Afscheid nemen van Uw geliefde viervoeter ...
strand.jpg
Copyright Tibetaanse Terrier Ras- & Pupinformatie
Natuurlijk hebben we het liefste onze hond ons hele leven bij ons maar iedereen weet dat ook de hond niet het eeuwige leven heeft. Tegenwoordig wordt er veel meer aandacht besteedt aan het overlijden van Uw hond en aan de mogelijkheden die er zijn nadat Uw hond is overleden.

Uw hond kan plotseling overlijden, maar kan ook al langere tijd ziek zijn. Daarom is verstandig - ook al willen we er liever niet aan denken - om van tevoren al wat zaken op een rijtje te zetten. Ingeval van een zieke hond waarbij het in het belang van de hond nodig is om het dier te laten inslapen is het prettig om van tevoren te weten of Uw dierenarts dit bij U thuis wil doen of dat dit in de praktijk zal moeten gebeuren. Bespreek dit eens met Uw dierenarts en geef - indien mogelijk - nu al aan waar Uw voorkeur naar uitgaat.

Ook zal U - bij het thuis laten inslapen/overlijden - moeten bedenken wat U met het overleden huisdier gaat doen. Afhankelijk van Uw persoonlijke wens c.q. voorkeur kan de overleden hond nog bij U in huis blijven, de overleden hond kan overgebracht worden naar een crematorium/dierenbegraafplaats of naar de dierenartsenpraktijk. U kunt Uw overleden hond zelf vervoeren maar dit kan ook bijvoorbeeld overgedragen worden aan de dierenambulance of crematorium/begraafplaats. U dient er rekening mee te houden dat alles - ongeacht wat U besluit - kosten met zich meebrengt. Uw dierenarts is over het algemeen op de hoogte van de mogelijkheden.

Als Uw hond overleden is zal U moeten aangeven wat er met het overleden dier zal moeten gebeuren. De mogelijkheden zijn tegenwoordig aanzienlijk uitgebreider dan "vroeger". Destijds werd een overleden huisdier ofwel op de grote hoop "gegooid" en ging naar een destructiebedrijf ofwel besloot men het dier "ergens" (bos, park of eigen tuin) stiekum te begraven. Dat hoeft gelukkig niet meer, alhoewel het in veel gemeentes niet is toegestaan om Uw huisdier in de tuin te begraven. Meer informatie hieromtrent kunt U bij Uw eigen gemeente inwinnen.
Mocht U besluiten om Uw overleden hond niet bij de dierenartsenpraktijk achter te laten (waar het zal worden afgevoerd naar de destructie) maar er voor kiezen om te begraven of cremeren dan zijn er landelijk gezien heel wat mogelijkheden. Uiteraard heeft elke dierenbegraafplaats of crematorium zijn eigen "mogelijkheden". Er kan bij begraven bijvoorbeeld gekozen worden voor een kist(je) of in een eigen dekentje, een eigen graf(je), een familiegraf; dit is afhankelijk voor welke dierenbegraafplaats U zult kiezen.

Bij het cremeren van Uw overleden hond kunt U meestal kiezen uit individueel of collectief laten cremeren. Bij individueel cremeren heeft U naderhand vaak de keuze uit de as uitstrooien op een strooiveldje, de as in een urn plaatsen in een urnenmuur of de as in een urn mee naar huis nemen. Sieraden waar wat as van Uw overleden dier in gaat is vaak ook nog een mogelijkheid. Ook is er meestal nog gelegenheid om Uw huisdier nog een keer te zien, om definitief afscheid te nemen tenminste als U dit zou wensen.

Natuurlijk hangt aan elk van Uw wensen een prijskaartje en om niet in een emotionele bui zomaar "iets" te kiezen is het verstandig om U - hoe vervelend ook - van tevoren te laten informeren.
Elk mens is anders, de een zal kiezen voor een hele ceremonie, de ander voor eenvoud, en weer een ander voor het achterlaten bij de dierenartspraktijk. Waar Uw voorkeur ook naar uitgaat, geen enkel mens kan/mag U daarom veroordelen.
Het is Uw hond die overleden is en het is uiteindelijk ook Uw keuze wat er moet gaan gebeuren met Uw overleden hond.
Afscheid nemen van Uw geliefde viervoeter ...... nooit makkelijk, maar helaas onvermijdelijk. Eens komen we er voor te staan en dan moet je als baas van je geliefde kameraad toch keuzes maken....wat willen wij na zijn/haar overlijden?
afscheid nemen