Wat is een Allergie, en hoe komt dat?
                                                                           

Als je hond een enkele keer krabt hoeft u zich niet gelijk zorgen te maken.
Maar als blijkt dat hij blijft krabben, dit kunnen ze tot bloedens toe doen, dan is het toch verstandig om de oorzaak te gaan achterhalen. Want zoals weleens gezegd wordt jeuk is erger dan pijn...
En als u weet waarom hij of zij zo krabt dan is er tegenwoordig heel veel aan te doen.
Wat is een allergie?

Allergie is een ongewenste reactie van het afweerapparaat op lichaamsvreemde stoffen. Bij het eerste contact met deze stoffen reageert het immuunsysteem door antistoffen en afweercellen aan te maken. Bij een volgend contact met dezelfde stof bepaalt het lichaam of en hoe het moet reageren. Bij 5 tot 10% van de honden ontstaat een ernstige allergische reactie, in plaats van geen of een geringe reactie. Bij dit herhaalde contact met het zogenaamde allergeen reageert het afweerapparaat met de productie van stoffen, die leiden tot een
naga.jpg
ontstekingsreactie van de huid en het optreden van jeuk.

Er komen verschillende vormen van allergie voor.
Allergieen worden bij honden in 3 grote categorieen ingedeeld. te weten:

* Vlooien allergie
* Atopie
* Voedsel allergie

daarnaast is er nog een kleine categorie, te weten:

* Contact-allergie
* Geneesmiddelen overgevoeligheid

We hebben al deze categorieen eens voor u op een rijtje gezet, te beginnen bij:

Vlooien-allergie

Volwassen vlooien vormen maar een klein deel van de totale vlooienpopulatie waardoor de kans op vlooien altijd aanwezig is. Het is belangrijk voor mens en dier om vlooien te bestrijden. Veel huidproblemen bij de hond zijn veroorzaakt door vlooienbeten. Het gaat dan vaak om vlooienallergie en de daarmee samenhangende huidontstekingen. Een hond met een vlooienallergie reageert overgevoelig op een beet van een vlo. De hond is dan allergisch voor het speeksel van de vlo. Om aan bloed te komen bijt een vlo een klein bloedvat aan en zuigt het bloed wat hier uitstroomt op. Om te voorkomen dat het bloed direct stolt, spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de stolling remt. Eén vlooienbeet kan 5 tot 7 dagen jeuk veroorzaken. Niet alleen op de gebeten plek maar ook op alle plekken waar het dier in het verleden gebeten is door vlooien.

Vlooien allergie Is een allergie voor het speeksel van vlooien. Dus dit kan ook optreden na een enkele vlooienbeet, Hiervoor hoeft u hond dus niet geheel onder de vlooien te zitten.
Een vlo gaat zodra hij op een hond springt, niet eerst rondneuzen en eieren of poepjes leggen. Eerst moet er gegeten worden oftewel bloed van de gastheer opgezogen worden.

Om te zorgen dat het bloed niet in de steekwond gaat stollen, brengt de vlo alvorens te gaan zuigen zijn speeksel in de gastheer. Op dat moment probeert uw hond deze vlo te vangen en gaat heftig bijten en likken aan de jeukende steekwond.

Dus  een hond met vlooienallergie hoeft niet onder de vlooien te zitten.  Maar de allergische reactie op het speeksel van de vlo houdt 7 dagen aan en kan eerdere vlooienbeten doen opwakkeren. Dus na één vlooienbeet kan een allergische hond 1 week lang jeuk houden.

Wat zijn de verschijnselen?
Jeuk, voornamelijk aan de achterhand. Hierbij schiet de hond  regelmatig met zijn kop naar achteren alsof het dier met een speld geprikt wordt. Daarna gaat deze hond ter plaatse van de steekwond heftig haren uittrekken en/of likken. Door het vele likken kan zelfs een rode natte eczeemplek (een zogenaamde hotspot) ontstaan.

Vele kleine korstjes en hele kleine rode bultjes op vooral de rug, flanken en achterpoten kunnen hierdoor ontstaan.
Soms is de allergie zo heftig dat ook de buik, liezen, oksels en nek meedoen.

In langdurig bestaande gevallen kan bij de hond een kale zwarte plek op het achterste gedeelte van de rug ontstaan.

Het is vanzelfsprekend dat preventief een goede vlooienbestrijding op uw hond en in zijn omgeving van groot belang is. Op het dier dienen middelen te worden gebruikt, die op of in de huid aanwezig blijven, zodat een vlo direct wordt gedood als hij op het dier terecht komt. Treedt toch een allergische reactie op, dan is onderdrukking hiervan met behulp van o.a. corticosteroïden, zoals prednisolon, noodzakelijk. Hyposensibilisatie, dit is het ongevoelig maken van uw hond  voor het allergeen (zie later in ons artikel), is helaas bij een vlooienallergie niet mogelijk.

Anti vlooienmiddelen
Voor de bestrijding van vlooien hebben we een heel arsenaal aan middelenen tot onze beschikking. We hebben de meest doeltreffende anti-vlooienmiddelen in onderstaande tabel voor u op een rijtje gezet.

 
Stronghold
Frontline
Frontline Combo
Advantage
Advocate
Doodt vlooien
ja
ja
ja
ja
ja
Doodt eieren op de hond
ja
nee
Ja
nee
nee
Doodt eieren in de omgeving
ja
nee
nee
nee
nee
Doodt larven in de omgeving
ja
nee
nee
redelijk
redelijk
U snapt natuurlijk zelf wel, als uw hond gevoelig is voor vlooien, dat u ten alle tijden moet zorgen dat de vlo zich in de omgeving van uw hond niet mag vermeerderen en is het dus raadzaam om voor het beste en meest effectieve middel te kiezen. Vaak wordt door dierenartsen daarom ook Stronghold aanbevolen bij een vlooien allergie, het voordeel van dit middel is dat het ook de interne parasieten aanpakt en u hoeft dus niet apart te ontwormen. Tevens mag dit middel al bij jonge pups gebruikt worden. Stronghold is alleen verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Let op !!! De zomer staat al weer voor de deur en voorkomen is beter dan genezen, begin op tijd met de behandeling van uw hond.
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws Site
fa.JPG
krabbelen3.gif