Flyball                  
                  met uw Tibetaanse Terrier...       

Wat is flyball?
Flyball is een teamsport, waarbij 2 teams in estafettevorm tegen elkaar strijden.
Per race lopen er altijd 4 honden. D.w.z. dat ieder team bestaat uit minimaal 4 honden en maximaal 2 reservehonden.
Een hond mag beslist geen slipketting dragen! Elke hond van een team moet over 4 lage hindernissen springen om bij het flyballapparaat te komen.
Vervolgens moet de hond met zijn poot een schuin plankje aan de voorkant van het apparaat indrukken, waardoor er via een mechanisme een bal uit het apparaat schiet. Deze bal dient door de hond opgevangen te worden en over de 4
alc-fbf.jpg
hindernissen mee terug genomen te worden naar de start/finish.
Daarna start hond 2, etc., tot het hele team binnen is.
Indien er sprongen omvallen tijdens een race, dan blijven deze gewoon liggen. De honden moeten wel het parcours nemen alsof de hindernissen er toch staan, ze mogen er niet omheen lopen.
Het team dat het eerst 4 honden reglementair over de finish heeft, is winnaar van de race.
Een wedstrijd wordt gewonnen door het team, dat als eerste 2 races gewonnen heeft (best of three).

Welke leeftijd moet uw Tibetaanse Terrier hebben om mee te mogen doen aan Flyball?
Uw Tibetaantje moet de minimale leeftijd van 12 maanden hebben bereikt.

Gezondheid
Het spreekt vanzelf dat elke hond die aan flyball doet in goede gezondheid moet verkeren. Geblesseerde honden (vaak blessures buiten het flyball opgelopen) kunnen beter een tijdje niet aan de wedstrijden deelnemen, opdat de blessure de kans krijgt om te genezen.
De vraag bij elke sport is welke gezondheidsrisico's eraan kleven. Flyball kenmerkt zich door een betrekkelijk geringe hoeveelheid flyball-gerelateerde blessures. Wel is het zaak de honden goed in de gaten te houden en bij de geringste twijfel de dieren te laten onderzoeken. Met name de voorpoten, knieŽn, nek en rug worden bij flyball belast. De voorpoten bij het afremmen voor het flyballapparaat, de knieŽn bij het draaien, de nek bij het vangen van de bal en bij het draaien, en de rug bij het remmen en draaien. Het hangt natuurlijk erg van het karakter van de individuele hond af hoeveel hij van zichzelf eist en of hij snel laat merken dat er iets mis is!!

Wedstrijdteams Teams
Elk team bestaat uit zes honden, waarvan er per race vier worden ingezet. In de praktijk komt dit erop neer dat je een team van acht honden moet hebben, aangezien niet iedereen elke wedstrijd aanwezig kan zijn. Er mogen binnen een team niet meer dan twee honden van het zelfde ras (of met hetzelfde uiterlijk -- indien het geen rashonden zijn) zitten.
Dit laatste wijkt af van de situatie in veel andere landen. Een team met alleen Tibetaantjes is b.v. niet oegestaan. Recordtijden zijn in Nederland vaak ook wat minder hoog dan elders; die snellere tijden blijken vaak neergezet door teams met meer dan twee honden van ťťn ras.

Klassen
Zoals in zoveel sporten worden ook flyball wedstrijden in klassen gelopen. Er zijn drie klassen: A, B en C. In de A-klasse komen de allersnelste teams. Om de ploegen in klassen in te delen worden er voor aanvang van het seizoen enkele kwalificatietoernooien gehouden. Teams die zich niet kwalificeren voor de (laagste) C-klasse doen niet mee in de competitie, maar kunnen wel deelnemen aan wedstrijden (voor de dag-prijs).

Klassen
Zoals in zoveel sporten worden ook flyball wedstrijden in klassen gelopen. Er zijn drie klassen: A, B en C. In de A-klasse komen de allersnelste teams. Om de ploegen in klassen in te delen worden er voor aanvang van het seizoen enkele kwalificatietoernooien gehouden. Teams die zich niet kwalificeren voor de (laagste) C-klasse doen niet mee in de competitie, maar kunnen wel deelnemen aan wedstrijden (voor de dag-prijs).
De uitdaging
   
Is uw Tibetaan gek op balletjes, sociaal met andere hondjes, houdt u van een gezellig teamverband, denk dan eens aan Flyball, een geweldige bezigheid voor uw hond en natuurlijk ook voor uzelf!!

