Wat is een Allergie, en hoe komt dat?
*deel 2 - Atopie
                                                                           

Als je hond een enkele keer krabt hoeft u zich niet gelijk zorgen te maken.
Maar als blijkt dat hij blijft krabben, dit kunnen ze tot bloedens toe doen, dan is het toch verstandig om de oorzaak te gaan achterhalen. Want zoals weleens gezegd wordt jeuk is erger dan pijn...
En als u weet waarom hij of zij zo krabt dan is er tegenwoordig heel veel aan te doen.
Wat is een allergie?

Allergie is een ongewenste reactie van het afweerapparaat op lichaamsvreemde stoffen. Bij het eerste contact met deze stoffen reageert het immuunsysteem door antistoffen en afweercellen aan te maken. Bij een volgend contact met dezelfde stof bepaalt het lichaam of en hoe het moet reageren. Bij 5 tot 10% van de honden ontstaat een ernstige allergische reactie, in plaats van geen of een geringe reactie. Bij dit herhaalde contact met het zogenaamde allergeen reageert het afweerapparaat met de productie van stoffen, die leiden tot een ontstekingsreactie van de huid en het optreden van jeuk.

 Wat is Atopie?

sira.jpg
Hoe ontstaat een atopie?
Een atopie is een overgevoeligheidsreactie voor bepaalde allergenen uit de omgeving. Deze allergenen kunnen worden ingeademd of via het maagdarmkanaal of de huid in het lichaam. Door de overgevoeligheidsreactie komen stoffen in het lichaam vrij die huidproblemen of in sommige gevallen problemen van de luchtwegen kunnen geven.
Stoffen die vaak een allergie veroorzaken, zijn: gras- en boompollen, plotselinge kou, kunstmest, huishoudproducten, huisstofmijten, antibiotica, bloemen en planten of huidschilfers van andere dieren, maar kan ook door mensen. Atopie is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Atopie is soms eerst seizoensgebonden (stuifmeel) en meestal treden de verschijnselen al voor 3-jarige leeftijd op. Naarmate de hond ouder wordt kunnen zij voor meerder stoffen allergieen opbouwen.

Wanneer komt het voor?
Het is geen geslacht- of rasgebonden aandoening. De eerste verschijnselen lijken vooral op jonge leeftijd voor te komen. Bij de mens en hond is een duidelijk genetische component aanwezig, bij de kat is hierover nog te weinig bekend.

Wat is het algemene beeld?
Er is vaak sprake van een irritatie van de huid rond de ogen, rond de bek en van de onderpoten, wat zich uit in veel bijten aan de tenen. In sommige gevallen vertoont het dier echter een algemene huidontsteking, met een donkere verkleuring en verdikking van de huid in de oksels, de liezen en het halsgebied. Ooguitvloeiing en niesbuien behoren ook tot de symptomen.
De jeuk hoeft niet altijd goed zichtbaar te zijn voor de eigenaar, met name als er sprake is van kale plekken zonder dat de huid is aangetast. Indirecte tekenen van likken zijn: braken van haarballen, haren in de ontlasting van de uw huisdieren, haren tussen de tanden of haarplukjes in de mand van uw huisdier. De huidafwijkingen kunnen verschillen. De vier meest voorkomende reactiepatronen zijn:
* kale plekken als gevolg van overmatig likken
* grote ontstoken plekken, met name aan kop en oren
* kleine korstjes

Een combinatie van de bovenstaande reactie symthomen is mogelijk. Oogontsteking, hoesten en niezen kan wel of niet in combinatie met huidproblemen worden gezien.

allergietest.jpg
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een atopie kan veel lijken op een vlooienallergie, een voedselallergie, een mijteninfectie of likken als gevolg van stress. De diagnose is te stellen door uitsluiting van andere aandoeningen in combinatie met het aspect van de huidveranderingen en het ziekteverloop.
De betrouwbaarheid van een huidtest is niet 100%. Bloedtesten op basis van antigeenspecifieke antilichaamdetectie zijn nog niet volledig geŽvalueerd, om als betrouwbaar te beschouwen.

Toch kunnen huidtesten een goede hulp zijn bij het diagnostiseren van een allergie of atopie. Hiernaast ziet u een voorbeeld van een Allergie huidtest, er worden meerdere stoffen geinjecteerd. Na een kwartier worden alle injectieplaatsen beoordeeld op zwelling. Als een hond allergisch is voor een bepaalde stof, zal na injectie van deze stof in de huid een ontstekingsreactie ontstaan, die zich uit in een zwellinwaarbij de builtjes opkomen, voor deze stoffen is de hond overgevoelig.

Wat is de behandeling?

Er zijn  drie mogelijkheden van behandelen voor een hond met atopie:

* Cyclosporines: Een veilige en doeltreffende, maar kostbare methode is met
  cyclosporines de allergische reactie te onderdrukken. De capsules worden dagelijks - en
  in later stadium - om de dag toegediend. In een aantal gevallen zullen de klachten
  tijdelijk moeten worden ondersteunt met andere medicatie.
* Desensibilisatie: Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. Na de allergietest wordt gedurende enkele maanden een allergeen
  (het stofje dat de allergie veroorzaakt) ingespoten met een toenemende dosis. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten
  wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. U heeft hierbij ongeveer 75% kans op succes. Slaagt deze methode dan is het
  dier meestal voor lange tijd van zijn probleem verlost. Soms is het nodig om de behandeling op een later tijdstip te herhalen.
* Prednison: Met deze medicijnen is het goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Dit zal meestal niet tot blijvende genezing leiden.
  Uw dier zal dus levenslang regelmatig medicijnen nodig hebben. Vanwege de ernstige bijwerkingen wordt het langdurige gebruik van
  prednison afgeraden.Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
VB Allergie test bij hond
atopie.jpg
krabbelen3.gif