C.C.L.
Ceroid-Lipofuscinosis

Deze aandoening heeft betrekking op degeneratie van het zenuwstelsel in de hersens en het oog. Deze degeneratie is verantwoordelijk voor de volgende symptomen die men kan zien in de Tibetaanse TerriŽr.

De symptomen in Tibetaanse TerriŽrs worden voor het eerst zichtbaar op een leeftijd tussen 4 en 6 jaar.
De symptomen worden steeds erger en honden die deze aandoening worden vaak op een leeftijd van ongeveer 10 jaar ingeslapen.

De meest voorkomende symptomen zijn;

* nervositeit die steeds erger wordt,
* coŲrdinatie verlies,
* opgewonden worden bij harde of
  ongewone geluiden,
* tegen voorwerpen aanlopen en vallen,
* moeilijk een trap op of af kunnen lopen,
* slechtziend bij schemer,
* incontinentie,
* agressief worden,
* veranderende eetgewoontes,
* en toevallen.

Daar deze symptomen zich openbaren bij meerder aandoeningen is het niet eenvoudig een diagnose te stellen. Dierenartsen zijn vaak niet op de hoogte van deze aandoening en er zal niet onbegrijpelijk b.v. een hersentumor als diagnose kunnen worden gesteld.
Een definitieve diagnose kan tot dusver alleen worden gesteld nadat de hond is ingeslapen en een deeltje van het hersenweefsel wordt onderzocht op de betreffende universiteiten waar onderzoek naar deze aandoening wordt gedaan.


Er wordt bij de
Tibetaanse TerriŽrs
vanuit gegaan dat beide
ouders drager moeten zijn van deze aandoening om het door te kunnen geven aan hun kinderen of kleinkinderen die dan deze aandoening kunnen krijgen of drager van deze aandoening kunnen zijn.
Dat betekent dat deze aandoening sporadisch zich kan openbaren, heel vaak generaties kan overslaan voordat het zich weer openbaart.

Doordat deze aandoening pas op latere leeftijd zich openbaart is het van groot belang dat de geleerden kunnen leren van de gevallen die er zijn, zodat er in de toekomst door DNA onderzoek betrokken honden kunnen worden uitgesloten van de fok. Wat zou betekenen dat deze aandoening zich niet verder zou hoeven te ontwikkelen binnen de Tibetaanse TerriŽr.

    


CCL is een erfelijke aandoening die de ogen en de hersenen aantast.

Op het 8e Wereldcongres in Sturbridge (U.S.A.) in 2003 kregen de deelnemers in een lezing gehouden door Dr. Martin Katz, Veterinair Patholoog uit Missouri Dit was een uitleg over deze aandoening die ook voorkomt bij Tibetaanse TerriŽrs.

Deze ziekte Ceroid-Lipofuscinonis afgekort CL's is een groep van erfelijke aandoeningen die voorkomt bij mensen, schapen, runderen, en ook honden. CL komt voor in verschillende hondenrassen te weten Engelse Setters, Australische Herders, Poolse Herders en Tibetaanse TerriŽrs.

Onderzoek naar deze aandoening wordt op dit moment gedaan in de USA, door Dr. Martin Katz, Duitsland, door Oogspecialist.Dr. R. Brahm en in Engeland door Oogspecialist Prof. Bedford.

In Amerika, Duitsland en Engeland zijn nu enkele Tibetaanse TerriŽrs bekend die deze aandoening hadden.
In Nederland en BelgiŽ is bij de Tibetaanse TerriŽr deze aandoening nog niet geconstateerd.
Voor de internationale data-base lijst met gegevens over Tibetaanse Terriers, die na officieel onderzoek deze aandoening bleken te hebben, verwijzen wij u door naar:

Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
Mocht U naar aanleiding van bovenstaande uitleg over CCL nog vragen hebben dan kunt u altijd meer informatie inwinnen bij een van onze Nieuwssite medewerkers.
diesel4.JPG
dokter.gif