Zo worden alle worpen zijwaarts, achterwaarts, onder benen door of achter de rug langs geworpen, maar ook in houdingen die niet voor iedereen even gemakkelijk is, als tijdens b.v. een handstand, een sprong of een andere beweging van het lichaam, enz.   

Alle  grips (manier van vasthouden voordat de schijf wordt gegooid) hebben ook varianten in loslaten of vasthouden. Zo kun je een schijf op verschillende manieren vasthouden, met bolle of holle kant bovenop, de schijf afhangend of opstaand, hoog of laag loslaten, omhoog of omlaag werpen, naar voren of naar achteren werpen, en ga zo maar door...

De manier van loslaten  wordt “release”
genoemd.

Benamingen voor de worpen zijn:
backhand, Roller, Floater(drijver), Upsite down (onderste boven), Side arm, Hammer (hamer), G-Turn (lamp),   Wristflip (polsflip), Thumbflip (duimflip),
Butterfly (vlinder), Panncake (pannekoek),Swing (ronddraaien op vinger), Discus, R-Throw, Staker,  Fingerflip (vingerflip), Wheely (wiel), Hoop (hoepel).

De Grips: 
Er zijn 2 basis grippen te weten; “hand grips”; Backhand grip en Sidearm grip.
  
De meeste handworpen worden vanuit deze grips losgelaten, ongeacht de positie van de schijf.

Bij een  grip kun je ook   gebruik maken van bijvoorbeeld je mond of benen (tussen je knieën, tussen je enkels, op je voet etc.

Kortom Dogfrisbee is dikke pret en de samenwerking als team versterkt de band tussen baas en hond. Het trainen van en met je hond geeft plezier voor allebei.

De Tibetaanse Terrier is bij uitstek een
ras met een hoog en prima springvermogen en zeer wendbaar, en bent u zelf ook van sportieve aard en lijkt het u wat voor u en uw Tibetaantje, neem dan contact op met een erkende hondenschool waar deze tak van sport op de juiste wijze beoefent wordt en begeleidt door erkende instructeurs.   
Dogfrisbee is een officiële topsport die is overgewaaid uit Amerika. Mensen die aldaar de honden met hun baasjes de sport zagen beoefenen raakten al gauw super enthousiast over dit fantastische spel. En zeker niet te vergeten de pret die de honden eraan beleefden.  

De geschiedenis in Nederland...

De sport DogFrisbee is since 1998 in Nederland geïntroduceerd door Frans en Renate van Roij, welke tevens de eerste organisatie en club oprichtten, respectlieflijk de D.O.G.® (Dutch Official Games®) en de FrisbeeManiacs®. Ondertussen is deze manier van bezig zijn met de hond ook een topsport geworden in Nederland, dankzij dezelfde D.O.G.® organisatie.

Inmiddels worden maandelijks wel ergens in het land DogFrisbee wedstrijden gehouden. Vele vierbenige toppers met hun baasjes laten  hun kunsten zien. Het is dan ook zeker een bezoekje waard.
Hierbij treft u aan de link van de agenda omtrent de dogfrisbee wedstrijden:

Een sport voor iedereen....

 
Het is een geweldige manier om de conditie van je hond maar ook van jezelf optimaal te houden. Het is ontspannend en geeft enorme voldoening als je ziet dat je hond net zo veel plezier heeft als jijzelf! Tevens kunt u overal trainen, u
dogfrisbee.jpg
neemt een paar frisbees onder de arm mee naar een open veld en U en uw maatje kunnen oefenen.
hon1.jpg
bb.jpg
ashley_whippet.jpe
 Uit de geschiedenis doos...
Waar het ooit is begonnen is niemand duidelijk. Wel door wie ooit bekend werd dat je met een hond heel goed kunt frisbeeën. Die eer gaat absoluut naar Alex Stein, eigenaar en trainer van de legendarische  Ashley Whippet. Zij werd als Whippet geboren in Oxford, Ohio op 2 oktober 1971 en kado werd gedaan aan Alex. Zij is jaren op rij wereldkampioen geweest. Ashley kon zo   goed frisbees vangen uit welke positie dan ook en met zo’n enorme  behendigheid dat Alex dacht dat hij met haar de showbusiness in kon. Hij wilde inschrijven voor een talentenjacht. Alex belde met een bureau in Hollywood, maar de organisatie geloofde hem niet toen hij vertelde dat zijn hondje 35 mijl p.u. kon halen, 9 feet hoog kon springen en daarbij met een salto frisbees kon vangen.

Alex liet het er niet bij zitten en benaderde Wham-O, de maker van de frisbees.  Hier waren ze slechts een beetje geïnteresseerd, wat in het geheel niet genoeg was voor Alex. Gelukkig hadden zowel Alex als Ashley veel moed en in Augustus van 1974 smokkelde Alex zijn Ashley een stadion in. Daar werd op dat moment een baseball wedstrijd gehouden die landelijk live werd uitgezonden op televisie. Tussen de 7e en de 8e inning, rende hij samen met zijn hond het veld op en gaf een wervelende show van 8 minuten totdat hij werd gearresteerd. Wat veel vervelender was, was dat  Ashley ineens in geen velden of wegen meer te bekennen was. Het toeval wilde dat Irv Lander, toen directeur van de International Frisbee Association, in het stadion aanwezig was bij de wedstrijd. Hij betaalde borg voor Alex die daardoor weer op vrije voeten kwam. 3 dagen later was Ashley echter nog altijd niet gevonden en beide mannen maakte zich ernstige zorgen. Gelukkig had een jongen die Ashley had zien weglopen haar opgevangen en verzorgd. Hij kontact op met Stein en bracht Ashley en Alex weer tezamen. Alex en Ashley werden beroemdheden en gaven shows op baseball wedstrijden. Zij kwamen diverse malen op tv o.a. bij David Letterman. Ze waren zelfs  ooit in het witte huis! Ashley zette de basis voor de disc-dog sport en leidde een aktief, atletisch leventje tot ze 11 maart 1985 op 14 jarige leeftijd stierf . Overal hadden zij samen ondertussen hun sporen achtergelaten.
Bron:Ashley Whippet's official biography by Irv Lander
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
frisbee.jpg
roxanne-jan-05-groen2.jpg
dogfrisbee.jpg