Flyball (letterlijke vliegende bal) is een tak van hondensport waar steeds meer mensen en honden enthousiast aan deelnemen. Met Flyball bent u niet alleen lekker aan het Ďwerkí met uw eigen hond (bevorderlijk voor de onderlinge band), maar maakt daarbij nog eens deel uit van een team (sociale contacten voor baas Ťn hond).

De oorsprong van Flyball.
Flyball is uitgevonden door de CaliforniŽr Herbert Wagner.
Ergens in de beginjaren 70 bedacht deze man dat het leuk zou zijn om voor zijn hond een apparaat te maken waarbij de hond maximale beweging kreeg en hij zichzelf niet zo hoefde in te spannen.
Later zijn de hindernissen toegevoegd en werd de bal zodanig gelanceerd dat de hond de bal voor het apparaat kon vangen. Het heeft nog vele jaren geduurd voordat flyball op georganiseerde wijze beoefend werd.
Flyball werd steeds meer beoefend op verenigingen, maar ook door een paar liefhebbers die samen een team tot stand brachten. Door elkaar uit te dagen ontstond er een soort onderlinge competitie.

In 1985 werd de eerste vereniging voor Flyball opgericht, de American Flyball Association.

De heer Otto Steyn heeft deze vorm van hondensport in 1990 in Nederland geÔntroduceerd.

Kan elke hond (ras of kruising) deelnemen aan flyball?
In principe kan iedere hond van elk ras of kruising van klein tot groot flyball worden aangeleerd. In Nederland is het zelfs zo, dat er bij de competities maar twee honden van dezelfde kruising of ras in een team mogen zitten.
Het spelletje is dermate simpel van opzet, dat het lijkt alsof er voor de hondenbezitters weinig lol te beleven valt. Het enthousiasme van de honden en de spanning van de wedstrijden maken het tot een zeer enerverende sport.
De directe confrontatie met een ander team draagt bij tot de attractiviteit van flyball.
Lachen is het, als een hond van team 1 de bal gaat halen uit het flyballapparaat van team 2.
Het eindresultaat is in grote mate afhankelijk van tactiek: welke hond moet op welk moment ingezet worden, in welke volgorde starten de honden?
De uitslag van een flyballwedstrijd is meteen bekend en dat is bij andere sporten vaak pas aan het eind van de dag.

 
bahn.jpg
1106yati10.jpg
Kleuren060.jpg
Kleuren060.jpg
Kleuren060.jpg
Kleuren060.jpg
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
thea.jpg
Het parcours
De baan bestaat uit vier hindernissen (sprongen), die op nauwkeurig bepaalde afstanden vanaf de startlijn worden geplaatst (de honden wennen aan de afstand en springen "op gevoel"). Achter de laatste hindernis staat het flyball apparaat. De hond drukt op het plankje (in de praktijk is dat meer: "springt er bovenop") en vangt de bal die door het apparaat wordt gelanceerd. De vier sprongen worden weer terug genomen en de hond rent over de start- en finishlijn. Achter het flyball apparaat staat de ballenlader, die telkens het apparaat moet voorzien van nieuwe ballen.
De afbeelding hierboven toont het Nederlandse model van het flyball apparaat; in Engeland is een ander model in gebruik, waarbij de bal uit een gat wordt gelanceerd. Er vinden regelmatig discussies plaats over welk model het beste is en de kleinste kans op blessures geeft.

Indien er sprongen omvallen tijdens een race, dan blijven deze gewoon liggen. De honden moeten wel het parcours nemen alsof de hindernissen er staan (ze mogen er dan niet omheen lopen).

Lijkt Flyball echt iets voor U en Uw Tibetaanse Terrier, neem dan kontakt op met een kynologen Vereniging bij u in de buurt!!!!
De baan van Flyball
jumpdog.jpg
jeu%207.jpg
flyball.jpg