De clickertraining, een
  hondvriendelijke
  manier van trainen(deel 2)             
zonder dat hierbij ook maar een halsband of riem is gebruikt. Het hondje werkt met plezier, hij ziet het allemaal als een spelletje. Clickertraining is spelenderwijs trainen!Volwassen honden en clickertraining

Clickertraining werkt positief. Een hond kan namelijk alleen maar scoren als hij met de clicker getraind wordt. Honden met een hoge will to please  (eigen vinding!) vinden clickertraining dan ook het einde!

Clickertraining is heel duidelijk. Alle dieren die opeens met een clicker te maken krijgen laten een opleving zien. Een opgewekte, geanimeerde uitdrukking op het gezicht: Hèhè! Eindelijk is mijn baas eens overduidelijk! Sommige honden raken door het dolle heen als ze doorkrijgen hoe clickertraining werkt. Ze halen alles uit de kast en laten, soms voor het eerst van hun leven, zien dat ze bordevol van de goede ideeën zitten. Hun eigenaars zijn niet zelden verrast. Vooral mensen die hun hond voorheen regelmatig als dommig omschreven, komen tot de ontdekking dat ze hun mening moeten herzien.

Met de clicker is elke houding en elk gedrag dat uw hond met zijn lichaam kan vertonen aan te leren. Zelfs lichaamstaal is voor een deel onder controle te brengen met deze methode. In Amerika wordt de clicker veel gebruikt bij het trainen van SOHO honden. Het bedienen van lichtschakelaars, bedden afhalen, wasgoed in de wasmachine stoppen of eruit halen; zelfs een blikje uit de koelkast pakken, het kan allemaal.

Het loont dus zonder meer de moeite om met een volwassen hond te gaan clicken. Niet alleen voor honden die het al leuk vinden om met hun baas
te werken, maar juist ook voor honden die trainen nooit zo leuk leken te vinden. Meestal blijken deze ‘onwillige’ honden veel meer in hun mars te hebben dan de eigenaar had vermoed. De duidelijkheid van de methode, en het feit dat dwang achterwege blijft, zorgen ervoor dat het trainen zowel voor hond als baas een plezierige gebeurtenis is.

Overstappen naar de clickertraining

Als u met een volwassen dier van een andere trainingsmethode overstapt naar clickertraining doet u dat met een reden. U komt niet verder met uw huidige trainingsmethode, u wilt een probleem oplossen, of u vindt de clickermethode prettiger om mee te gaan werken.

Hoe dan ook, uw hond zal moeten omschakelen. Als u gewend was uw dier veel aanwijzingen te geven tijdens het trainen, heeft u kans op startproblemen. Waarom? Uw dier heeft afgeleerd te experimenteren met gedrag. Uw hond is niet gewend zelf na te denken of een probleem op te lossen. Uw viervoeter is afhankelijk geworden van uw aanwijzigen, en snapt het niet als u die opeens achterwege laat. Ook niet al heeft u een lekkere beloning in uw hand.  

De kans bestaat dat uw maatje wanhopig naar u gaat zitten staren, zitten staren en zitten staren. U heeft hem altijd op weg geholpen. Als hij maar lang genoeg kijkt hoopt hij daarmee toch een aanwijzing van u te ontvangen. Komt die aanwijzing niet dan kan uw dier gefrustreerd raken. Een milde mate van frustratie kan het dier aanzetten om alsnog met gedrag te gaan experimenteren, en dan bent u waar u wezen wilt: u kunt dan gaan clicken. Maar: als de frustratie te hoog oploopt, blokkeert het dier en zal het niet meer willen werken.

Om dit te voorkomen is het zinnig een dier rustig aan de nieuwe methode te wennen. Begin met onzinnige oefeningetjes, die fout mogen gaan. Die het dier niet in verband brengt met gehoorzaamheidstraining of met dingen die het niet leuk vindt. Kies een makkelijk te trainen gedrag uit, waarbij u vooral veel kunt belonen. Het draaien van de kop is bijvoorbeeld zo’n oefening. Pas als uw dier geleerd heeft dat het geluid van de clicker veel goeds belooft, en dat er niet gecorrigeerd wordt voor “verkeerd” gedrag, kunt u de clicker gaan inzetten voor serieuzere zaken.

Tips voor de Clickertraining

* Altijd eerst klikken, daarna belonen
* Klik is einde oefening
* Klik altijd tijdens het gedrag
* Klik maar één keer
* Gebruik de clicker niet om de aandacht
  van je hond te trekken of om je hond te
  laten komen
* Gebruik de clicker niet om aan te
  moedigen of als startsignaal
* Gebruik het juiste formaat en type
  voedselbeloning
* Als je hond eenmaal een nieuwe
  vaardigheid heeft geleerd, klik dan niet
  meer voor iedere juiste reactie
* Hou je trainingssessies kort en
 gevarieerd, oefen niet steeds maar
 weer hetzelfde
* Verwacht vooruitgang in pieken en
  dalen
* Als een gedrag opeens verslechtert:
  ga even terug naar af
* Denk niet dat jij de gedachten van je
  hond kunt lezen
* Stop als het goed gaat

Geniet ervan!
Puppies en clickertraining

Het is prachtig om met pups te clicken. Al vanaf de eerste dag in hun nieuwe gezin, kun je zonder enige moeite met een pupje trainen.

De enige voorwaarde voor training is dat de kleine spruit voer van je aan wilt nemen. Omdat het beestje nog zo klein is zal er gewerkt moeten worden met zachte beloninkjes waarop niet gekauwd hoeft te worden.

Omdat clickertraining volledig dwangvrij is, zal  de kleine zich door de training in geen enkel opzicht belemmerd voelen. Afhankelijk van de baby-achtigheid van je pupje kun je resultaat zien. Het ene hondje heeft binnen een paar tellen door dat hij zijn baasje kan manipuleren tot het geven van voer, het andere loopt een beetje dromerig rond, maar vertoont al gauw binnen een paar minuten het gewenste gedrag vaker.

Pups hebben – in tegenstelling tot volwassen honden – nog niet afgeleerd om te experimenteren met gedrag. Dus er is gedrag te over om te clicken en zodra de  kruimel dat door krijgt is het een feest om te zien. De ene stunt na de andere wordt uitgehaald, en kleine pientere oogjes kijken telkens even schuin opzij naar de baas om te zien wat voor reactie het nieuwe gedrag zal opleveren.

Het komt regelmatig voor dat een pup op de leeftijd van 8 weken al kan zitten, afliggen en hier komen op commando,
baloo.jpg
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
1.414.image.jpe
faroukbank.jpg