Help mijn viervoeter trekt aan de lijn .....De beloning moet niet te groot zijn, dus geen hondenkluif maar bijvoorbeeld een klein stukje worst/kaas. Wanneer u bekend bent met clickertraining, dan is de clicker een uitstekend hulpmiddel om aan de hond duidelijk te maken wanneer hij precies dat doet wat u van hem verwacht.

Zodra uw Tibetaan trekt aan de lijn, staat u onmiddellijk stil! Trekken aan de lijn mag immers niet langer succesvol zijn! Het resultaat van trekken aan de lijn moet worden dat de hond niet verder meer vooruit komt in plaats van dat hij zo snel mogelijk door kan lopen. Wacht dan af totdat de hond er zelf voor zorgt (in het begin wellicht bij toeval) dat de lijn weer slap hangt. Zodra de lijn slap hangt, beloont u.

Beloon op díe momenten, dat de hond zo goed mogelijk naar uw zin loopt (binnen de grenzen van wat hij op dat moment kan). Dit betekent dat u, wanneer u een hond heeft die normaal gesproken heftig aan de lijn trekt, in het begin beloont voor bijvoorbeeld iedere twee passen dat de hond niet trekt. Maar wanneer uw hond niet zo de neiging heeft om te trekken, dan stelt u uw eisen wat hoger en beloont u bijvoorbeeld voor iedere keer dat de hond niet alleen netjes bij u loopt maar ook nog naar u opkijkt.

Bij honden die erg omgevingsgericht zijn (deze honden trekken vaak erg aan de lijn omdat ze zo graag overal snel naar toe willen), werkt het bij deze oefening soms beter om anders te belonen dan met iets lekkers. Voor dit type honden is het effect van de beloning "ik mag weer doorlopen" vaak groter dan het effect van iets lekkers (bij deze oefening). Bij dit type honden kunt u dus, zodra de hond er zelf voor zorgt dat de lijn weer slap komt te hangen, als beloning weer doorlopen (eventueel de hond daarbij prijzend met de stem).

Probeer altijd onderweg kontakt met uw hond te houden. Begin daarom al met uw pupje zo vroeg mogelijk, met kleine oefeningen en prijs hem uitbundig. U moet tenslotte belangrijker zijn dan de omgeving om hem/haar heen. Als hij de weg naar het park netjes bij u heeft gelopen, geef hem/haar dan zijn vrijheid om lekker even in het bos of op het veld te mogen uitdollen. Want hij wil graag even zijn energie kwijt. Wat zorgt voor een tevreden baas en ook Tibetaan!!!!!
aandelijn.jpg
Als u uw pupje bij de fokker gaat ophalen, komt er de eerste dagen heel veel op zo’n kleine hummel af. Zo ook zindelijk maken en aan het riempje lopen in die grote buitenwereld. Vaak de eerste keer, trekt de pup ook, maar dan in zijn achteruit:-))  Want hij wil helemaal niet aan het riempje lopen of hij gaat op zijn kont zitten, en krabbelt eens in zijn nek, want daar hangt zo’n vreemd ding omheen. Hier is het dan ook heel gebruikelijk dat u hem eerst eens laat wennen aan de riem, praat hem naar u toe, ga desnoods door de knieen en doe enthousiast, laat hem even aan de riem lopen welke kant hij op wilt, trek hem nooit vooruit, hiermee bereikt u het averechtse, hij zal helemaal niet meer willen lopen.
trekken.gif

Naarmate hij ouder wordt kan het gebeuren dat hij/zij steeds enthousiaster wordt en meer gaat trekken aan de lijn. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want niemand vindt het prettig om te wandelen, met een arm die uit zijn lid wordt getrokken door de hond aan de andere kant van de lijn.
  
Een hond leert zichzelf gedrag aan wanneer het directe gevolg van dat gedrag voor de hond positief is. Ook trekken aan de lijn is gedrag dat - in de ogen van de hond - succesvol is. Immers: een hond trekt aan de lijn omdat hij zo snel mogelijk (sneller dan de baas loopt) ergens naar toe wil. En vaak werkt dat! We noemen het daarom zelf-belonend gedrag. Het gedrag is dus in de ogen van de hond succesvol en daarom belonend.

Veel mensen proberen het trekken aan de lijn af te leren door de hond wanneer hij trekt een flinke ruk aan de lijn te geven. Meestal werkt dit niet, of maar voor heel even. Dit komt omdat voor veel honden de beloning van het trekken aan de lijn zwaarder weegt dan de correctie van de baas, of omdat voor veel honden niet duidelijk is waaróm ze precies gecorrigeerd worden. Veel honden "denken" dat u met u correctie aangeeft dat de hond niet die kant uit mag lopen. Tot hun verbazing loopt u direct na de correctie samen met de hond toch weer door. Bij sommige honden werkt het zelfs averechts: door uw correcties aan de lijn wordt de hond opgejut en gaat hij nóg harder trekken.

Beter kunt u de hond het trekken aan de lijn afleren, door ervoor te zorgen dat de hond hiermee niet langer zijn doel bereikt. Trekken aan de lijn moet voor de hond een averechts effect hebben in plaats van dat het nog langer zelf-belonend werkt. U doet daartoe het volgende (u kunt deze oefening het beste doen met een lijn van minimaal 1.80 meter lang):

Lijn de hond aan. U geeft geen commando wanneer u gaat lopen. Het moet immers een automatisme worden voor de hond om niet te trekken aan de lijn en om u in de gaten te houden. Hij moet leren om dit altijd en uit zichzelf te doen, dus zonder dat u er om vraagt (daarom geeft u geen commando). Wanneer u een aantal passen gelopen heeft en de aandacht van de hond bij u is (en – natuurlijk – de lijn slap hangt), dan beloont de hond (bijvoorbeeld met iets lekkers). Gebruikuw stem om uw Tibetaan aan te moedigen zijn aandacht op u te richten. Wanneer de hond eenmaal begrepen heeft wat de bedoeling is kunt u dit weer afbouwen. Blijf dit herhalen, waarbij u telkens wat meer passen loopt voordat u beloont.
Copyright © Tibetaanse Terrier Ras-en Pupinformatie
aandelijn2.jpg
aandelijn.gif