Alleen leren blijven van uw
Tibetaanse Terrier pupje....
                                                                           
Als hij/zij dan netjes stil is en is blijven liggen beloont u hem/haar voor zijn/haar positieve gedrag.

De tijd van wegblijven kunt u langzaam uitbouwen, maar overdrijf niet meteen door direct enkele uren weg te gaan, want het in u gestelde vertrouwen van de pup wordt hierdoor alleen maar geschaad. Geef hem vanaf het begin het vertrouwen dat u weer terugkomt. Het alleen leren blijven kunt u het beste oefenen wanneer de pup heeft gegeten, uit is geweest en moe is. Daarnaast kunt u natuurlijk ook altijd trainen met wat te knabbelen te geven in zijn bench als u weggaat, om zo de verveling te voorkomen. Gebruik wel kauwmateriaal waarvan u weet dat hij/zij hierin niet  kan stikken als u weg bent,
!cid_000701c5f80d$4c683c10$.jpg
of denk eens aan een kong, ook zijn er speciale kubussen in de handel waarin u hondenkoekjes kunt stoppen, de hond moet dan zijn vaardigheid gebruiken om de lekkernij eruit te halen. Een perfecte bezigheid.  

Het is aan te raden om uw pup in een niet al te grote ruimte of in een huiskennel of ook wel genaamd bench te plaatsen als u weg gaat, waarin hij/zij niet de gelegenheid heeft om van alles kapot te maken. Het is aan te bevelen om de bench op een rustige, vertrouwde plaats in de kamer of in de keuken te plaatsen, dus niet op de gang of in de badkamer!! De bench moet voor uw pup een vertrouwd plekje zijn waar hij/zij zich op zijn gemak voelt en ook in kan gaan liggen als hij wil slapen.

U mag de bench NOOIT als strafmaatregel gebruiken door hem/haar erin te zetten als hij/zij iets heeft uitgespookt. Het kan zijn dat u van uw fokker al instructies heeft gekregen om uw pup meteen vanaf de eerste nacht mee te nemen in de bench naast uw bed . De eerste nacht kan u pupje wat onrustig zijn, hij mist immers zijn vertrouwde familie.  Hij hoort u dan ademen wat hem gerust stelt.  Houdt u er wel rekening mee, dat hij is nog een baby is en hij zijn plas nog geen 8 uur kan ophouden. Hij kan zich dus midden in de nacht melden omdat de kleine dreumes even zijn plasje moet gaan doen. Zo raakt hij dus al gewend om in zijn bench te slapen. Het alleen blijven kan dan ook wat makkelijker te leren zijn, daar hij er al meer mee vertrouwd is geraakt.

Heeft uw pup echter wel iets kapot gemaakt  tijdens uw afwezigheid, of heeft hij/zij zijn behoefte gedaan, negeer dit dan gewoon en ruim het even later op. Bestraf uw pup hiervoor NOOIT als u binnenkomt, want hij/zij zal uw boosheid alleen maar aan uw thuiskomst koppelen en NIET aan het stukmaken/bevuilen van de ruimte. Bestraffen is alleen dan effectief
eshowman-stoel.jpg
als u hem/haar op heterdaad kunt betrappen met het vernielen.

Oefen het alleen blijven van jongs af aan, ook al bent u de hele dag thuis. U weet namelijk niet wat de toekomst brengt  en als u het hem niet geleerd heeft, is het meestal te laat om hem/haar dat alsnog te leren.
Ga NOOIT naar uw pup terug als hij/zij begint te piepen, janken of blaffen, al bent u nog zo boos. Hij/zij krijgt dan namelijk datgene wat hij/zij wil, en dat is AANDACHT!!! Want….., ook negatieve aandacht (u komt naar hem terug, en dat is wat hij wil, namelijk bij u zijn) is aandacht. Probeer middels een schrikreactie (klap op deur, stemverheffing of iets dergelijks) de rust in uw pup te krijgen en ga pas naar hem/haar toe als hij/zij stil is. U kunt hem/haar dan belonen middels uw stem, en zeggen dat hij/zij heel braaf is.

Is er nog een andere hond(en)in huis, realiseert u zich dan wel, dat uw pup NIET ALLEEN leert blijven als hij/zij bij andere honden mag slapen!! Oefen toch het alleen blijven van uw pup door de andere honden uit te laten en uw pup thuis te laten of laat eerst uw pup uit, en dan de andere honden. Doet u dit niet, dan kunnen er serieuze problemen ontstaan ( janken, blaffen, slopen van meubels of zelfs de eigen deken in de bench ) op het moment dat bijvoorbeeld de andere hond overlijdt, of eens weg moet wegens een visite aan de dierenarts etc. Uw pup heeft dan namelijk niet geleerd om alleen te blijven, en kan een ware terrorist worden voor u, maar ook voor uw buren.Jong geleerd is oud gedaan, is ook een stelregel bij de opvoeding van uw pupje!!
    Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws

Onze tegenwoordige huishond is van nature een sociaal wezen. Hij leefde vroeger in de natuur in een roedel (met meerdere honden samen) en heeft daarom behoefte aan gezelschap, uw gezelschap.
Toch zal hij ook moeten leren om alleen te kunnen blijven.
Dit kunt u het beste al vanaf jongs af aan trainen, dus eigenlijk meteen, als hij een paar dagen bij u aanwezig is. Geef uw pupje niet de gelegenheid om de hele dag overal achter u aan te lopen, want op deze manier leert hij dat hij niet alleen hoeft te zijn en u ontneemt hem ook daardoor een stukje zelfstandigheid. Begin met het leren alleen blijven als uw pup moe is en hij/zij op zijn eigen plekje ligt. Ga even de kamer uit, naar boven of naar de keuken en kom na enkele minuten terug.
DSCF3189.JPG
bench2.jpg