De bouw van de Tibetaanse Terriėr
(deel 3, de achterhand)
Nu zijn we toch gekomen aan het laaste deel van de bouw van onze Tibetaanse Terrier, namelijk de achterhand.

In onze rasstandaard staat omschreven:
ACHTERHAND:
Zwaar bevederd;goed gebogen kniegewricht;laag geplaatst spronggewricht.
tibetaanse terrier rasinformatie
Nu eerst is het natuurlijk van groot belang hoe een achterhandhand is opgebouwd. Een achterhand bestaat uit de volgende beenderen Dijbeen, scheenbeen en kuitbeen,  voetwortelbeentjes, middenvoetsbeentjes en teenkootjes.

De achterpoot is verbonden met het lichaam door middel van de heupkom, de heupkom zelf wordt gevormd door de bekkenbeenderen, respectievelijk het darmbeen, zitbeen en schaambeen. De kop van het dijbeen past in de heupkom en tesamen vormen zij het heupgewricht.
Het dijbeen, dit is een pijpbeen en is het zwaarste bot van het lichaam. Het is bedekt met een grote spiermassa.

Het scheenbeen en kuitbeen, dit zijn eveneens pijpbeenderen, waarvan het scheenbeen het zwaarste bot is, dit been ligt aan de voorzijde van het onderbeen. Het kuitbeen zit aan de achterzijde van het onderbeen. Aan de binnenzijde van de poot zijn deze twee beenderen niet met spieren bedekt.
DSCF3195.jpg
1   - het bekken
2   - dijbeenbeen
3   - scheenbeen
4   - kuitbeen
5   - voetwortelbeentjes
6   - middenvoetsbeentjes
7   - teenkootjes
  
A  - heupgewricht
B  - kniegewricht
C  - spronggewricht
pad.jpg
De voet van de Tibetaanse Terrier vanaf de onderkant bekeken!!
De voetwortelbeentjes,  dit zijn korte beenderen en aan een daarvan zit een groot uitsteeksel, hieraan zit de achillespees vastgehecht.

Middenvoetbeentjes, een hond heeft 4 middenvoetsbeentjes, zij liggen onder de voetwortelbeentjes, en liggen licht gebogen

Teenkootjes, een hond heeft vier tenen, die op de grond steunen en die ieder teen bestaat weer uit drie kootjes.  Aan de binnenzijde van de poot kan bij sommige Tibetaantjes nog een vijfde teen zich bevinden, deze wordt bij de hond een hubertsklauw genoemd . Deze duim bestaat uit twee kootjes. Een hubertsklauw is niet rastypisch voor ons ras, maar toch kunnen we niet ontkennen dat hij wel eens wil voorkomen. Vaak wordt gelijk na de geboorte besluiten om deze wolfklauwtjes te verwijderen. Het is dan nog kraakbeen en zo klein dat het eigenlijk niets voorstelt.  
tibetaanse terrier rasinformatie
De ligging van het bekken speelt een rol bij de stuwing en paslengte in de achterhand. Het bekken behoort bij onze tibetaanse terrier mooi vlak te liggen.  

De heupkom en de kop van het dijbeen vormen tesamen het heupgewricht  genoemd.

tibetaanse terrier rasinformatie
Het dijbeen vormt  ook een gewricht met het scheenbeen en  het kuitbeen, namelijk, het kniegewricht. Het gewricht wordt niet alleen bij elkaar gehouden door een gewrichtskapsel, maar ook door gewrichtsbanden. In de voorste gewrichtsbanden bevindt zich de knieschijf.
Door deze extra versteviging tijdens het lopen en springen grote krachten worden uitgeoefend.  

Het spronggewricht (hak of hiel) wordt gevormd door de voetwortelbeentjes. Het spronggewricht bevindt zich een stuk boven de grond

De voeten: 

In onze rasstandaard staat omschreven:
VOETEN: Groot en rond, zwaar behaard met haar tussen de tenen en voetzolen, staat goed met de voetzolen op de grond, voeten niet gebogen.

tibetaanse terrier rasinformatie
Ons ras is het enigste ras dat niet een teenganger is maar een zoolganger, dit houdt in dat de voeten plat op de grond staan. De voeten moeten groot, en vooral rond zijn. De voetenzolen zijn dik. De Tibetaanse Terrier draagt zijn gewicht op het midden van zijn voet. De achtervoeten zijn relatief een beetje kleiner dan de voorvoeten. De voeten moeten altijd recht vooruit staan, nooit naar binnen of naar buiten draaiend.

De benen moeten recht zijn en evenredig  met de voorbenen van wijdte geplaatst zijn.
De hakken mogen niet in of uitdraaien. De benen moeten goed geplaats zijn onder het lichaam. Dit houdt in ze mogen niet ondergeschoven staan (teveel onder het lichaam geplaatst). Maar zij mogen ook weer niet teveel buiten het lichaam geplaatst staan (als het ware achter het lichaam aan).

De hak moet mooi laag geplaatst zijn, dus geen hoge hakken. Dit vanwege een goede flexibiliteit in het sprongvermogen.

De gehele achterhand moet zwaar behaard zijn en zo ook tussen de voetzolen moeten zij behaard zijn.

De funktie van de achterhand is:
- gericht op het leveren van beweging
- voorstuwingsfunctie vanuit het bekken
- de motor van de hond
- het voorstuwen van het lichaam
- het verstoren van het in rust verkerende van het zwaartepunt in de voorhand
- het leveren van kracht
- goed afzetvermogen bij het springen
tibetaanse terrier rasinformatie
Copyright © Tibetaanse Terrier Nieuws  
1
3
A
B
C
2
4
5
6
7
TN_BW092.jpe
tibetaanse terrier rasinformatie