Buitenlandse infectie ziekten
denkt u hieraan als uw geliefde viervoeter meegaat op vakantie.......   
                                                                           
Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat de baasjes besluiten hun geliefde voervoeter(s) mee te nemen op buitenlandse vakantie reizen. Een dolle boel voor het gezin en de hondjes. Toch moet er naast de pret er ook op gewezen worden dat er in het buitenland voor uw viervoetige gezinslid ook gevaren op de loer liggen, namelijk dat uw hond een
vreemde infectieuze ziekte kan oplopen. Hiermee bedoelen we niet hondsdolheid, want daarvan weten we al lang dat de honden geent moeten zijn, maar  parasitaire infecties overgebracht door stekende insecten zoals, de teek, vlo, zandvlieg en muggen.  
De meest voorkomende ziekten die uw hond kan oplopen door een beet van deze bovengenoemde insekten, hebben we voor u op een rijtje gezet.

Babesiose ook wel Piroplasmose genoemd wordt veroorzaakt door een parasiet die overgebracht wordt door teken en zich in de rode bloedcellen nestelt. Hierdoor veranderen de rode bloedcellen zodanig dat het lichaam ze niet meer als eigen cellen herkent en ze ‘aanvalt’. De rode bloedcellen worden door het lichaam zelf afgebroken waardoor bloedarmoede optreedt. De rode bloedkleurstof uit de afgebroken rode bloedcellen kleurt de urine rood tot roodbruin. Tevens zien we koorts.

Leishmaniose wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door zandvliegjes en in een bepaald soort witte bloedcellen (macrofagen) van het slachtoffer gaat zitten. Vervolgens worden de parasieten via deze cellen verspreid door het hele lichaam, maar vooral naar huid, lever, lymfeknopen, beenmerg en huid (dit zijn de weefsels die veel macrofagen bevatten). De ziekte kan gepaard gaan met diverse symptomen, over het algemeen zien we een sluipend en progressief verloop. Zo kunnen we bijvoorbeeld vermagering, kenmerkende huidklachten, vergrote lymfeklieren, een vergrote milt, kreupelheid, bloedarmoede, maar in een verder gevorderd stadium ook nierfalen en bloedingsneiging zien.
DSC03577.jpg

Ehrlichiose wordt veroorzaakt door Ehrlichia canis. Dit is een parasiet die wordt overgebracht door teken en zich in de monocyten (dat zijn een specifiek soort witte bloedcellen) nestelt. De infectie veroorzaakt een ziektebeeld dat sterk kan varieren. Vaak zien we koorts, algehele malaise, oog en neusuitvloeiing, benauwdheid en vergrote lymfeklieren, maar soms ook neurologische symptomen, bloedingsneiging en bloedarmoede. Overigens komt er in de noordelijke landen van Europa ook een Ehrlichia parasiet voor die verwant is aan Ehrlichia canis. Deze parasiet veroorzaakt een multipele gewrichtsontsteking en mogelijk koorts.

Heartworm of Dirofilaria is een wormsoort waarvan de micro-larfjes worden overgedragen door muggen. De volwassen wormen nestelen zich in het hart en de grote bloedvaten die lopen van hart naar longen. Ze veroorzaken koorts, hoesten, hartritmestoornissen en stuwingsverschijnselen (oedemen). In later stadium ook nier- en leverproblemen. Was een heartworminfectie vroeger alleen een probleem in tropische en subtropische gebieden, tegenwoordig wordt de infectie ook al gezien in Zuid Europa!!

In welke ELKE LANDEN loopt uw Tibetaanse Terrier risico?

