Doggydance
                  iets voor een ritmische baasje.....             

Uitleg van de oefeningen:

Volgen:
De hond loopt met zijn schouder of kop naast je linker- of rechterbeen in hetzelfde tempo mee. Het mooiste is als de hond je hierbij aankijkt en jij hem - zoals dansers die alleen maar oog voor elkaar hebben. Het is niet de bedoeling dat de hond hierbij te dicht tegen het been loopt. De hond hoeft niet, zoals bij obedience, zo dicht tegen de handler aan te lopen dat er geen daglicht tussen komt.

Draaien:
De hond draait linksom of rechtsom om zijn as.

Weven:
De hond slalomt tussen je benen door terwijl je loopt. Dit kan doordat je allebei vooruit of achteruit loopt (waarbij de hond dus achteruit tussen je benen door slalomt), maar ook doordat jij achteruit loopt en de hond vooruit of jij vooruit loopt en de hond achteruit.  Maar het kan ook terwijl jij stilstaat en de hond tussen je benen door weeft.

Sprongen:
De hond kan over je armen of over je benen heen springen. Ook kan de hond leren over je rug heen te springen.

 
Voorpoten:
De hond leert een poot te geven. Door een stapje verder te gaan, leer je de hond afwisselend de linker- en de rechter poot te geven.

 
Achterpoten:
Sommige honden kunnen leren op de achterpoten te lopen. Er zijn honden die vooruit, achteruit of zelfs zijwaarts kunnen lopen. Een variantie is het los blijven staan op de achterpoten:

Grondoefeningen:
De hond leren om helemaal op zijn zij plat op de grond te gaan liggen kan erg effectief zijn voor momenten dat je hem 'dood' wilt hebben in de dans. Wil dit er echt uitzien dan moet de hond leren ook zijn staart stil te houden.
Een oefening die hier voor de hond erg op lijkt, is omrollen. Tenslotte kun je de hond nog leren kruipen.

Afstandswerk:
Alle voorgaande oefeningen op afstand uit laten voeren. Hieronder valt ook het achteruit leren lopen.

Al deze oefeningen worden uitgevoerd op een door jezelf uitgezocht geschikt stuk muziek.
Wedstrijden

In Nederland worden al heel wat wedstrijden georganiseerd. Het is dan ook zeker een aanraden als je mee wilt doen om eerst eens een kijkje te gaan nemen op zoín wedstrijd. Neem een camera of videorecorder mee om zo thuis alles eens op je gemakje terug te zien en misschien ideeŽn eruit te halen.
Zelfs bij de beginners ligt het niveau al behoorlijk hoog. Op de wedstrijden wordt er beoordeeld naar de variŽteit in de oefeningen, natuurlijk mag de hond daar nooit schade aan ondervinden. De bewegingen moeten vloeiend zijn, de muziek moet bij je hond passen. Je kunt puntenvermindering krijgen als je hond overmatig tijdens de oefeningen blaft, daarnaast kan je ook weer puntenvermeerdering krijgen als je kleding past bij je hond en de muziek.

De klasse-indeling

Starters:
Dit is voor mensen die nog nooit eerder aan een wedstrijd hebben deelgenomen, de hond mag tijdens de oefeningen aangelijnd blijven.

De routine mag een lengte hebben van 2 tot 2,5 minuten.

Beginners:
voor mensen die wel al een wedstrijd hebben gelopen maar nog geen klas hebben gewonnen of die twee keer een
8 hebben behaald. Hierbij mag de hond niet meer zijn aangelijnd en als je een lokmiddel voor je hond gebruikt kan je een puntenvermindering krijgen.

De routine mag een lengte hebben van 2,5 tot 3 minuten.


Novice:
In deze klassen kan je meedoen als je een keer eerste ben geweest of als je twee keer een 8 hebt behaald. Hier mag je geen voer gebruiken dat lijdt tot een diskwalificatie.
Kleuren317.gif

De routine mag een lengte hebben van
3 tot 3,5 minuten

Intermediate:
Een klasse voor honden die de novice klasse hebben gewonnen of twee keer een 8 hebben gehaald. Deze klasse wordt weer strenger beoordeeld, er wordt perfecte verwacht tussen de handler en de hond.

De routine mag een lengte hebben van    
3,45 tot 4 minuten.

Innovation:
Deze klasse is voor paren, groepen en een handler met meerdere honden.

Bent u geÔnteresseerd geraakt in deze tak van sport en lijkt het u wel wat om met u Tibetaantje ritmisch aan de slag te gaan, neem u dan contact op met een
erkende kynologische vereniging bij u in de buurt, om zo op een verantwoorde wijze met uw hond aan de slag te gaan.
Wij wensen u en uw Tibetaantje veel dansplezier!!
Doggydance betekent eigenlijk gewoon dansen op muziek met uw hond.

Doggydance is een redelijke nieuwe onbekende sport, maar een ontzettende  leuke tak van hondensport. Het uiteindelijke doel is een combinatie van trucjes en oefeningen op de maat van de muziek.

De oefeningen worden stuk voor stuk ingetraind met de Clicker. De clicker is bij doggy dance een handig trainingshulpmiddel. De hond leert het geluid van de clicker te herkennen als bekrachtiger dat hij iets goed doet. Het mooie van de clicker is dat u de beloning exact kunt timen, iets wat zeer nauw luistert bij het aanleren van de doggy dance.Enkele voorbeelden van oefeningen zijn: buigen, tussen de benen Ďwevení, rondjes draaien, rondjes lopen om de baas heen, twistjes maken, over je rug heen springen, achteruit lopen, over/door je armen heen springen, enz. Met een eindresultaat dat als alles later aan elkaar gekoppeld zodat er een echte show ontstaat. op het ritme van je favoriete muziek, tezamen in een perfecte choreografie van baas en hond, die de toeschouwers doen verbazen. Het kan eigenlijk het beste gezien worden als een kuur op muziek zoals we dat in de paardesport zien, alleen nu met de hond.

Het leuke van deze sport is dat je slechts jezelf, je hond en beloningen nodig hebt.
Je bent niet beperkt tot dat ene uurtje in de week trainen op de hondenschool. Plezier met je hond staat voorop, of je nou op recreatief of op wedstrijdniveau traint. Is zowel voor jong en oud , man of vrouw geschikt. Ook als je als baas lichamelijk niet zo goed uit de voeten kunt is dit een goede sport, het is namelijk zelfs voor rolstoelers goed te doen. Het is gegarandeerd lol voor baas en hond! U zult zien, dat u en uw hond een team worden.

De Geschiedenis

Doggy Dance dankt zijn oorsprong uit Amerika.  De eerste keer in Europa werd op de Crufts, de grootste hondenshow in Engeland een demonstratie gehouden,de mensen die zaten te kijken hadden na afloop gewoon tranen in hun ogen en ze klapten en bleven klappen..... ze waren razend enthousiast. Er was een nieuwe vorm van "hondensport" ontstaan, die in een razend tempo de wereld verovert. Doggy dance is ontstaan vanuit de Obedience. De eerste Doggy dance wedstrijd in Nederland werd gehouden bij de Martin Gaus organisatie in Lelystad.  De Martin Gaus instructeurs hadden een doggy dance instructeurs opleiding van Jules O'Dwyer gevolgd. Deze is zeer bekend met Obience, Heelwork to music en doggy dance.
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
muznoot02.gif
i1430862-12.jpe
i1430862-24.jpe
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
wit.jpg