Anaalklierverstopping en/of ontsteking,
wat is dat ?......

Wanneer uw Tibetaantje veel jeuk lijkt te hebben en zeker in de omtrek van zijn staart dan kan dit duiden op een anaalklierverstopping en/of ontsteking. Ook zie je hierbij vaak dat zij als het ware sleetje rijden, hiermee bedoelen we met hun kont langs de grond schuren. U zult ook bemerken dat er een zwelling zit rond de anus.

                                                                                                

Wat zijn nu anaalklieren?

De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen.  
Tussen de binnenste en buitenste kringspier van de anus heeft de hond twee zogenaamde anaalklieren. Als we ons de ronde buitenste kringspier van de anus even als klok voorstellen, dan zitten deze klieren op 9 uur en 3 uur. Deze klieren produceren een vloeistof die wij mensen minder prettig vinden ruiken. Bij de voorouders van onze honden gaven ze de ontlasting een speciaal geurtje. Hiermee werd het territorium afgebakend. Bij onze huishonden is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door overvuld en/of ontstoken te raken.

Als een anaalklier te weinig kan worden geleegd, de spierspanning in een van de kringspieren verandert of er door een anaalklier meer vloeistof wordt gevormd (hormonale oorzaak), dan kan deze ontstoken raken. Soms worden de klieren ook niet volledig geleegd doordat de afvoerkanalen verstopt zijn door darmparasieten, een tumor of een wondje.

Hoe herkent u verstopte en/of ontstoken anaalklieren?

De hond heeft erg veel jeuk bij de anaalklieren en probeert via likken en bijten de jeuk te stillen. Soms kan een hond er niet goed bij en vertoont dan gedrag dat “sleetje rijden” wordt genoemd. Hij schuurt daarbij met zijn achterwerk over de vloer. De jeuk kan weggenomen worden door de anaalklieren leeg te drukken Het is belangrijk dat u dan wel handschoenen draagt, want het leegdrukken verspreidt een vieze en bijzonder hardnekkige geur.   Als het probleem niet behandeld wordt, kan er zich zoveel vocht ophopen in de klieren dat er infecties en abcessen ontstaan die op hun beurt pijn en koorts veroorzaken.
Sommige honden hebben chronisch last van deze aandoening en moeten daarom regelmatig preventief hun klieren laten leegdrukken.

Bij normaal verstopte anaalklieren kunt u ook vaak bij de trimsalon terecht, waar de trimster u voor kunt doen, hoe deze vakkundig geleegd kunnen worden. Houdt er wel rekening mee, dat u niet onnodig leegt, daar teveel leegdrukken ook de kwaal kan verergeren. Normaliter mag u niet binnen de 4 weken de anaalzakjes opnieuw ledigen.

Ook als de klier geïnfecteerd is, moet deze worden leeggemaakt. Soms moet er bij de dierenarts een speciale sonde ingebracht worden in het kanaal, om de klier te spoelen en correct te legen. Via de sonde kunnen ook lokale antibiotica toegediend worden. Soms is daarnaast een algemene antibioticakuur noodzakelijk. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor uw viervoeter, waardoor de dierenarts zal besluiten, dit te doen onder een licht roesje. In ernstige en/of chronische gevallen, wanneer de medische behandelingen geen resultaat opleveren, is een operatie nodig om de anale klieren te verwijderen.

Operatief verwijderen

Zoals gezegd is het mogelijk om de klieren operatief te verwijderen. Uw huisdier wordt verdoofd, de haren om de anus worden weggeschoren en de anaalklieren leeggedrukt. De kliertjes worden gevuld met een kunststof om ze tijdens de operatie makkelijker terug te vinden. Naast de anus wordt een klein sneetje gemaakt en de anaalklier wordt uit de sluitspier gepeld en verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht. De andere klier wordt op dezelfde wijze behandeld. De sluitspier mag niet worden beschadigd, omdat dit zou kunnen leiden tot incontinentie - het niet meer op kunnen houden van ontlasting. Dit zelfde risico bestaat bij een anaalklierabces. Het is belangrijk dat dit door een snelle behandeling voorkomen wordt.

Samenvatting:

Anaalklierproblemen komen vaak voor. Meestal is er sprake van jeuk in de buurt van de staart, die zich kan uitbreiden over het hele lichaam. De problemen zijn goed te behandelen, maar in hardnekkige gevallen kan een operatie de aangewezen weg zijn.


Even ter duidelijkheid dit is NIET een rasspeciefieke kwaal, elke willekeurige hond en zelfs kat kan met dit probleem
te kampen krijgen.Aan de hand van onderstaande illustratie, wordt weer gegeven hoe u de anaalzakjes kunt leegdrukken:
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site 
Nandi.jpg
anaal.gif