In alle landen rond de Middellandse zee loopt uw hond in ieder geval risico op de hierboven bedoelde ziekten. Dus Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Griekenland, Turkije, Mallorca, Cyprus en Malta. Maar ook Hongarije, het Caribische gebied, de warmere staten van de USA, Israël, het Midden Oosten, Australië en Nieuw-Zeeland behoren tot de risicogebieden. In feite dus de wat warmere gebieden met een Middellandse zeeklimaat of (sub)tropisch klimaat. Hier leven namelijk de vectoren die de ziekte kunnen overbrengen.
Overigens komt het sporadisch voor dat honden die wonen in landen als Nederland, België, Engeland en Duitsland geïnfecteerd zijn met Babesia, Ehrlichia of Leishmania terwijl ze nog nooit de grens over zijn geweest. Dit zou te maken kunnen hebben met in de bagage of op het dier meereizende vectoren, maar ook met de klimaatveranderingen die de laatste decennia natuurlijk steeds duidelijker worden.

BEHANDELING EN PREVENTIE

Er bestaan in principe voor alle genoemde infecties behandelingen, maar helaas is zo’n behandeling niet altijd (100%) effectief. Zo is het bij bijvoorbeeld Leishmaniose niet altijd mogelijk om de ziekte volledig te genezen. En u kunt zich wellicht voorstellen dat het doden van hartwormen de klinische problemen nog niet oplost voor de hond  die besmet is. Bij Babesiose kan de bloedafbraak zo snel gaan dat er in korte tijd een zeer ernstig tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes ontstaat, hetgeen levensbedreigend is!
Daarom is het beter om te voorkomen dat uw huisdier deze ziekten oploopt. De allerbeste manier hiervoor is, hoe flauw het misschien ook klinkt, door uw huisdier in Nederland te laten. Gaat uw viervoeter toch mee op vakantie naar een van genoemde landen, zorg er dan voor dat de teken of insecten die de parasieten overdragen geen kans krijgen. Gebruik hiervoor een goede tekenband. In de meeste gevallen kunt u het beste kiezen voor de Scalibor® band, omdat deze ook goed werkt tegen de zandvliegjes die Leishmaniose overbrengen. Eventueel kunt u bij onze langharige honden de risicoplaatsen (op de nek/borst) nog extra behandelen met Frontline® spray. Controleer uw huisdier iedere avond op teken en verwijder eventuele teken zonder ze eerst te verdoven met alcohol of iets dergelijks. Gebruik eventueel een tekenpincet. Om steken van de Leishmaniose overbrengende zandvliegjes te voorkomen kan het ook helpen om uw Tibetaan tegen schemering binnen te houden. Het schijnt dat de zandvliegjes dan namelijk het meest actief zijn. Ter preventie van heartworm adviseren we het gebruik van Stronghold® Voor de ziekte Babesiose bestaat voor honden overigens een vaccin (Pirodog®). Dit vaccin voorkomt niet de infectie, maar zorgt ervoor dat de parasieten zich niet kunnen vermenigvuldigen in de rode bloedcellen. Er wordt een effectiviteit gemeld van 70-100%. Er bestaan echter verschillende stammen van de Babesia parasiet en het is niet te verwachten dat het vaccin tegen al deze stammen even goed beschermt. De injectie om het vaccin toe te dienen is erg pijnlijk en nogal prijzig bovendien.

Alles nogmaals schematisch op een rijtje gezet:

Ziekte
Overbrengend insect
 Voorkomende landen
Preventie middelen
Babesiose
Teken
Landen rond de Middellandse zee, Balkan, Azië, USA, Noord Afrika
Tekenband (Scalibor®)
Vaccinatie (Pirodog®)
Leishmaniose
Zandvliegjes
Landen rond de Middellandse zee, Midden Oosten
Scalibor® band
Ehrlichiose
Teken
Landen rond de Middellandse zee, Israël, Taiwan, USA, Australië, Caribische gebied.
Tekenband (Scalibor®)
Heartworm
Muggen
USA, Landen rond de Middellandse zee en de Stille Oceaan, Japan, Canada, Zuid Amerika, Nieuw Zeeland, Afrika, Azië
Stronghold®
Onze Tip:


Gaat uw Tibetaantje(s) mee op vakantie naar de bovengenoemde
landen, overleg met uw dierenarts voor de juiste preventie en begin er op  tijd aan!! Voorkomen is beter dan genezen.   
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
kibofen190406.jpg
goofy.gif